Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Baby voorbereiden op de komst van een broertje of zusje

Het is natuurlijk niet gebruikelijk om binnen een jaar tijd twee keer te bevallen. In deze situatie is het dus wat lastiger om een baby voor te bereiden op een broertje of zusje, maar niet onmogelijk. Hoe je dat doet? In dit artikel vind je handige tips om een baby voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte.

Je baby krijgt een broertje of zusje

Gefeliciteerd! Je bent nog een keer in verwachting en, gepland of verrassing, dit kleintje is in elk geval gewenst. Hoewel het gemiddelde leeftijdsverschil in Nederland zo’n twee jaar is, geldt in jullie geval dat er in elk geval een stukje minder verschil tussen de kinderen zit. Je baby krijgt dus een broertje of zusje – misschien zelfs kort voor of na zijn verjaardag.

Misschien is het inderdaad handiger om aan je peuter uit te leggen dat er een baby aankomt, toch heeft het zeker ook voordelen om twee baby’s te hebben of een dreumes en een baby. Soms gebeurt het nu eenmaal dat je in verwachting raakt terwijl je (op dat moment) jongste kindje nog een kleine baby is. Dat overkwam ons ook. Tussen onze middelste dochters zit slechts elf maanden verschil.

Ondanks dat Rose met haar elf maanden vrij vlot was (zo liep ze los en klom ze in de vensterbank), viel het niet echt uit te leggen dat er een baby bij kwam. Toch bereidden we haar voor op de komst van haar zusje. In dit artikel neem ik je mee en geef je handige tips.

Hoe bereid je een baby voor op een broertje of zusje (tijdens de zwangerschap)?

Begin niet te vroeg

Aangezien je kleintje nog een baby is, zal je hele verhaal over baby’s waarschijnlijk toch niet helemaal aankomen. Los daarvan geldt voor alle kinderen dat tijd een lastig begrip is voor hen. Wanneer de baby komt dus ook. Vertel over je zwangerschap en de baby tegen de tijd dat het echt binnen een paar maanden of weken kan gebeuren, zo richting de dertig weken. Dat is vroeg genoeg.

Leg je kindje alles uit

Het klinkt misschien raar, omdat de eerste woordjes waarschijnlijk nog (lang) niet gezegd zijn. Maar kinderen begrijpen vaak meer dan je denkt. En bovendien dacht ik ook: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Vertel dus alles. Over je buik, dat er een baby in zit en dat er een broertje of zusje aankomt. Bijzonder: laat je baby eens voelen dat de baby schopt. Het is voor hen natuurlijk niet te bevatten, maar alles bij elkaar vormt het wel de basis van je voorbereiding op de komst van de baby.

Koop een voorleesboekje over dit onderwerp

Nijntje is hier favoriet geweest bij alle drie onze dochters. Door een boekje voor te lezen over het krijgen van een baby en zwangerschappen, zoals Kleine Pluis, krijgt je baby in toegankelijke taal te horen dat moeder Pluis een kindje krijgt. Het maakt het, in combinatie met jouw uitleg, misschien iets tastbaarder allemaal.

Hoe begeleid je je baby bij de komst van zijn broertje of zusje na de geboorte?

Nu begint het echte werk: je jongste baby is geboren en je andere baby of dreumes is nu ‘grote’ broer of zus. Waar de zwangerschap nogal vaag was, is er nu een tastbare baby bij gekomen. Maar hoe begeleid je je eerste baby bij de komst van deze nieuwe baby? Hoe zorg je dat ze elkaar niet (goedbedoeld) de ogen uit prikken en voorkom je (waar mogelijk) jaloezie?

Betrek je oudste baby erbij

Gelukkig komt jaloezie veel minder voor als het leeftijdsverschil gering is – dat voordeel kan je vast mooi in je zak steken. Rose was elf maanden toen May geboren werd, dus ze nam de geboorte meer als een gegeven dan dat ze er echt iets concreets mee deed voor zichzelf. Maar om eventuele jaloezie niet in de hand te werken, mocht ze helpen bij kleine klusjes. Zoals samen in bad zitten en een beetje spelen. Ook tijdens de borstvoeding vond ze het fijn om lekker naast ons te komen zitten. Ze voelde zich heel betrokken bij de opvoeding en de komst van haar kleine zusje.

Creëer een logisch ritme en strak schema

Zo’n pasgeboren baby is natuurlijk best ongrijpbaar voor je iets oudere kindje. Jullie zullen allemaal een nieuwe plek moeten vinden binnen deze andere dynamiek en dat heeft echt tijd nodig. Help jezelf een handje door een strak schema op te stellen, zodat je in elk geval zorgt dat beide kinderen te eten krijgen op de juiste momenten en de vitamines die ze nodig hebben. Maar laat het verder een beetje gaan: je baby/dreumes moet wennen aan de baby, minder aandacht van papa en mama en het nieuwe ritme. Dat is voor ons als volwassenen al best een omslagpunt in je leven, laat staan voor zo’n kleintje!

Neem exclusief de tijd voor ieder kind (dus apart van elkaar)

Een van de dingen die ik moeilijk vond, kort na de geboorte van May, was dat Rose niet zo vaak bij me kon komen zitten. Ze was behoorlijk levendig in die tijd en met mijn buik als zwakke plek, moest ik er niet aan denken dat ze er bovenop zou springen. Die eerste dagen bracht ze dus vooral door met Ro en soms met de kraamverzorgster. Dat voelde niet leuk: ik wilde ook graag bij haar zijn. Daarom nam ik me voor met alle kinderen exclusief tijd te gaan doorbrengen. In de praktijk is dat echt nog weleens lastig, maar ik merk dat we er allemaal van opknappen.

Het is wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk om je baby op een broertje of zusje voor te bereiden. Zit jij ook in die situatie en wil je jouw verhaal delen? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids