Het is niet gebruikelijk om binnen een jaar tijd twee keer te bevallen. Toch gebeurt het, zoals bij ons. De vraagt rijst dan: hoe bereid je een baby voor op een broertje of zusje? In dit artikel vind je handige tips waarmee je de baby kunt voorbereiden op de komst van een volgende baby – zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte.
Je baby krijgt een broertje of zusje
Gefeliciteerd! Je bent nog een keer in verwachting en, gepland of verrassing, jullie volgende kleintje is in elk geval gewenst. Anders dan het gemiddelde leeftijdsverschil in Nederland, ongeveer twee jaar, is dat bij jullie anders. Je baby krijgt een broertje of zusje, als je heel snel zwanger raakte zelfs rondom haar of zijn eigen verjaardag. Dat is bij mij ook het geval: er zit slechts elf maanden tussen mijn tweede en derde dochter. Dat kleine leeftijdsverschil maakte dat onze baby een babyzusje kreeg, nog voor haar eigen verjaardag.
Vertellen dat je in verwachting bent, verloopt daardoor anders. Aan een peuter kun je beter uitleggen dat er een baby aankomt. Het is tastbaarder, je kindje heeft het misschien al gezien bij anderen in zijn omgeving en je kan er vaak al een beetje over praten. Bij een baby is dat minder geval. Je kan doorgaans niet echt uitleggen wat een baby precies inhoudt. Toch kan je gelukkig al wel een beetje voorbereiden op het broertje of zusje. Met de volgende tips kan je dit op een praktische manier ‘handen en voeten’ geven.
Hoe bereid je een baby voor op een broertje of zusje (tijdens de zwangerschap)?
Begin niet te vroeg met je uitleg
Je jongste is op het moment dat je zwanger raakt in elk geval nog een baby. Jouw verhaal over een nieuwe baby, zwangerschap en alles dat daarbij komt kijken, komt dan toch niet aan. Bovendien is tijd een abstract begrip voor kinderen, zeker op deze leeftijd. Het is vroeg genoeg wanneer je over de dertig weken bent. Dan kan het binnen een paar weken gebeuren en is je buik ook dikker, wat de zwangerschap voor hen tastbaarder maakt.
Leg je kindje alles uit
Wanneer je gaat vertellen dat je in verwachting bent, kan je in principe alles vertellen. Kinderen praten nog niet, maar hebben al wel een passieve woordenschat (dat wat ze begrijpen). Bovendien leren ze zo weer nieuwe dingen. Je kunt uitleggen dat er een baby in je buik zit, dat er een broertje of zusje aankomt. Laat eventueel plaatjes zien van baby’s en wijs ernaar, zodat ze enigszins kunnen begrijpen wat je bedoelt. En, heel bijzonder om te delen: laat je baby eens voelen dat het kleintje in je buik schopt. Dit alles vormt de basis waarmee je je baby kunt voorbereiden op de komst van een nieuwe baby.
Koop een voorleesboekje over dit onderwerp
Een mooi boek om voor te lezen, is Kleine Pluis. De boeken van nijntje zijn eenvoudig te begrijpen en makkelijk voor te lezen. Zo krijgt je kindje in toegankelijke taal te horen dat moeder Pluis een baby krijgt. Het helpt allemaal om iets meer tastbaarheid te geven aan de komst van diens broertje of zusje.
Hoe begeleid je je baby bij de komst van zijn broertje of zusje na de geboorte?
Na de geboorte begint het echte werk. De jongste baby is geboren en je andere baby (of dreumes) is grote broer of zus. Het abstracte wordt hiermee concreet. In deze nieuwe fase is het belangrijk om je oudere kindje te begeleiden bij de zorg voor de jongste. Want hoe voorkom je dat ze elkaar (goedbedoeld) in de ogen prikken en, waar nodig, jaloerse gevoelens?
Betrek je oudste baby bij de zorg
Wanneer je kinderen erg weinig in leeftijd schelen, komt jaloezie veel minder voor. Jonge kinderen zijn immers nog veel minder bezig met hun omgeving en dat komt in dit geval gunstig uit. Onze dochter van toen elf maanden betrok ik met name bij kleine praktische dingen. Ze mochten samen in bad zitten en dan een beetje spelen. Tijdens de borstvoeding kroop ze lekker tegen me aan. Soms liet ik haar een flesje ‘wassen’ en toen ze weer wat ouder was, ‘hielp’ ze met aankleden.
Hierdoor leert je kind spelenderwijs zorgen voor een ander kind. Bovendien zijn ze echt onderdeel van het gezin. Een babypop geven, is bij dreumesen bovendien een goed idee: ze zullen op den duur gaan imiteren wat ze bij jou zien en op die manier oefenen met zorgen.
Creëer een logisch ritme en strak schema
Van nature ben ik weinig georganiseerd, maar met twee kinderen onder de één moet je wel. Althans, om te voorkomen dat je allemaal geleefd wordt, is het prettig om voor de basisbehoeften een schema op te stellen. Uiteindelijk heeft je oudere kindje andere behoeften dan de jongste en moeten ze toch allebei op tijd slapen, eten en hun vitamines innemen.
Dagritmekaarten kunnen hierbij helpen. Met eenvoudige icoontjes (die je eventueel zelf ook kan tekenen) geef je aan wat er per dagdeel te gebeuren staat: wassen, aankleden, ontbijten, tanden poetsen, spelen, fruit, naar buiten, spelen, lunch, dutje – om maar iets te noemen.
Je zou zelfs kunnen overwegen om dit ritme te starten voor de geboorte. Zo kennen ze het dagritme al goed en kan de baby daar enigszins in mee. Dat zou ik althans, met terugwerkende kracht, zo hebben aangepakt.
Neem exclusief de tijd voor ieder kind (dus apart van elkaar)
Waar ik zelf soms moeite mee had, was dat onze oudere dochter niet zovaak meer bij me kon komen zitten toen de baby er eenmaal was. Haar levendige, springerige karakter maakte dat ik vreesde voor mijn buik (en ingewanden). De eerste dagen na de geboorte bracht ze daarom vooral door met haar vader, soms met de kraamverzorgster. Dat voelde onprettig, want ik wilde ook tijd met haar doorbrengen. Daarom nam ik me stellig voor om regelmatig exclusieve aandacht te geven aan ieder kind. Hoewel dit in de praktijk nog weleens lastig is, merk je tijdens zo’n dag dat iedereen ervan opknapt.
Het is wat lastiger omdat jongere kindjes minder begrijpen, maar dat maakt het zeker niet onmogelijk om je baby op een broertje of zusje voor te bereiden. Zit jij ook in die situatie en wil je jouw verhaal delen? Ik lees het graag in de reacties.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
Uitgelichte afbeelding ©UvGroup – Shutterstock