Oma’s verse appeltaart zonder rozijnen

Appeltaart zonder rozijnen

Je houdt ervan of helemaal niet – rozijnen in je appeltaart. Zelf hoor ik tot die laatste groep. Ik kan ze wel eten, maar echt lekker? Nee, geef mij maar een lekker stuk taart zonder. De appeltaart uit dit recept is dus eigenlijk heel basic: geen poespas, wel erg lekker én met voldoende deeg om zowel de onderkant en -zijkant te voorzien van een goede laag als een authentiek ruitpatroon bovenop. Kortom, met deze appeltaart scoor je hoge ogen! Serveer je het met een bolletje heerlijk zelf gemaakt vanille-ijs? Dan weet je zeker dat je gasten voldaan en rollend naar huis gaan.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 300 gram (Zeeuwsche) bloem
  • 150-200 gram basterdsuiker – naar smaak
  • 200 gram boter
  • 1 ei
  • Snuf zout

Voor de vulling

  • Anderhalve kilo appels (goudrenet is erg lekker, maar ook andere appels zijn prima)
  • Kaneel en (basterd)suiker naar smaak
  • Halve vanillepeul

Verder nodig

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Start met het snijden van de appels en laat uitlekken op keukenpapier.
  3. Hoe droger de appel straks is, des te steviger de vulling. Zelf vind ik dat er best wat meer bite in de taart mag zitten en bovendien ben ik ook te lui om hele kleine stukjes te snijden. Mijn beste tip voor deze klus: gebruik een appelboor of appeldeler en snij de partjes in wat grotere stukken. Scheelt je de helft van de tijd! Laat de appels uitlekken terwijl je verder gaat met het deeg. Om verkleuring tegen te gaan, besprenkel je de appelstukjes eventueel met wat citroensap.
  4. Mix de boter en voeg de andere ingrediënten toe. Als het deeg klaar is, kan je het even laten rusten.
  5. Voeg naar smaak suiker en kaneel toe aan de appels. Af en toe kan je even proeven of het al goed op smaak is.
  6. Vet de springvorm in met roomboter.
  7. Gebruik ongeveer twee-derde tot driekwart van het deeg voor de bodem en zijkanten. Merk je dat het deeg wat kleverig is? Voeg dan wat bloem toe.
  8. Strooi paneermeel op de bodem. Dit neemt vocht op en voorkomt dat je appeltaart te papperig wordt.
  9. Rol het laatste beetje deeg uit en snij in stroken voor de bovenkant. Of (als je met kinderen bakt) maak er gewoon lange rolletjes van en druk die uit op de taart.
  10. Gebruik een half geklutst ei om de bovenkant te bestrijken.
  11. Bak een uur op 180 graden.

Serveer met een bolletje zelfgemaakt vanilleijs en goede dot slagroom.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven