Babyshower bij tweede (of volgende) kind: wel of niet?

Is een babyshower bij je tweede (of volgende) kind nog leuk? Waarin verschilt het organiseren van deze babyshower ten opzichte van de eerste keer? En waarom zou je het eigenlijk vieren, is dat allemaal niet een beetje overdreven? In dit artikel lees je op welke manier je een babyshower toch leuk en interessant maakt voor moeders die al meer ervaring hebben.

Baby sprinkle

Wist je dat een tweede babyshower zelfs een officiële naam heeft? In de Verenigde Staten noemen ze het namelijk een baby sprinkle. Hier is die naam wat minder bekend maar in de praktijk komt de tweede of derde babyshower vaak wel overeen met de opzet. Deze shower is namelijk minder gericht op het doorgeven van kennis over het ouderschap en het geven van bepaalde cadeaus (vaak heb je het meeste nog wel in huis).

Wat wel hetzelfde is, is natuurlijk de gezelligheid van het feest dat je samen viert ter ere van de baby. Bovendien kan je ook hier nog steeds leuke activiteiten organiseren. Daarnaast kan het een tweede keer toch nog hartstikke nuttig zijn wanneer dit kindje een ander geslacht heeft dan de oudste of als ze een tweeling krijgen. En wat dacht je van een groter leeftijdsverschil? Ook dan is het wel handig de babykennis even op te frissen. Al is het maar omdat de adviezen nogal eens veranderen tussendoor.

Wil je bij je tweede (of volgende) kind nog een babyshower?

In de originele betekenis van de babyshower werd de aanstaande moeder voorbereid op het moederschap. Nog steeds gebeurt dit trouwens geregeld. Via leuke babyshower spelletjes (zoals een quiz of babyshower 30 seconds) moet de aanstaande moeder vragen beantwoorden waarmee ze spelenderwijs meer leert over wat haar straks na de bevalling te wachten staat.

Is het, vanuit die gedachte, dan nog wel zinvol om bij een tweede of daarop volgende zwangerschap opnieuw die babyshower te organiseren? Wil je het als zwangere dan nog wel? Ja natuurlijk! Als zwangere vrouw vind je het vaak juist fijn dat dit kindje ook op zo’n liefdevolle manier verwelkomd wordt.

En twijfel je of ze wel zit te wachten op een tweede babyshower? Vraag het dan gewoon!

Waarom zou je een tweede/derde/… babyshower vieren?

Misschien klinkt het je nog steeds wat overdreven in de oren. Je bent toch de eerste keer al geweest? Waarom nog een keer? Het staat je hierin vrij (als uitgenodigde gast van de babyshower) om niet te gaan. Als de zwangere je een beetje kent, is de kans best groot dat ze al van je weet dat je niets hebt met tweede en derde babyshowers. Toch is het de overweging waard. Waarom een volgende babyshower nog steeds nuttig is?

 • Ieder kindje verdient evenveel aandacht. Of het nu de eerste is of nummer vier, zo’n zwangerschap blijft een klein wonder.
 • Het is een goede reden om weer af te spreken met je vriendinnengroep.
 • De zwangere heeft even ‘vrij’ van haar normale verplichtingen en kan hopelijk een beetje bijkomen en ontspannen tijdens de babyshower. Zo’n zwangerschap terwijl je al een kindje (of meerdere) hebt rondlopen, is doorgaans namelijk een grotere inspanning dan de eerste keer.

Activiteiten tijdens de tweede babyshower

Niet alle spelletjes en activiteiten zijn even geschikt tijdens de tweede of derde babyshower. Zo is een grabbelton met spulletjes om te raden gesneden koek. Gelukkig zijn er nog voldoende opties die altijd leuk blijven.

Fotoboek met persoonlijke woorden

Of het nu je tweede, derde of tiende zwangerschap is – een fotoboek vol herinneringen en lieve woorden van jullie is altijd fijn om te krijgen. Je kunt dit vooraf maken en tijdens de baby sprinkle geven, maar ook achteraf vullen met de foto’s van iedereen die aanwezig was.

Tip! Leg blaadjes neer waar de gasten hun persoonlijke boodschap op kunnen krijgen, dan kan je het boek na afloop sneller in elkaar zetten.

Raden!

Wat zal het geslacht zijn (als dit nog niet bekend is), hoe heet het kindje straks? En wanneer wordt hij of zij geboren? Verzamel alle voorspellingen en maak er meteen een weddenschap van. Wie het antwoord raadt, krijgt een lekkere fles wijn. Heeft niemand het goed? Dan trakteren jullie de kersverse moeder op een avondje sushi/wijn/biefstuk/wat ze ook maar gemist heeft de afgelopen maanden!

High tea

Je kan voor een babyshower natuurlijk prima een high tea boeken, maar ook zelf iets organiseren. Laat iedereen hapjes meebrengen en vergeet ook niet de bijzondere cravings van de zwangere niet!

Babyshower spelletje

Een quiz met vragen om de kennis op te frissen (je kan bij een tweede of derde de moeilijkheidsgraad natuurlijk best verhogen en vragen naar de betekenis van ‘pump and dump‘ bijvoorbeeld). 30 seconds is ook altijd leuk, net als Pim Pam Pet of ‘Porno of bevalling’.

Welke cadeaus geef je tijdens de tweede babyshower?

Natuurlijk, de grote spullen hebben de aanstaande ouders vaak nog wel in huis. Het ledikant, de box en commode staan vast ergens op zolder of alweer opgepoetst in de babykamer. Misschien lijkt het lastig om leuke cadeaus te verzinnen voor de babyshower, dus helpen wij je een handje. In onderstaande lijstjes vind je genoeg inspiratie met cadeaus:

Kleine cadeaus voor de babyshower

 • Luiers
 • Zwemluiers
 • (Wasbare) billendoekjes
 • Verzorgingsproducten
 • Fopspeen
 • Fles
 • Potje babyvoeding
 • Vitamine K en D
 • Spuugdoekjes
 • Hydrofiel luiers
 • Tandenborstel met tube baby tandpasta
 • Tandendoosje
 • Rugzak (met naam erop) of koffertje
 • Sokjes

Grote cadeaus

Handig om dit vooraf na te vragen bij de aanstaande vader of andere moeder

 • Draagdoek of -zak (als de moeder dit graag wil, maar tijdens de eerste zwangerschap niet heeft gedaan); draagconsult
 • Keukenmachine die verse hapjes kan stomen, mixen en opwarmen
 • Kinderstoel (bijvoorbeeld wanneer er een klein leeftijdsverschil is tussen de jongste twee)

Cadeaus voor de aanstaande moeder

Bij een tweede, derde of volgend kindje weet je als geen ander hoe druk het ouderschap kan zijn. Je kan er daarom ook voor kiezen deze babyshower iets meer om de zwangere te laten draaien en minder om haar aanstaande kindje. Per slot van rekening heeft ze straks nog een extra kindje erbij en is tijd voor haarzelf een schaars goed. Leuke ideeën om te geven?

 • Lekkere verzorgingsproducten (ook fijn voor na de bevalling, als tijd voor jezelf een schaars goed is)
 • Een oppasbon die ze op ieder willekeurig moment mag inleveren (of, in dezelfde categorie, een logeerbon)
 • Boeken of tijdschriften voor tijdens haar zwangerschapsverlof
 • Goede fles wijn (uiteraard voor na de bevalling)

Cadeaus voor grote broer of zus

Behalve cadeautjes voor de baby kan je in dit geval ook de grotere broer of zus bij de babyshower betrekken. Het kindje hoeft niet aanwezig te zijn, maar je kunt wel wat cadeautjes voor haar of hem geven: een mooi boek, speelgoed en/of iets lekkers.

Als jullie het leuk vinden, kan je er ook voor kiezen om de babyshower te vieren mét de kinderen erbij. Dan nemen alle aanwezige moeders hun kids mee. In dat geval kies je het liefst een kindvriendelijke locatie uit en/of regel je iemand die de kinderen vermaakt als jullie bijkletsen of een spelletje doen.

Wie nodig je uit tijdens een tweede of volgende babyshower?

Eigenlijk is het heel simpel: vraag de zwangere gewoon om advies. Wie zou zij graag bij haar shower hebben? Gaat ze voor naaste collega’s, familie en vriendinnen door elkaar? Of houdt ze het nu liever wat kleiner met alleen de vriendinnengroep? Wil je de babyshower echt als verrassing laten dan kan je zelf de afweging maken. Misschien heb je nog de contactgegevens van de eerste keer; dan nodig je dezelfde mensen uit – mits ze daar nog mee omgaat.

Wanneer vier je geen baby sprinkle?

Als de zwangerschap heel kwetsbaar is en de zwangere vooral ziekenhuis in en uit gaat, is het verstandig om echt goed na te gaan of ze mentaal wel toe is aan een feestje. Soms kan het namelijk best belastend zijn.

Merel: ‘Na het verlies van Nova was de zwangerschap van Sean best pittig. Ik zat regelmatig in het ziekenhuis en dat ging me niet in de koude kleren zitten. Een feestje? Nee, eerlijk gezegd moest ik er niet aan denken om iets te vieren. Ik vond het allemaal spannend genoeg en bovendien zat haar babyshower nog vers in mijn geheugen; ik ben dan ook blij dat mijn vriendinnen mijn wensen respecteerden en me niet alsnog verrasten.

Heb jij een babyshower gekregen bij een volgend kindje? Of vind je het niet zo nodig allemaal? En hoe sta je erin als vriendin: zou jij naar een baby sprinkle gaan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven