Een babyshower organiseren na zwangerschapsverlies kan behoorlijk wat vragen met zich meebrengen. Zeker als je zelf nooit zoiets hebt meegemaakt, is het vaak gissen waar de zwangere precies behoefte aan heeft. Met onderstaande tips kom je ongetwijfeld verder en denk je wellicht aan zaken waar je normaalgesproken nooit bij had stilgestaan.
Babyshower organiseren na zwangerschapsverlies?
Voor je verder leest is het belangrijk om te weten of de zwangere behoefte heeft aan een babyshower. Sommige vrouwen vinden de zwangerschap na het verlies van een kindje zo spannend dat zo’n feestje alleen maar extra stress of cynisme teweeg brengt. Als je een baby bent verloren, weet je als geen ander dat het leven mogen geven geen vanzelfsprekendheid is. Het nieuwe leven vieren zou een gedachte bij haar kunnen oproepen als: ‘eerst maar eens zien of dit goedkomt’ of, om die reden, de druk en spanning extra opvoeren.
Als je dus een babyshower wil organiseren voor een vrouw die een zwangerschapsverlies heeft meegemaakt, vraag haar dan vooraf hoe ze erin staat. Wil ze graag met jullie samen iets leuks doen? Of liever niet? Respecteer haar antwoord. Andere vragen die je kan stellen:
- Met wie wil je de babyshower vieren?
- Wil je dat wij dit volledig verzorgen of vind je het fijn om mee te denken over bepaalde zaken?
- Heb je behoefte aan babyshower spelletjes of vind je een babyshower zonder spelletjes fijner?
- Wil je de babyshower vieren met of zonder partner?
Hoe organiseer je een babyshower na zwangerschapsverlies?
Eigenlijk is het, zoals bij elke babyshower, belangrijk dat de zwangere een dag beleeft die bij haar past. Of dit nu over the top is of heel bescheiden, een eenduidig antwoord op deze vraag is er niet. Jullie kennen je vriendin of (schoon)zus het beste, dus kunnen beter inschatten wat zij fijn vindt. Lees algemene tips in dit artikel over hoe je een babyshower kan organiseren, hieronder staan tips die specifiek ingaan op het zwangerschapsverlies.
Betrek het overleden kindje bij de babyshower
Dat kan subtiel, door bijvoorbeeld samen bellen te blazen of een ballon op te laten naar de hemel voor het kindje dat hier niet bij kan zijn. Of zet een stoeltje neer met zijn of haar naam erop. Verderkan je, samen met de aanstaande vader, een cadeautje geven namens dit kindje. Hoe dan ook is het belangrijk om te erkennen dat dit niet de eerste baby is van beide ouders.
Vermijd spelletjes die te maken hebben met ‘vanzelfsprekendheid’
Als je een zwangerschapsverlies hebt meegemaakt, is het zwanger zijn, het blijven en het leven geven aan een gezond kindje allang niet meer vanzelfsprekend. Het kan daardoor pijnlijk of vervelend zijn als je bijvoorbeeld een spelletje moet doen waarbij je vast moet raden hoe het kindje gaat heten, op wie hij zal lijken etc. Bij het vorige kindje zijn ze hier immers voor een deel nooit achter gekomen. Die confrontatie wil je liever niet tijdens de babyshower.
Let op! Dit hoeft niet; elke vrouw is anders. Belangrijkste is dat je er vooraf bewust bij stilstaat en nadenkt hoe jullie zwangere (schoon)zus of vriendin dit zal ervaren.
Houd rekening met verdriet
Of dat nu bij de zwangere zelf is of bij één van jullie, een babyshower na zwangerschapsverlies kan in zijn algemeenheid toch verdriet opleveren. Misschien zelfs waar je het niet verwacht. Geef ruimte aan de tranen als die komen, uiteindelijk hoef je het allemaal niet mooier te maken dan het is. Juist het feit dat jullie samen zijn en eventueel samen het verdriet kunnen beleven, maakt het waardevol.
Accepteer dat het soms toch niet lukt
Hoe lief jullie het ook bedoelen, hoe goed je probeerde aan alles te denken, soms blijkt tijdens de zwangerschap zelf dat het uiteindelijk toch allemaal niet gaat. Het is misschien te confronterend of de zwangere heeft net een slechte dag. Dat kan ook. Laat je planning vooral los en vraag waar ze behoefte aan heeft. Samen huilen of alleen zijn, alles mag.
Kies een datum die niet samenhangt met het verlies van vorige zwangerschap
Datzelfde geldt voor een (exacte) termijn. Als ze haar vorige kindje verloor met 28 weken kan het soms fijner zijn om de babyshower daarvoor te organiseren of juist erna. Overleg het liefst met de (aanstaande) ouders hoe zij hierin staan en welke data ze sowieso liever niet hebben.
Leg de babyshower vast op camera
Sowieso vliegt een babyshower vaak voorbij, dus het is altijd slim om lekker veel foto’s te maken. In dit geval misschien nog wel meer, omdat er een andere lading aan de shower zit. Maak hier achteraf een boekje van als aandenken aan deze bijzondere dag.
Heb jij gekozen voor een babyshower na je zwangerschapsverlies of vond je het geen fijn idee? Heb je ervaring met het organiseren? Laat jouw ervaring achter in de comments.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.