Babymoon boeken: is dat een goed idee?

Sinds een paar is het helemaal hot om een babymoon te boeken: de laatste vakantie samen voor jullie (eerste) kindje er is. En dat het goed loopt is wel te zien aan de websites van grote aanbieders: die hebben de babymoon als aparte vakantiecategorie opgenomen. Maar is het wel een goed idee om nog een keer weg te gaan tijdens je zwangerschap? Lees alles dat je wil weten over deze bijzondere reis, van de gedachte erachter en het beste trimester om weg te gaan tot fijne bestemmingen.

Waarom zou je op babymoon gaan?

Zoals wel meer zaken (denk aan de gender reveal party en de babyshower) komt de babymoon over uit Verenigde Staten. Al kan je natuurlijk ook zeggen dat het fenomeen op zich verder redelijk gebruikelijk was. Stellen gingen al vaker samen op vakantie voordat de baby kwam, puur om nog even bewust samen te genieten. Toch zorgt de term vaak voor iets extra’s. Ouders plannen nu vooraf de babymoon, kiezen arrangementen in het hotel (de commercie staat immers voor niets!) en maken er een hele happening van, soms compleet met fotograaf en uitgebreide zwangerschapsmassages.

Het heeft natuurlijk ook voordelen. Exclusieve tijd met je partner is daar één van – iets dat in de hectiek van het dagelijks leven nog weleens verloren wil gaan. Bovendien kan je op vakantie heerlijk ontspannen, en dat is weer goed voor de baby. En: waarom niet? Op vakantie gaan is over het algemeen altijd leuk, dus waarom zou je jezelf er niet op trakteren?

Wat is het beste trimester om vakantie te vieren?

Het tweede trimester is vaak een fijn moment om op babymoon te gaan. De redenen daarvoor zijn simpel:

  • Je bent vaak minder misselijk dan tijdens de eerste weken en mobieler dan de laatste maanden.
  • De kans op een vroeggeboorte is zeer klein.
  • Je hebt vaak meer energie dan de maanden ervoor en na.

Kijk naar de voorwaarden van de vliegmaatschappij

Dit kan namelijk per maatschappij verschillen. Waar je bij de één nog vrij lang mag doorvliegen, kiest de ander al eerder voor een stop of heb je bepaalde papieren nodig.

Tips om de ideale bestemming te kiezen voor je babymoon?

Overleg met je verloskundige of gynaecoloog

Niet alleen is het belangrijk dat hij of zij op de hoogte is van jullie vakantie, ook kan je hier advies krijgen over hoe verstandig het is voor jou in dit stadium van de zwangerschap. Dat je tot week 37 nog in het vliegtuig kan stappen, betekent niet dat je dit altijd zou moeten doen. Daarbij hebben zij vaak meer inhoudelijke kennis over de medische risico’s van de bestemming, kunnen ze eventueel tips geven voor de vliegreis en andere adviezen. Daarbij kan je ook je onzekerheden nog bespreken, zodat je met een geruster hart op vakantie kunt.

Kies een veilige bestemming

Zeker in deze coronaperiode is het slim om vooraf goed te kijken welke status het land van jullie voorkeur heeft. Hoe streng zijn ze? Houden mensen nog afstand en dragen ze mondkapjes? Ben je zelf gevaccineerd? Allemaal dingen die je vooraf kunt afwegen. Per slot van rekening is corona in de zwangerschap schadelijker dan gedacht, en je kunt beter voorkomen dan genezen.

Wat de overige veiligheid betreft (denk aan andere virussen als Zika, gele koorts of hepatitis, malariamuggen, maar ook je fysieke veiligheid), ligt dit natuurlijk voor de hand. Je gaat uiteindelijk nog één keer op reis om samen te kunnen ontspannen, voor jullie dagen en nachten worden overgenomen door een piepklein bundeltje geluk. Niet om ziek thuis te komen en/of vol onzekerheid over het effect dat je babymoon mogelijk heeft gehad op je zwangerschap.

Je hoeft je hierdoor ook weer niet gek te laten maken, maar het is wel belangrijk hierbij stil te staan. Wat zijn de risico’s, in hoeverre kan en wil je je daartegen beschermen met een vaccinatie en hoe zwaar weegt dit voor jullie?

Hoe goed is de medische zorg op jullie babymoonbestemming?

Je moet in geval van nood kunnen overleggen met een gynaecoloog of medisch personeel. Kies het liefst voor een land waar ze in elk geval goed Engels praten, zodat je (indien nodig) goed kunt uitleggen waar het aan scheelt. Daarnaast is het af te raden om richting een land te gaan waar de medische zorg te wensen over laat, om voor de hand liggende redenen. Kijk hier goed naar voor vertrek.

Overweeg een tripje in eigen land of Vlaanderen

Om te ontspannen hoef je niet ver te reizen. Wat dacht je van een paar luxe hotelovernachtingen in een andere stad in Nederland? Of een weekendje naar een bungalowpark in de natuur? Het voordeel daarvan is dat je ook nog wat later in je zwangerschap op pad kan, zolang je gezondheid en conditie het toelaat. De verloskundige of het ziekenhuis zijn immers vrijwel altijd (relatief) dichtbij.

Laat dit ook vooraf nog even weten aan degene die je behandeld, zodat zij niet voor verrassingen komen te staan als je met 37 weken en drie dagen aan de andere kant van het land ligt te bevallen 😉

Hoe goed kan je tegen de hitte?

Hoe je op warmte reageert, verschilt per zwangerschap. De ene keer kan je geen zonnestraal voelen of je begint al te zweten, een andere keer lijk je het continu koud te hebben. Kijk hier dus vooraf naar. Heb je meer behoefte aan kou (Scandinavië, Groot-Brittannië of Ierland) of ga je liever richting de zon in het zuiden (Spanje, Portugal of Kroatië)? Zolang het niet té warm of koud is, zou je hier heerlijk tot rust kunnen komen. Let wel op dat je geen zwangerschapsmasker ontwikkelt en blijf goed smeren!

Zijn jullie op babymoon gegaan voor de baby kwam? Waarheen? Hoe was het? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven