Babybox kopen: zo haal je het optimale uit je box

De een loopt er al vanaf het eerste moment mee weg, de ander weet niet goed wat ze nu precies met de box doen moet. Daarom vind je in dit artikel handige tips om het optimale uit je box te halen en valkuilen die je het best kunt voorkomen. We zijn heel benieuwd of jullie de box regelmatig gebruikten en of je misschien aanvullende tips hebt. Laat je ze achter in een reactie?

Zo haal je het optimale uit de babybox

Koop een mooi boxkleed dat past

Voor je op zoek gaat naar een mooi boxkleed voor je kleintje moet je rekening houden met de maat die je nodig hebt. Een boxkleed 75×95 is een gangbare maat, maar toch is het verstandig om dit vooraf uit te zoeken. Het is immers vervelend voor je kindje als het kleed niet de hele ondergrond bedekt, maar ook onveilig: je wil niet dat je kleintje per ongeluk onder het kleed terechtkomt.

Heeft je box een minder gebruikelijke vorm, dan kan je kleden vaak ook op maat halen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooi rond boxkleed? Door te kiezen voor een passend formaat ligt je baby zacht en veilig.

Kies speelgoed dat bij de leeftijd past

In eerste instantie kan het al voldoende indrukken geven dat je baby op een boxkleed ligt met verschillende kleurtjes. Wil je toch speelgoed geven? Kies dan voor iets dat de zintuigen helpt ontwikkelen. Vervolgens leg je misschien een keer een knuffeltje naast hem neer of een zacht doekje. Na verloop van tijd kan je die wisselen met een zacht pluchen boekje of een muziekmobile die je laat draaien.

Leg je kindje regelmatig op zijn buik

Tijdens wakkere uurtjes is het slim om je kleintje lekker op zijn buik te leggen. Je bent er dan bij en kan toezicht houden, voor de veiligheid, maar op deze manier is het ook een stuk gemakkelijker om zijn arm-, nek- en rugspieren te trainen. Als vanzelf zal je zien dat je kindje op een gegeven moment zijn hoofd makkelijker omhoog houdt, op zijn armpjes gaat steunen en zelfs omrolt. Dankzij de spijlen ligt hij veilig en op het kleed is het lekker zacht en warm.

Kies een boxkleed met meer uitdaging

In eerste instantie is een mooi effen kleed fijn voor in de box. Op termijn kan het leuk zijn om er een speelkleed bij te halen. Deze zijn vaak voorzien van een knispergedeelte, spiegeltje en ring om op te sabbelen. Hiermee stimuleer je de zintuigelijke waarneming, maar ook help je je kindje meer te bewegen. Hij wil natuurlijk wel weten wat er aan de andere kant van de box te zien valt!

Babybox: houd rekening met de volgende zaken

Gebruik hem niet als opslagplaats

Zeker als je kindje minder vaak in de box zit, sluipt het er vaak in dat je ‘iets’ in de box gooit. Maar ook speelgoed kan zich ophopen. Kinderen hebben op jonge leeftijd behoefte aan rust. Een knuffel en een speeltje is meer dan genoeg in de eerste maanden. Houd het daarom goed bij en doe de rest bijvoorbeeld in een boxzak die je aan de zijkant hangt. Op die manier kan je gemakkelijk af en toe wisselen. Ook voorkom je op deze manier een te veel aan speelgoed.

Doe op tijd de plank naar beneden

Mits je een babybox hebt met verstelbare hoogte is het heel belangrijk dat je goed oplet wanneer je kleintje zelfstandig kan gaan zitten. Van zitten naar optrekken via de spijlen is namelijk geen hele grote stap meer voor sommige kindjes en voor je het weet… Veiligheid staat voorop. Daarom is het belangrijk dat je de verstelbare plank tijdig weghaalt, zodat ze in het onderste gedeelte van de box kunnen zitten.

Zodra het een sta-in-de-weg wordt, opruimen

Je merkt vanzelf dat je de box steeds minder gebruikt en je kindje meer vrij door het huis loopt. Vanaf dat moment wordt hij vaak toch meer een sta-in-de-weg en is het tijd om hem op te ruimen – al dan niet voor een volgend kindje of neefje/nichtje.

Hebben jullie een box gehad? Of juist niet? Aanvullende tips en jullie verhalen zijn meer dan welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven