Auto voor een groter gezin (4 kinderen)? Dit zijn je opties

Een aantal jaar geleden kochten we een tweedehands Skoda. Het grote voordeel vind ik dat het een betrouwbare auto is en lekker ruim. Wel heel volwassen: we zijn ineens een gezin met een station. Maar met vier kinderen moet dat natuurlijk ook wel. Bovendien is het lekker als je op reis gaat, want je kan van alles in de achterbak proppen zonder dat je er echt last van hebt. Toch begint het langzaam een beetje te kriebelen. Eigenlijk zou een zevenzitter ideaal zijn, want nu kunnen we nooit met het volledige gezin op pad. Alleen hoe? In dit artikel ga ik in op de opties die we hebben om een nieuwe auto te kopen.

Auto voor een groter gezin

Zevenzitter kopen

Een betaalbare zevenzitter kopen? Veel auto’s zijn behoorlijk aan de prijs en dat kan het een onhaalbare optie maken. Toch kan je een lening overwegen. Door een persoonlijke lening via Krediet.nl aan te vragen, bijvoorbeeld, is deze optie wellicht toch haalbaarder. En de voordelen zijn natuurlijk groot: meer plek (ook als je op vakantie gaat), voldoende ruimte om eens een vriendje of vriendinnetje mee te nemen tijdens een dagje weg en je hoeft nooit met meerdere auto’s op pad. Daarbij kan hij gewoon voor de deur: je hoeft geen extra plek in te nemen.

Voor ons is de zevenzitter vermoedelijk een goede optie. Het lijkt me heerlijk om niet langer te hoeven puzzelen als we ergens met zijn allen naartoe willen. Enige nadeel is dat een gelijktijdige afspraak dan voor wat onhandigheid kan zorgen. Dan zal je alsnog een alternatief moeten verzinnen, zoals reizen met het openbaar vervoer, carpoolen of een auto lenen.

Twee auto’s

Alternatief is een kleinere auto. Hiervoor hoef je geen lening af te sluiten en het levert meteen weer extra zitplaatsen op. Dat kan handig zijn wanneer je een lange rit moet maken en twee kinderen hebben even niet zoveel met elkaar: ze gaan allebei in een andere auto en je hebt dat probleem gelijk opgelost. Bovendien is het ook makkelijk wanneer je meerdere afspraken hebt op een dag. Bij vier kinderen kan het immers voorkomen dat er bijvoorbeeld twee sportwedstrijden rond hetzelfde tijdstip plaatsvinden of dat je op verschillende plekken tegelijk moet zijn. Het is dus echt de overweging waard én aanzienlijk goedkoper dan die zevenzitter.

Het nadeel van een tweede auto is wel dat je extra parkeerruimte inneemt. Bij ons in de buurt is die sowieso minder ruim, omdat de parkeerplekken ooit gebouwd zijn op gezinnen met één auto per familie. Wij zouden, inclusief de auto van Ro zijn werk, drie plekken innemen en dat voelt toch vervelend naar de andere buren toe. Zeker als onze oudste over een paar jaar ook een autootje koopt. Of dit dus daadwerkelijk een optie is? Eigenlijk denk ik het niet.

Vijfpersoonsauto

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te rijden die voor vijf personen geschikt is. Dit is de goedkoopste optie van allemaal en met een gezin van zes totaal op zich best te organiseren. Uit ervaring weet ik dat je gewoon iets creatiever moet omgaan met de uitdagingen.

  • Heb je een verjaardag bij familie? Dan is er vast wel iemand met wie één of twee kinderen kunnen meerijden. Naar vrienden gaat wellicht niet iedereen mee (in elk geval, in ons gezin niet altijd) en kan je het dus op die manier oplossen.
  • Bij dubbele afspraken gaat een deel van het gezin met de fiets, lopend of het openbaar vervoer. De rest kan gewoon met de auto.

Het is niet altijd handig, maar over het algemeen heeft het ons nog nooit grote problemen opgeleverd. Dat wordt natuurlijk een ander verhaal wanneer je met je auto op vakantie gaat, dan is dit geen optie (tenzij je een auto huurt op de plaats van bestemming).

Voorlopig zijn we er nog niet uit, maar het is goed te weten dat je de optie hebt om te lenen. Mits je het betaalbaar houdt, maakt dat de keus om een zevenzitter te kopen in elk geval ook haalbaarder. Welke auto rijden jullie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©ORION PRODUCTION – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven