Press "Enter" to skip to content

Hoe bereid je een baby voor op een broertje of zusje?

Het is natuurlijk niet gebruikelijk om binnen een jaar tijd twee keer te bevallen. Een peuter kan je veel uitleggen, maar een baby voorbereiden op een broertje of zusje? In dit artikel vind je 5 tips, voor zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte.

Klein leeftijdsverschil: twee baby’s in huis

Het gemiddelde leeftijdsverschil tussen kinderen is in Nederland zo’n twee jaar. Het praktijkvoordeel daarvan is dat je dus waarschijnlijk een peuter in huis hebt wanneer je weer zwanger bent. En die kun je natuurlijk al iets beter betrekken bij het zorgen voor de baby dan jongere kinderen. Bovendien kun je meer uitleg geven.

Maar wat als je nu in verwachting raakt terwijl je (op dat moment) jongste kindje nog een kleine baby is? Wij kregen May toen Rose nog maar elf maanden oud was. Hoewel ze een vlotte tante was en al liep op die leeftijd, kan een baby natuurlijk moeilijk echt bevatten wat er allemaal gebeurde. In deze blog vertel ik hoe je ermee kan omgaan als je baby een broertje of zusje krijgt.

Hoe bereid je een baby voor op een broertje of zusje (tijdens de zwangerschap)?

Leg je kindje alles uit

Dat klinkt misschien raar, omdat de eerste woordjes waarschijnlijk nog (lang) niet gezegd zijn. Maar kinderen begrijpen vaak meer dan je denkt. En bovendien denk ik ook: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Vertel dus alles. Over je buik, dat er een baby in zit en dat er een broertje of zusje aankomt. Ook mooi: laat je baby eens voelen dat de baby schopt. Het is voor hen natuurlijk niet te bevatten, maar alles bij elkaar vormt het wel de basis van je voorbereiding op de komst van de baby.

Koop een voorleesboekje over dit onderwerp

Nijntje is hier favoriet geweest bij alle drie onze dochters. Door een boekje voor te lezen over het krijgen van een baby en zwangerschappen, zoals Kleine Pluis, krijgt je baby in toegankelijke taal te horen dat moeder Pluis een kindje krijgt. Het maakt het, in combinatie met jouw uitleg, misschien iets tastbaarder allemaal.

Hoe begeleid je je baby bij de komst van zijn broertje of zusje na de geboorte?

Nu begint het echte werk: je jongste baby is geboren en je andere baby is nu ‘grote’ broer of zus. Waar de zwangerschap nogal vaag was, is er nu een tastbare baby bij gekomen. Maar hoe bereid je je eerste baby voor op deze nieuwe baby? Hoe zorg je dat ze elkaar niet (goedbedoeld) de ogen uit prikken en voorkom je (waar mogelijk) jaloezie?

Betrek je oudste baby erbij

Gelukkig komt jaloezie veel minder voor als het leeftijdsverschil gering is. Rose was elf maanden toen May geboren werd, dus ze nam het meer aan dan dat ze er echt iets concreets mee deed voor zichzelf. Maar om het ook niet in de hand te werken, mocht ze helpen bij kleine klusjes. Zoals samen in bad zitten en een beetje spelen. Ook tijdens de borstvoeding vond ze het fijn om lekker naast ons te komen zitten. Ze voelde zich heel betrokken bij de opvoeding en de komst van haar kleine zusje.

Neem de tijd voor je baby

Zo’n pasgeboren baby is natuurlijk best ongrijpbaar voor je iets oudere kindje. Jullie zullen allemaal een nieuwe plek moeten vinden binnen deze andere dynamiek en dat heeft echt tijd nodig. Help jezelf een handje door een strak schema op te stellen, zodat je in elk geval zorgt dat beide kinderen het juiste eten krijgen en de vitamines die ze nodig hebben. Maar laat het verder een beetje gaan: je baby/dreumes moet wennen aan de baby, minder aandacht van papa en mama en het nieuwe ritme. Dat is voor ons als volwassenen al best een omslagpunt in je leven, laat staan voor zo’n kleintje!

Neem exclusief de tijd voor ieder kind (dus apart van elkaar)

Een van de dingen die ik moeilijk vond, kort na de geboorte van May, was dat Rose niet zo vaak bij me kon komen zitten. Ze was behoorlijk levendig in die tijd en met mijn buik als zwakke plek, moest ik er niet aan denken dat ze er bovenop zou springen. Die eerste dagen bracht ze dus vooral door met Ro en soms met de kraamverzorgster. Dat voelde niet leuk: ik wilde ook graag bij haar zijn. Daarom nam ik me voor met alle kinderen exclusief tijd te gaan doorbrengen. In de praktijk is dat echt nog weleens lastig, maar ik merk dat we er allemaal van opknappen.

Het is wat lastiger, maar zeker niet onmogelijk om je baby op een broertje of zusje voor te bereiden. Zit jij ook in die situatie en wil je jouw verhaal delen? Laat het ons weten!

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids