Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Angst voor de kapper (bij je kind)? Zo los je dat op!

Je haar laten knippen, kan heerlijk zijn – even een moment van ontspanning en jezelf laten vertroetelen. Voor kinderen is dit anders. Sommige kinderen zijn namelijk bang voor de kapper. Niks geks, maar wel lastig. In dit artikel vind je daarom hele handige tips om de angst voor de kapper op te lossen en weg te nemen.

Bang voor de kapper (Sesamstraat)

Dat je kind niet de enige is met een angst voor de kapper, blijkt wel uit dit vrolijke liedje uit Sesamstraat. Het geknip met zo’n schaar kan natuurlijk ook best beangstigend zijn. En vergeet niet dat peuters in een fase zitten waarin ze ook bang kunnen zijn voor andere onrealistische dingen als monsters.

Waar komt angst voor de kapper vandaan?

De kapper zelf is vaak niet eng; zeker als je naar een kapper toegaat die is gespecialiseerd in het knippen van kinderen, zijn ze hartstikke lief. De angst ontstaat meestal op de stoel (of iets daarvoor, wanneer ze al weten wat eraan komt). Peuters worden vaak bang van de schaar: die gebruik je normaal immers alleen om iets te knippen en wie zegt dat het echt geen pijn doet? Bovendien kan het soms wat ongemakkelijk voelen en is de hele beleving anders. Gelukkig zijn er ook oplossingen om je peuter minder bang te maken.

11 oplossingen: zo maak je je peuter minder bang voor de kapper

Neem ze eerst een (paar) keer mee om te wennen

Vaak helpt het als je kind gewend is aan de omgeving en weet wat er een beetje gaat gebeuren. Daarbij kunnen ze de kapper dan misschien al enigszins leren kennen en dat maakt ze vanzelf minder bang. Als ze dan zelf aan de beurt zijn hebben ze bovendien gezien dat jij ook geknipt werd en geen kik gaf.

Erken de angst van je kind

Door de strijd aan te gaan, zeker met een temperamentvol kind, zal je zien dat het soms juist alleen maar erger wordt. Dat kan komen doordat ze het gevoel hebben hun punt nog meer te moeten verduidelijken. Als je benoemt dat je de angst ziet en begrijpt, hef je dat stukje in elk geval op. Het maakt de angst voor de kapper niet zozeer minder, maar je kind voelt zich meer begrepen.

Benoem de positieve punten

Liefst niet op een moment dat je al in een discussie verwikkeld zit over de kapper zelf, maar tussen de regels door en over jezelf. ‘Jeetje, het kammen doet een beetje zeer. Ik denk dat ik binnenkort maar naar de kapper ga om mijn haar weer mooi te maken.’ Dan gaan ze vanzelf aan elkaar linken dat het knippen van je haar helpt om je haar gezond te houden.

Ga niet op een dag dat je kind niet lekker in zijn vel zit

De ervaring die nu je hebt bij de kapper kan bepalend zijn voor de komende periode. Hoe leuker het nu is, hoe beter hij zich volgende keer waarschijnlijk zal voelen. Dus kies voor een dag dat het goed gaat, hij niet ziek/grieperig is en ook geen hangerige bui waarin niks goed is. Dan heb je in elk geval de randvoorwaarden afgekaart. Geen garantie dat het bij de kapper ook één groot feest wordt, maar de kans is wel groter dat jullie een fijne(re) dag hebben.

Lees een boekje (over angst bij de kapper)

Woezel en Pip hebben een heel leuk boekje over angst bij de kapper: Woezel durft zijn haar niet meer te knippen, tot het zover voor zijn ogen hangt dat hij niets meer ziet. Hij botst overal tegenaan en eigenlijk kan het niet langer zo. Het moet geknipt worden. Alleen wordt Woezel een beetje bang van het idee. Dan komt er een vlinder voorbij die bij hem wil blijven en dat helpt: hij gaat toch en is trots dat hij toch heeft doorgezet. Door hierover te praten tijdens het voorlezen, heb je ruimte om over dit onderwerp te praten met je kind en ziet hij op zijn beurt dat knippen niet per se eng is.

angst voor de kapper

In het boekje ‘Kom je spelen?’ van Woezel en Pip nemen de twee vriendjes je mee op twee avonturen. Eén daarvan is ‘Woezel ziet niets meer’ – een verhaal dat je kind voorbereid op de kapper en dat draait om Woezels angst.

Momenteel alleen tweedehands verkrijgbaar.

Leg de kapper vooraf uit dat je kind bang is

Misschien een logische stap, maar wel een belangrijke. Wanneer de kapper weet wat er speelt, kan hij daarbij helpen. Zij krijgen veel vaker te maken met angstige kinderen en hebben zo hun eigen methodes om je peuter of kleuter te helpen. Bijvoorbeeld met een geweldige stoel, afleiding in de vorm van een filmpje en wie weet kunnen ze je nog extra tips geven.

Blijf erbij zitten en zorg voor afleiding tijdens het knippen

Het ligt volledig aan hoe angstig je kind is natuurlijk, maar als hij net even een ‘zetje’ nodig heeft, helpt het om bij hem te blijven. Je kunt hem wellicht wat afleiden door met hem te kletsen over iets heel anders. Of door een klein spelletje te spelen (wel iets waarbij je kind zijn hoofd niet te veel beweegt natuurlijk).

angst kapper bij kinderen tips

Zorg ervoor dat je zijn lievelingsknuffel meeneemt

Als je kind met zijn favoriete olifantje/leeuw/… op schoot zit, is hij vast iets minder bang. Zeker als je zegt dat de knuffel hem zal beschermen zoals de vlinder deed in het verhaaltje van Woezel en Pip.

Kies voor een simpel kapsel

Hoe sneller je weer uit de stoel bent, die eerste keer, hoe beter het eigenlijk is. Gewoon even de puntjes bijknippen en dan weer klaar. Dan hebben ze wel de kapperservaring, zonder dat het uren hoeft te duren.

Geef een complimentje

Als je kindje netjes blijft zitten op de stoel, wanneer hij de hele knipbeurt is gebleven – ondanks dat hij wellicht moet huilen – of omdat hij dit keer verder kwam dan vorige keer. Benoem wat goed ging en laat verder los wat minder lukte; dat komt een volgende keer wel. Al hoef je het ook niet te overdrijven, alsof hij een Nobelprijs heeft gewonnen. Gewoon een kort compliment dat hij het goed heeft gedaan is prima.

Praat op een later tijdstip nog eens over hoe het ging

Welk gevoel heeft je kind overgehouden aan het kappersbezoek? Was hij minder bang? Wat hielp daarbij? Je hoeft geen diepgaand gesprek te voeren, maar even reflecteren op de angst en wat goed ging, dat kan schelen voor een volgende keer. Je kan daar namelijk nog eens naar verwijzen wanneer je weer naar de kapper moet: weet je nog van vorige keer, dat het allemaal best meeviel?

Vanaf welke leeftijd kan je naar de kapper?

Vaak werkt het bij kinderen wel zo dat als ze ergens al gewend zijn, ze minder snel een angst ontwikkelen – zoals in dit geval voor de kapper. Vanaf welke leeftijd je kind al naar de kapper kan? In principe vanaf het moment dat hij haar heeft dat geknipt kan worden. Bij de één zal dit al in de babyleeftijd zijn, een ander pas later. Ga je met een baby, dan zijn deze handige tips heel fijn. Vooral omdat kleine kindjes natuurlijk veel beweeglijker zijn.

Ben jij al eens met je kind naar de kapper geweest? En hoe was jullie ervaring: is je peuter ook een beetje bang voor het knippen? Of valt het gelukkig mee?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids