Waarom die onbekende mama soms je BFF is

Hoewel moeders elkaar onderling nog weleens met de grond gelijk maken in oeverloze discussies over vaccineren, borstvoeding en schermtijd, kan die ene onbekende moeder gelukkig soms ook (voor even) je allerbeste vriendin zijn!

Die andere moeder als reddende engel…

Hoe doe je dat eigenlijk? Een warme band smeden met iemand die je helemaal niet kent? De meeste vriendschappen zijn immers al gevormd zo rond je dertigste. Maar met moeders onderling is het anders. Online kan die onbekende je grootste vijand zijn. ‘In het wild’ zijn ze gelukkig veel vriendelijker. Soms zelfs je nieuwe beste vriendin – iets dat heel prettig is, zeker in tijden van pedagogische crisis. Waarom?

Waarom die ene onbekende mama soms (voor even) je beste vriendin is

Ze zegt precies de bemoedigende woorden die je nodig hebt

Je kind heeft zich gigantisch misdragen in de supermarkt. Of luistert al de hele dag voor geen meter. En wat te denken van die grote mond, algehele misère of foute vrienden? Gelukkig is daar een andere moeder die al door deze fase heenging en je kan vertellen dat het echt allemaal beter wordt! Ze steekt je een hart onder de riem en vertelt hoe het bij haar ging. Die herkenning is onbetaalbaar (en soms zo noodzakelijk)!

Ze heeft billendoekjes bij zich

Ze zullen maar op zijn… Echt, billendoekjes zijn onmisbaar! Je kan ze gebruiken voor werkelijk alles (van het schoonpoetsen van je tafel tot vreemde vlekken in de vensterbank). Enige nadeel daaraan is natuurlijk ook dat je weleens misgrijpt. Hoe fijn is het dan als verderop een moeder staat die je belangeloos haar pak aanreikt? Echt, op zulke momenten ben je haar eeuwig dankbaar!

Leonie: ‘Ik heb een keer gehad dat ik aangesproken werd door een moeder terwijl ik met de kinderwagen liep. Ze fietste gewoon voorbij en stopte voor mij. Ze vroeg naar zijn geslacht. Ik zei dat het een jongetje was. Vervolgens opent ze een zak met kleding en vist er jongens kleding uit. Ze was net oude kleding aan het inleveren van haar kinderen en kwam dus onderweg mij tegen om het aan mij te doneren. Zo lief!’

Ze werpt zich spontaan op als oppas

Crisis! Een begrafenis, maar vrijwel iedereen die je de kinderen zou toevertrouwen is ook daar. Of je hebt een belangrijke afspraak in het ziekenhuis, maar je oppas belt af. Wat te denken van stilstaan in die vrijwel onoplosbare file als je eigenlijk zo’n beetje nu bij school had moeten staan? Hoe fijn is het dan als je mede-moeder/BFF na één app’je laat weten dat zij de kinderen opvangt? En dat, mocht het nodig zijn, ze ook bij haar kunnen eten?

Ze laat je ongelimiteerd praten over je kind

Dat is het leuke aan andere moeders, zij vinden het meestal ook heerlijk om te praten over hun kindjes. En waar je jezelf bij anderen probeert in te houden, omdat je hen niet wil vervelen met de leukste uitspraken van Pietje of Truus’ vorderingen op de fiets zonder zijwieltjes, kan je nu helemaal los gaan. Allebei!

Ze heeft aan een blik genoeg

Waar je normaliter jaren over doet, krijg je nu in een paar seconden voor elkaar. Soms straal je wanhoop uit aan alle kanten, kijkt zij je aan en glimlacht alleen maar. ‘Sterkte!’ is alles wat ze zegt. Zonder oordeel, omdat ze zelf ook in die positie zat of soms nog steeds zit. Het kan net de blik zijn die je nodig hebt om je schouders er weer onder te zetten.

Wanneer waardeer jij andere moeders het meest?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven