Press "Enter" to skip to content

Hoe organiseer je een babyshower? 10 handige tips

Is een goede vriendin of je (schoon)zusje in verwachting? Dan wil je vast een onvergetelijke babyshower organiseren. Om het zo goed mogelijk te laten verlopen, zetten we de 10 beste tips voor je op een rijtje voor een perfecte babyshower.

10 tips voor een onvergetelijke babyshower

Het kan handig zijn om de organisatie van de babyshower met iemand anders samen te doen. Kies bij voorkeur iemand uit die je al langer kent: op die manier is de kans groter dat je op één lijn ligt en daardoor soepeler samenwerkt.

Vraag aan de zwangere (of haar partner) wie ze bij de shower wil hebben

Mag de zwangere weten dat jullie een babyshower voor haar organiseren? Of liever niet? In dat laatste geval is het slim om de partner erbij te betrekken zodat hij of zij jullie kan helpen. Belangrijk om te weten:

 • Wie wil ze allemaal bij haar babyshower hebben?
 • Wat zijn de telefoonnummers of andere contactgegevens (e-mailadres, Facebookaccount)?
 • Zijn er belangrijke dingen die je vooraf zou moeten weten? Je wil het niet, maar soms liggen twee vriendinnen elkaar iets minder. Als organisator van de babyshower is het prettig om te weten hoe de verhoudingen onderling liggen als jij de dames in kwestie niet goed kent.
 • Mogen kinderen aanwezig zijn tijdens de babyshower? De ene zwangere vindt dat namelijk geen probleem, de ander vindt het juist helemaal niks.

Spreek in goed overleg een datum af

Een mooi moment om de babyshower te laten plaatsvinden is ergens in de vijfde of zesde maand. Dan is de zwangere nog fit en voelt zich goed over zichzelf. Later is geen probleem – er zijn vrouwen die nog met week 35-36 hun babyshower krijgen – maar het is handig dit te overleggen met haar partner. Die weet het best hoe ze erin staat.

Om straks een enorme discussie in de groepsapp te voorkomen, helpt het om samen met haar man (of vrouw) verschillende data vast te leggen. Bijvoorbeeld drie weekenden achter elkaar. In eerste instantie bied je de keus uit twee verschillende data. Mochten die écht niemand uitkomen, dan kan je altijd nog uitwijken naar het derde alternatief.

Tip! Maak vier tot zes weken voor de babyshower de groepsapp aan waarin je aan iedereen vraagt of ze op deze verschillende data kunnen. Zo weet je vrijwel zeker dat de meeste agenda’s nog leeg zijn.

Ellis: ‘Inmiddels heb ik wel vaker een babyshower georganiseerd. Op zich heel leuk, maar het ligt wel aan de samenstelling van de groep. Soms zitten er mensen tussen die echt overal een punt van maken; dan kom je gewoon geen steek verder. Mijn tip is dus om het liefst alles vooraf te regelen. Misschien passeer je dan inderdaad mensen voor hun gevoel als je het in de app gooit, maar tegelijkertijd is mijn ervaring dat het je echt een berg discussie en ergernis scheelt.’

Informeer of ze een babyshower wil met of zonder spelletjes

Geen zwangere is hetzelfde. De een vindt babyshowers met spelletjes het toppunt van gezelligheid, terwijl de ander daar juist niets van wil weten. Probeer de invulling van de dag af te stemmen op haar wensen, zodat het echt een onvergetelijke babyshower wordt. Mocht je nog inspiratie zoeken? Lees dan dit artikel met tips voor een babyshower zonder spelletjes en deze over babyshower activiteiten. Ideeën genoeg!

Wat wel handig is, is overleggen met haar partner. Zijn er bijvoorbeeld dingen die ze nu absoluut niet fijn vindt (zoals het opmeten van de buik met een touwtje of wc papier vaak minder populair is)? Zo voorkom je een ongemakkelijke situatie op de dag zelf.

Locatie: waar vieren jullie de babyshower?

Thuis of ergens buiten de deur? Afhankelijk van de invulling van de dag kan je ervoor kiezen een lekkere high tea te boeken voor de babyshower. Aan de andere kant is het thuis net zo leuk. Een idee is om allemaal wat hapjes te maken en dat samen te eten. Ook zijn spelletjes en activiteiten makkelijker om thuis te doen.

Als je de babyshower buiten de deur organiseert, dan is het belangrijk dat je op tijd boekt. Is het thuis, dan is dat iets minder van belang. Wel is het handig als de man of vrouw van jullie zwangere in het complot zit en zorgt dat het huis toonbaar is voor de babyshower.

Vraag welke cadeaus ze willen voor de babyshower

Is er behoefte aan kleine items van de baby uitzetlijst? Juist vooral kleding en speelgoed? Of zouden ze het heel fijn vinden om een groter cadeau te krijgen van jullie samen (kinderstoel, draagzak of -doek of misschien juist een draagconsult)? Bespreek dit vooraf, zodat je dit kan doorgeven aan alle genodigden.

Bereken de kosten (ongeveer) per persoon

Afhankelijk van de locatie, of je zelf hapjes maakt of iedereen apart en het cadeau voor de shower kan je vooraf al een globale raming maken van de kosten. Dit soort zaken al berekenen, zorgt ervoor dat het afspreken in de appgroep straks makkelijker gaat. Bovendien kan je dan ook nog kijken of het misschien lager kan, mochten het in totaal erg duur worden.

Vergeet niet dat het gebruikelijk is om gezamenlijk de kosten voor de zwangere te dragen als je kiest voor een high tea buiten de deur.  

Laury: ‘Bij de eerste was ik wel een beetje teleurgesteld dat ik er geen kreeg. Bij de tweede had een lief vriendinnetjer er een georganiseerd bij Coffilicious. Mijn moeder had per ongeluk de verrassing verklapt maar het was superleuk!’

Bedenk hoe jullie haar gaan verrassen

Het is makkelijk om dit door te spreken met haar man (of vrouw). Gaan zij even weg, waardoor jullie de tijd krijgen het huis te versieren? Brengt hij haar naar de afgesproken locatie? En hoeveel hulp heb je vooraf nodig met het klaarzetten van alles voor de babyshower?  

Maak een appgroep aan

Het voordeel van een appgroep is dat je iedereen ineens kan bereiken. Ook kan je na afloop de leukste foto’s delen en het contact is een stuk makkelijker. Het nadeel? In een groep vol vriendinnen, (schoon)zussen en (schoon)moeders kan het behoorlijk druk worden. Iedereen heeft een mening en kent jullie (schoon)zus, -dochter of vriendin op een andere manier. En voor je het weet verzand je in eindeloze discussies. Wil je dat voorkomen? Dan is het fijn om vast een aantal zaken geregeld te hebben. Wat geef je dan wel door in de appgroep?

 • De keus tussen twee verschillende data met de vraag of iedereen even in een privéberichtje kan doorgeven welk dag ze kunnen.
 • Wat de bedoeling is: waar spreken jullie af en hoe laat? Weet de zwangere zelf dat er een babyshower komt of is het een verrassing?
 • Of ze graag een gezamenlijk cadeau willen of dat ieder voor zich iets haalt.
 • De kosten per persoon (je kan hiervoor het makkelijkst een betaalverzoek sturen in de app).
 • Met welke punten van de organisatie je wat hulp zou kunnen gebruiken: decoratie, hapjes en drankjes kopen of misschien iets anders.

Regel alles wat je vooraf wil halen voor de babyshower

Een van de laatste stappen: in de week voor de babyshower plaatsvindt, haal je alle benodigde spullen in huis. Van eventuele hapjes en drankjes en decoratie tot de voorbereiding voor de spelletjes – als je die wil spelen. Wil je bijvoorbeeld de babyshowereditie van 30 seconds spelen? Zorg dan dat de kaartjes tijdig zijn geprint. En mocht je nog andere spullen nodig hebben, zoals een Instax en fotopapier, regel ook dat dan (ruim) op tijd.

Zo heb je de dag van de babyshower zelf weinig meer te doen aan de organisatie. Het enige dat je dan nog op de planning hebt, is het versieren en klaarzetten van alles. Meer niet.

Geniet!

Tot slot natuurlijk het belangrijkst – je zou het bijna vergeten. Als je veel werk hebt gestoken in de organisatie van een perfecte babyshower, is het daarna vooral tijd om heel hard te gaan genieten. Laat los waar je geen invloed op hebt en kijk naar de stralende lach van je zwangere vriendin/zus. Daar draait het vandaag om! Je geeft haar een prachtige dag waarin ze wordt voorbereid op het moederschap, maar vooral ook een hele fijne herinnering. Veel plezier!

Mathiske: ‘Mijn zusje had er een voor mij georganiseerd toen ik 33weken zwanger was. Na een in het water gevallen vrijgezellenfeest was dit heel erg welkom. En super leuk en gezellig!!’

De etiquette voor een babyshower?

Babyshowers komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten maar zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de gemiddelde Nederlandse zwangerschap. Een feestje waarbij de aanstaande moeder en haar prachtige buik in het zonnetje staan, familieleden en vriendinnen haar een onvergetelijke dag bezorgen en waarbij het de gasten aan niets ontbreekt. Of je nu gaat voor een bescheiden high tea met vriendinnen of groots uitpakt met taarten, spelletjes en – voor elke vrouw is er wel een babyshower die bij haar past!

De officiële etiquette voor een babyshower

Nog even alles op een rijtje:

 • Wanneer? Doorgaans vier je een babyshower in de vijfde of zesde maand van de zwangerschap. Dan voelt de moeder zich in elk geval nog redelijk fit en ziet ze er stralend uit.
 • Wie? Traditioneel wordt de moeder in het zonnetje gezet te midden van haar vriendinnen. Maar sommige stellen vinden het ook leuk om samen te vieren. Alles kan.
 • Waarom? Het oorspronkelijke doel was om de zwangere vrouw goed voor te bereiden op de periode na haar geboorte en hoewel mannen daar tegenwoordig net zoveel over weten, was dat van oudsher natuurlijk vooral een vrouwelijke aangelegenheid. Inmiddels draait het natuurlijk vooral om gezelligheid en samen zijn.
 • Wat? Vaak spelen de vrouwen een spelletje of doen een gezamenlijke activiteit (het versieren van rompers, geblinddoekt babyhapjes proeven of luier omdoen bij een pop, aan de hand van babyfoto’s raden wie het is, hints of woorden omschrijven). Bij zo’n spel kunnen alle goed geraden foto’s/woorden/hints beloond worden met een (klein) cadeautje. Alles staat in het teken van de baby. En zo ook het eten: wil de aanstaande moeder verklappen wat het geslacht is, dan kun je hier alles op aanpassen. Van het drinken tot aan de taart.

Ga je binnenkort een babyshower organiseren? Met bovenstaande tips loopt het zo soepel mogelijk! Veel plezier en succes vast.

Hoe was jouw babyshower? Of heb je misschien weleens een shower georganiseerd voor een goede vriendin? Laat het ons weten in de reacties!

Afbeelding, Africa Studio – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids