lekkere alternatieven voor zuivel veganistisch eten

Minder zuivel eten? Probeer deze 5 alternatieven eens

Je kan er niet meer omheen: vegan is meer mainstream dan ooit. Bij de gemiddelde supermarkt liggen vaker plantaardige alternatieven in de schappen en ze smaken, met alle respect, steeds minder naar karton. Wil je ook af en toe je zuivel vervangen voor een goed alternatief? Hieronder vind je 5 absolute aanraders.

5 lekkere alternatieven voor zuivelproducten

Plantaardige geraspte ‘kaas’

Ben je groot pastaliefhebber en vind je het daardoor lastig om afstand te doen van je berg(je) geraspte kaas bij het eten? Probeer dan eens de vegan mozzarella van bijvoorbeeld Violife. Kost per zakje van 200 gram iets meer dan twee euro is zowel veganistisch als kosjer. De smaak doet overigens in weinig aan (Goudse) kaas denken. Wel enigszins aan mozzarella en eenmaal gewend, is het een prima alternatief.

Ingrediënten: Water, kokosolie (24%), gemodificeerd zetmeel*, zetmeel, zeezout, mozzarella aroma, olijfextract, kleurstof: bètacaroteen, vitamine B12

Havermoutpannenkoeken

Simpel, maar zo lekker! Havermoutpannenkoeken met banaan en amandelmelk zijn heerlijk als lunch of ontbijt en compleet vegan. Je hebt namelijk geen eieren nodig als je deze vervangt voor een product als Easy Egg (€ 6,39 per pakje van 250 gram bij Plus; dit vervangt 15 eieren). Deze variant smaakt wel iets anders dan normale pannenkoeken, doordat de banaan ze iets zoeter maakt. Maar ze zijn zeker de moeite waard!

Ingrediënten: Alpro amandelmelk, banaan, havermoutvlokken, ei-vervanger en een snufje kaneel

Plantaardige margarine

Bij vrijwel elke supermarkt hebben ze plantaardige boter staan. Bekend merk is Bona. Wil je helemaal iets goeds doen voor het milieu? Koop dan The Flower Farm. Hier zit geen palmolie in verwerkt of conserveermiddel en bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Ook steunt het merk de initiatieven van Orangutan Rescue. Een kuipje van The Flower Farm (375 gram) kost € 3,25 (maar is ook regelmatig in de bonus bij AH, 1+1 gratis).

Ingrediënten: 60% plantaardige oliën en vetten in wisselende verhoudingen (zonnebloemolie, shea boter), water, wortelsap, zeezout, emulgator: mono- en diglyceriden van vetzuren, citroensap, natuurlijke aroma, vitamines: A, D.

Vegan ‘roomijs’

De romige structuur van ijs is lastig te kopiëren. Toch is het de makers van Gigi Gelato gelukt: zacht, romig ijs met een fruitige smaak. Extra voordeel: ze zijn ook beter voor de lijn. De smaken?

  • Sinaasappel, wortel, gember
  • Aardbei, blauwe bes, biet
  • Mango, passievrucht, venkel
  • Ananas, spinazie, kiwi

Voor een verpakking met drie ijsjes betaal je ongeveer drieënhalve euro (maar er zijn ook familieverpakkingen met zes en mini’s te koop). Onze favoriet is de sinaasappel/wortelvariant. Hij is heerlijk fruitig, waarbij de sinaasappel overheerst, met een scherp randje gember en bevat maar 97 kcal. per ijsje.

Ingrediënten

Ingrediënten: 45% fruit- en groentesap (39% sinaasappel, 35% wortelsap, 20% mangopuree, 5% gembersap, 1% citroensap), 15% appelsap, water, voedingsvezel: inuline, maltodextrine, oligofructose, dadelsuikers, plantaardig vet (kokos), zoetstof: maltitolen, emulgator: E471 (zonnebloem), stabilisatoren: guarpitmeel/johannesbroodpitmeel/carrageen, 0,1% citroensap, zout. Gemaakt in een fabriek die MELK en NOTEN verwerkt.

Vegan pasta met spinazie

De meeste kinderen zijn dol op pasta met spinazie à la Boursin en spekjes. Wil je de vegan variant proberen? Dan heb je nodig:

  • Pastasoort naar keus
  • Verse bladspinazie (ook nog eens goed voor je calciumtoevoer)
  • Eventueel een bak (kastagne)champignons
  • Alpro Cuisine (rice) of een bakje vegan Paturain
  • 1-2 tenen knoflook

Alpro Cuisine is een fijne plantaardige vervanger voor room en dankzij alle verse ingrediënten mis je niets aan het gerecht. Handje vegan mozzarella erover en eet smakelijk!

Vegan alternatieven op Instagram

Als je wel wat vaker vegan wil eten, maar niet goed weet hoe je een lekkere maaltijd op tafel zet, dan is nomeatdisco op Instagram een absolute aanrader. Deze man zet de heerlijkste gerechten op tafel waarvan je nauwelijks ziet dat ze geen dierlijke producten bevatten, maar waarvan het water je in de mond loopt.

Eten jullie af en toe veganistische (of vegetarische) alternatieven? Heb je misschien een heerlijk recept of wil je jouw beste tips delen? Laat het ons zeker even weten in de comments!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©PeopleImages.com – Yuri A

Voor dit artikel kregen we een paar proefverpakkingen Gigi Gelato. Deze vormden de inspiratie voor dit artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *