Vakantie met het gezin: de avontuurlijkste bestemmingen

Als je dol bent op reizen en je kinderen graag de wereld wil laten zien, is een avontuurlijke vakantie onmisbaar. Je maakt mooie nieuwe herinneringen, ontdekt andere steden en gebieden en het is natuurlijk een geweldige manier om samen te verbinden. Dat kan aan de andere kant van de wereld, maar dichtbij is minstens zoveel te beleven. In dit artikel vind je leuke vakantiebestemmingen voor het gezin zodat de keuze voor jullie volgende reis hopelijk een stuk makkelijker is.

Vakantiebestemmingen voor het hele gezin

Hoe kies je je volgende bestemming?

Er zijn een aantal zaken belangrijk voor je een nieuwe vakantie gaat boeken:

  • Luxe verblijf of juist back to basic
  • Het seizoen
  • Het type reis dat bij jullie past (sportief, culinair, cultureel, natuur of een afwisseling)
  • Hoe je wil gaan reizen: met de auto, camper, trein of het vliegtuig

Het helpt om samen met je partner in elk geval een aantal dingen af te kaarten voor je de kinderen hierbij betrekt. Houd daarbij in gedachten wat zij leuk vinden. Zo kun je in Duitsland skiën als je in de winter op vakantie gaat, of juist de Nederlandse kou ontvluchten door naar een warme bestemming te reizen. Denk verder goed na over hoe je wil gaan reizen. De auto is misschien praktisch, maar de trein is helemaal niet zo duur en heeft ook meerdere voordelen, zoals dat je niet hoeft te rijden en je de kinderen gemakkelijker kunt vermaken onderweg. Tot slot is het goed om te beseffen dat, zeker met jonge kinderen, de bestemming helemaal niet aan de andere kant van de wereld hoeft te zijn om toch te voelen als een groot avontuur. Het feit dat jullie samen weggaan, is vaak al genoeg.

De ideale gezinsvakantie

Als je met het gezin op vakantie gaat, is de leeftijd van je kinderen gedeeltelijk bepalend voor jullie bestemming. Met jongere kinderen zit je toch vaak fijner in een stedelijker gebied, omdat hier alle voorzieningen voor handen zijn. Bij hen is voldoende ontspanning belangrijk. Oudere kinderen neem je gemakkelijker mee om natuurschoon te bewonderen en culturele activiteiten te ondernemen – ook al zullen ze daar misschien niet altijd direct voor warm lopen.

Heb je een groter gezin met uiteenlopende leeftijden? Probeer dan een mooie mix te maken tussen de activiteiten. Dus wel dat kerkje bekijken, maar niet eindeloos wandelen door de bergen. En misschien kunnen jullie je ook verdelen, zodat je met de kinderen die dat leuk vind de adembenemende Noorse fjorden kunt bekijken of gaat snorkelen in de Similan-eilanden in Thailand, terwijl de ander in het zwembad plonst bij jullie hotel of een kleinere wandeling maakt.

Tips voor een actieve vakantie

Zijn jullie een sportief gezin? Dan is lekker actief reizen waarschijnlijk vanzelfsprekend. Denk aan skiën in Oostenrijk, waar je kinderen les nemen en jij de piste afdaalt op ski’s of je snowboard. Wist je bovendien dat je hier ook kunt nachtskiën? Perfect voor wie wat meer uitdaging wil en de sprookjesachtige stilte in de bergen wil ervaren.

Ook warmere bestemmingen kunnen geschikt zijn voor een actieve gezinsvakantie. Behalve het eerdergenoemde snorkelen, kan je ook prachtig wandelen of fietsen in Andalusië. En wat dacht je van kajakken of raften in de Ardennen? De afwisseling tussen rustige rivieren (meer geschikt met de kinderen) en harde stromingen maakt het een bijzondere plek. Daarbij ligt het lekker dichtbij, wat ook een voordeel kan zijn.

Stedentrip met het gezin

Vind je het fijn om te wandelen, maar hoeft dat niet over de fjorden of langs de oude vulkanen in Wales, dan is een stedentrip ideaal. Je kunt een nieuwe cultuur leren kennen, verschillende trekpleisters bezoeken en natuurlijk de culinaire kant van een land ontdekken. Met de trein naar Kopenhagen is ideaal met kinderen, maar naar Barcelona of authentieke moussaka in Griekenland proeven minstens zo leuk om te doen.

Welke bestemming ook bij jou past, als je met het gezin op vakantie gaat is een praktische invulling vaak wel zo makkelijk. Gaan jullie voor een sportieve vakantie, liever lekker uit eten of juist mooie kerken en andere culturele trekpleisters bezoeken?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©BalanceFormCreative – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven