Baargoud: waarom cadeaus na de bevalling?

Een fenomeen dat ook in Nederland steeds bekender raakt, is het geven van baargoud na de bevalling. Of in andere woorden: een cadeautje van de kersverse vader of moeder voor de net bevallen vrouw, als dank voor het dragen en op de wereld zetten van hun kindje. Waar dit fenomeen vandaan komt én inspiratie voor baargoud vind je in dit artikel.

Baargoud: waar komt vandaan?

Misschien verwacht je dat we weer komen aanzetten met de Verenigde Staten als bron van een nieuwe trend, maar dat is niet direct waar. Baargoud – of een push present, zoals het in Engelstalige gebieden noemen – is een gebruik dat ontstond in de rijkere kringen. De echte oorsprong is verder niet bekend. Vrouwen kregen gouden sieraden of luxe cadeau na de geboorte van hun kindje. Denk aan een mooi collier, een nieuwe ring met gravure of een armband met toepasselijke bedels.

Inmiddels is het een kleine traditie te noemen, omdat het aantal mensen dat baargoud geeft met de jaren toeneemt. Het is een mooi symbolisch gebaar om de vrouw te bedanken voor het dragen van de baby.

Is baargoud ongeëmancipeerd?

Critici roepen dat baargoud ongeëmancipeerd zou zijn. Tja, daar zijn we het mee eens als je dit cadeau ‘werpgoud’ gaat noemen. Maar verder is het juist een prachtig gebaar. Wij vrouwen zijn nu eenmaal uitgerust met een ingenieus lijf dat van twee cellen een heel nieuw mens kan maken dat wordt gevoed vanuit jouw lichaam. En hoewel we daar niets speciaals voor hoeven te doen (je wordt nu eenmaal geboren volgens een bepaald geslacht), is een zwangerschap best een pittige reis. Je lichaam leer je op een nieuwe manier kennen, je visie op het leven verandert en je leven zelf ondergaat natuurlijk ook een behoorlijke verandering.

Dat daar op een liefdevolle manier bij wordt stilgestaan door je partner, is niet ongeëmancipeerd, maar juist heel fijn. De ander waardeert je en laat dat zien door je iets te geven. Dat kan groots zijn, zoals een gouden ring waar bij ieder volgend kind een nieuwe edelsteen bij komt of een gouden ketting met bedels, maar ook eenvoudiger – op een manier die bij jullie past. Het gaat er vooral om dat het niet voor lief wordt genomen. We mogen namelijk best eens (meer) toegeven dat de mentale en fysieke verandering die de zwangerschap en het krijgen van een kindje met zich meebrengen, niet altijd makkelijk zijn. En als moeder die het kindje draagt heb je daar uiteindelijk toch het meest mee te maken. Het is dus eigenlijk gewoon een ode aan jou. En dat is toch mooi?

Inspiratie voor baargoud en andere cadeaus na de bevalling

Lange termijn: een cadeau voor alle kinderen

Een armband waaraan je bedels kunt hangen met bijvoorbeeld de eerste letter van de naam of een symbool dat bij jullie kindje past) is echt een vorm van baargoud waarmee je ieder kindje bij je kunt dragen vanaf de geboorte. Door een basissieraad te kiezen, zit je niet vast aan één bepaalde letter. Hier staat uiteraard tegenover dat je een armband met meerdere letters of bedels niet kunt doorgeven aan je kind zelf als die ooit een kleintje krijgt.

Baargoud voor je eigen kind

Traditioneel is het vaak de vader of moeder die baargoud aan de pas bevallen vrouw geeft, maar je kan er ook voor kiezen om dit als oma te doen. Een mooie ketting of ander sieraad vindt bijna elke vrouw fijn om te krijgen. En anders kan je vast wel iets bedenken dat beter past. In de kern is baargoud (of een soortgelijk cadeau) wel een investering in iets waar ze (een leven) lang plezier van heeft.

Alternatieve vormen van baargoud

Draagt de moeder in kwestie geen sieraden? Dan zijn er nog meer cadeaus waaraan je kunt denken na de geboorte:

  • Edelsteen die past bij de geboortedatum van je kindje (hier vind je een overzicht)
  • Tatoeage (een blijvend sieraad voor de huid)
  • Item met moedermelk
  • Een beeldje van haar zwangere buik

Voor een goed alternatief voor baargoud is het passend om te kijken naar iets waarmee je deze specifieke zwangerschap van de moeder blijvend kunt herinneren. Natuurlijk is een massage heerlijk of een designertas leuk om te krijgen, maar dat staat toch meer los van het kindje of de zwangerschap.

Geef jezelf een cadeau

Het kan zijn dat je in een situatie terecht komt waarbij je geen partner hebt om je kindje mee te zien opgroeien. Hij of zij is dan ook niet in de positie om je iets van baargoud te geven. Of misschien kom je pas iets te weten over dit soort cadeaus als je kinderen allang geboren zijn. Wanneer het je alsnog aanspreekt, kan je jezelf baargoud cadeau doen. Zie het dan meer als een bedankje aan je lijf voor het dragen van je kinderen of een manier waarmee je hen altijd bij je kunt dragen.

Maak er een familietraditie van

Als je investeert in duurdere sieraden, zoals een gouden ketting of een mooie ring, kan je kiezen om dit een familiestuk te worden. Wanneer jouw dochter bevalt, krijgt zij de ketting die je kreeg met haar geboorte. Of als je zoon een kindje krijgt, kan je kiezen om je schoondochter het sieraad met die speciale betekenis cadeau te doen. Vervolgens kunnen de moeders deze traditie met hun dochters voortzetten.

Heb jij baargoud gekregen na de geboorte van je kind(eren)? En wat vind jij ervan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©ipekpalaoglu – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven