Wanneer je bijna moet bevallen, is het gebruikelijk dat je baby eerst indaalt. Dat gebeurt echter niet altijd. In dit artikel vind je hier informatie over en antwoord op een aantal vragen: waarom daalt een baby soms niet in? Wat zijn de risico’s hiervan voor het verloop van je bevallen? Kan je überhaupt nog wel op natuurlijke wijze bevallen? Zelf gebeurde dit me tijdens mijn tweede zwangerschap. Naast informatie en praktische tips, vind je hieronder ook een ervaringsverhaal.
DISCLAIMER
Let op! Dit artikel is puur informatief bedoeld voor vrouwen van wie de baby nog niet is ingedaald en is, uiteraard, na schrijven gecontroleerd door een deskundige. Dat neemt echter niet weg dat je voor medische informatie en een oordeel voor jouw persoonlijke situatie altijd contact moet opnemen met je verloskundige of gynaecoloog. Die kan je verder helpen, eventueel met behulp van een onderzoek, en je mogelijk geruststellen of doorverwijzen wanneer dit nodig lijkt.
Waarom en wanneer daalt je baby in een normale situatie in?
Indalen houdt in dat je baby met zijn hoofdje in je bekken zakt. Dit zorgt voor een zekere verankering: vanaf dat moment kan hij niet meer terug en is de kans zeer klein dat hij nog van positie wisselt. Deze stap in het bevallingsproces zorgt er ook voor dat wanneer de vliezen hierna breken, de navelstreng niet meer naast het hoofdje van de baby kan zakken en dus niet kan worden afgeklemd. Meestal dalen baby’s in de laatste tien weken voor de geboorte in, soms gebeurt dit tijdens de bevalling zelf.
Let op: de navelstreng kan nog wel om het nekje terecht komen tijdens de bevalling.
Is het verloop van het indalen tijdens elke zwangerschap hetzelfde?
Nee. Bij een tweede of volgende zwangerschap dalen kinderen sowieso minder vaak in voorafgaand aan de bevalling. Maar er zijn meer oorzaken waardoor dit proces nog niet plaatsvindt of zelfs kán plaatsvinden. Hieronder staan vijf redenenen waardoor baby’s soms (nog) niet indalen voor de bevalling.
Wil je weten waar het bij jou specifiek aan scheelt? Overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.
Waarom daalt je baby niet in?
Er is een blokkade onderweg waardoor je baby niet kan indalen
In sommige gevallen kan het zo zijn dat je kindje onderweg een blokkade tegenkomt. Dit kan een vleesboom zijn – waarvan je het bestaan mogelijk niet wist. Maar ook zaken als een volle blaas kunnen de uitgang blokkeren.
De bouw van je lichaam
- Enkele vrouwen hebben een smal bekken waardoor de baby fysiek gezien niet kan indalen.
- Wat vaker voorkomt is dat de baby wel in het bekken daalt, maar er niet uit past (waardoor de bevalling niet vordert).
- Ook kan het zijn dat de baby een groter hoofd heeft dan in het bekken past (daarbij hoeft het bekken dus niet per se te smal zijn, maar is het hoofdje te groot).
- Tot slot kan een erg holle rug of scherpe kanteling van het bekken de oorzaak kan zijn dat je baby niet goed kan indalen.
Vrouwen met bovengenoemde problemen kunnen niet op natuurlijke wijze bevallen. Vaak kom je hierachter doordat de ontsluiting weinig vordert, ondanks dat je wel ontsluitingsweeën hebt.
Het is je tweede of volgende kindje
Doorgaans daalt je eerste kindje wel in (al hoeft dit niet zo te zijn: elke bevalling is anders). Bij een tweede of volgende kan het zo zijn dat je baby pas tijdens de bevalling zelf zal indalen. Zolang dit gebeurt voor je vliezen breken, is dat geen probleem en loopt je kindje hierbij geen risico.
Je baby ligt niet gunstig voor de bevalling
‘Dwarsliggers’ en kindjes in stuit dalen over het algemeen ook niet in. Dat is natuurlijk maar goed ook, want het is nu eenmaal beter als het hoofdje als eerst wordt geboren. Eventuele oplossingen als je kindje overdwars ligt of in stuit:
- Afwachten en hopen dat hij uit zichzelf goed gaat liggen
- Vanaf week 36 kun je kiezen voor een versie (het draaien van de baby). Risico is dat het niet lukt of dat je vliezen breken, maar relatief grote kans (bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven: 40% bij de eerste bevalling en ruim 80% bij een volgende kindje) dat je kindje toch in de juiste houding komt
- Moxa therapie (wierook van bijvoetskruid waarmee je kindje wordt gestimuleerd te gaan bewegen; een wetenschappelijk onderbouwde methode)
Draait je kindje niet op tijd, dan is de keizersnede het enige alternatief
Voorliggende of laagliggende placenta
Een voorliggende placenta (ook wel: placenta praevia) wordt vaak al ontdekt tijdens de termijnecho of 20 weken echo. Deze blokkeert de uitgang voor je kindje. In een aantal gevallen groeit je placenta mee met de baarmoeder en vormt dan geen belemmering meer tijdens de bevalling. Gebeurt dit niet, dan kan je baby niet indalen en is een natuurlijke bevalling niet meer mogelijk.
Het kan ook zo zijn dat je placenta niet over de baarmoedermond ligt, maar wel in de buurt. In dat geval zal een deskundige moeten beslissen of het veilig is om op een natuurlijke manier te bevallen.
Wat is het risico als je kindje niet tijdig indaalt?
Situatie 1: de vliezen zijn nog niet gebroken
Zolang je vliezen intact zijn, hoef je je in principe geen zorgen te maken. Deze beschermen je kindje tijdens de bevalling.
Situatie 2: de vliezen zijn gebroken, maar jullie kindje is nog niet ingedaald
Het wordt een ander verhaal wanneer je vliezen wel zijn gebroken: hierdoor komt de navelstreng los te zitten en kan dus bekneld raken tijdens de bevalling – met alle gevolgen van dien.
Als je vliezen zijn gebroken en je kindje is nog niet ingedaald, ga dan direct liggen en neem contact op met de verloskundige. Zo voorkom je zoveel mogelijk het risico dat de navelstreng begint te zakken. Je zal in dit geval ook liggend moeten worden vervoerd naar het ziekenhuis om daar onder begeleiding te bevallen.
Hoe kan je de indaling bevorderen?
Onderstaande tips kunnen de indaling helpen bevorderen. Ze zijn echter geen garantie op succes.
- Wandel veel en laat de zwaartekracht zijn werk doen
- Doe bepaalde yoga oefeningen om het indalen te bevorderen
- Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten
- Voorkom gevoelens van paniek of stress
Ervaringsverhaal: onze baby daalde niet in, in het ziekenhuis bleek waarom
De zwangerschap vorderde gestaag, maar tijdens één van de laatste controles voor de bevalling constateerde de verloskundige dat onze dochter nog niet was ingedaald. “Je ziet het vaker bij tweede kindjes, niks om je zorgen over te maken,” stelde ze me gerust. Ton een paar weken later mijn vliezen braken, bleek ze nog steeds niet te zijn ingedaald. Dat ik vervolgens ook bloed verloor, was reden om meteen een ambulance te bellen en me naar het ziekenhuis te vervoeren. Daar kreeg ik een infuus met een weeënopwekkend middel.
Hoewel de pijngolven in scherpte toenamen, bleef ze zitten waar ze zat. Ze daalde niet in.
“Moet je misschien plassen?” vroegen de verpleegkundigen herhaaldelijk. Ik had het idee van niet, maar tijdens een wee brachten ze een katheter aan. Een kleine 800 milliliter later daalde mijn dochter alsnog in en twee uur later lag ze in mijn armen. Oeps!
Wanneer daalde jouw kindje in? Of zit je momenteel in de situatie waarin je baby niet indaalt? Laat het ons weten in de reacties! En als je nog bevallen moet: veel succes.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©
Uitgelichte afbeelding ©Leka Sergeeva – Shutterstock