Press "Enter" to skip to content

De 7 leukste alternatieven voor Pakjesavond

Met twee kleine kinderen in huis zullen we voorlopig nog even de standaard viering met pakjesavond aanhouden. Maar zodra iedereen ouder wordt en het geloof in Sinterklaas verliest, is het leuk om de avond eens anders te organiseren. Ik zocht de 7 leukste alternatieven voor je uit, zodat je ook met grotere kinderen een fijn feest viert op 5 december! Van een toffe spelletjesavond en een heuse Sint Speurtocht tot een origineel, nieuw dobbelspel. 

Traditionele pakjesavond

Met de decemberdagen in zicht begin ik me vast voorzichtig te verheugen op deze feestmaand, die wordt afgetrapt met pakjesavond. Persoonlijk vind ik het altijd fantastisch om dan surprises voor elkaar te maken, al ben ik eigenlijk geen knutselaar en vind ik het vaak helemaal niet leuk meer als ik tot mijn oren in de verf en lijm zit. Ik ben een beetje als die vis die vergeet in een aquarium te zitten, waardoor ik telkens opnieuw vol enthousiasme tegen het glas knal. Kortom, ook dit jaar gaan we weer leuk knutselen voor 5 december.

Verder kiezen we ervoor de pakjesavond traditioneel in te vullen met een juten zak vol cadeaus voor de kinderen die nog geloven. Voor hen kopen we een mix van grotere en kleinere pakjes, die we uitpakken voor het avondeten. Na het eten, als zij op bed liggen, komen de surprises tevoorschijn met bijbehorende gedichten. Maar behalve het uitpakken van cadeaus en maken van surprises en gedichten voor pakjesavond, zijn er natuurlijk ook nog leuke alternatieven. Wat dacht je van de volgende zeven!

De leukste alternatieven voor pakjesavond

Bedenk je eigen spel

Leef je lekker uit met alle creativiteit die je hebt. Je kunt kiezen om een bordspel te maken met bijbehorende opdrachten (leuk als je met niet te veel deelnemers bent), maar ook alleen kaartjes schrijven met daarop een opdracht die de deelnemer moet uitvoeren. Die kun je aanpassen op de leeftijd van alle deelnemers. Eet een kruidnootje, zing een Sinterklaaslied, pak een cadeau uit, doe een dansje, bedenk een kort gedicht… Zo draait het toch minder om zoveel mogelijk cadeaus uitpakken en iets meer om het samenzijn en plezier maken. Op Pinterest staan tal van voorbeelden, zoals een Sinterklaas-ganzenbord. 

Ook kan je een bestaand spel gebruiken en hierbij speciale Sinterklaas-kaartjes maken, zoals het spel Hint. Liedjes neuriën, tekenen, uitbeelden en omschrijven moet prima lukken, toch? Al is het dan wel handig als je maar één liedje, tekening of omschrijving doet per keer – anders red je het niet misschien niet met omschrijvingen.

Maak persoonlijke cadeaus voor elkaar

Echt homemade, past ook perfect in de huidige trends van duurzaamheid en minimaliseren. Trek lootjes en maak een persoonlijk cadeautje voor jouw persoon. Dat kan natuurlijk zo breed zijn als je zelf wil (en kan): van een mooi fotoboek tot beschilderd theedoosje en bijbehorend glas. Mooie van deze optie is dat je een ander iets geeft waar heel veel liefde in verwerkt zit. Doe er een fantastisch gedicht bij en je maakt het helemaal af!

Sinterklaas surprisespel

Je kunt van een normale pakjesavond een extra leuk feest maken met dit speciale surprisespel. Aan de hand van opdrachten maak je er een feest van, je gasten blijven bezig en je voorkomt dat kinderen al ondersteboven in de zak hangen op zoek naar hun eigen cadeaus. Leuk voor op de basisschool, maar zeker ook voor thuis.

Speelgoed
Speelgoed

Vier cadeautjes regel

Misschien heb je al veertien verjaardagen in december, is je kindje nog een baby of heb je gewoon geen zin om een kapitaal uit te geven voor 5 december? Vier het dan echt klein. Een goed idee is dan de vier cadeautjes regel (of 4 gift rule)! Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. En zolang je met dierbaren bent, is het al goed. Toch? 

Verdeel de cadeaus in categorieën

Bedenk een aantal categorieën en koop voor de persoon op je lootje iets uit elke categorie. Voorbeelden: iets eetbaars, een verzorgingsproduct, kleding, hebbedingetjes. Leef je uit! (Deze tip las ik trouwens hier waar je nog veel meer leuke tips kunt vinden voor een originele pakjesavond)

Sinterklaas dobbelspel

Zin om te dobbelen? Wij maakten ons eigen originele dobbelspel. Dit is toch wel mijn favoriete alternatief voor pakjesavond: elke deelnemer haalt leuke cadeaus en minder leuke cadeaus (zoals de engel op de foto hieronder) voor een afgesproken bedrag. Bijvoorbeeld € 5,00. Dit dwingt je meteen creatief te zijn en echt op zoek te gaan naar iets afgrijselijks. De voorpret wanneer iemand jouw lelijke cadeau uitpakt is echt onbetaalbaar en aan de andere kant hoop je natuurlijk zelf met zoveel mogelijk leuks naar huis te gaan.

In het artikel vind je ook een gratis printable met kaartjes. Erg leuk als je kind wat ouder is en niet meer gelooft, maar je toch nog Sinterklaas wil vieren of met vrienden.

Doe het grote Pakjesavondspel

Linda bedacht een fantastisch spel om Pakjesavond een heel nieuwe invulling te geven. Inclusief een geweldige speurtocht vol opdrachten, zoekspelletjes en cadeautjes natuurlijk. Ideaal als je geen zin hebt in stuiterende kinderen (die kunnen immers hun energie kwijt in het ontrafelen van allerlei raadsels en vinden van de volgende aanwijzing).

Tips nodig om een gedicht te schrijven voor pakjesavond?

Bij een alternatieve Pakjesavond hoort meestal toch ook een goed gedicht. Mocht je daar nu echt moeite mee hebben en zoek je een beter alternatief dan de gedichtengenerator? Lees hier dan snel mijn 5 beste tips voor een fantastisch Sinterklaasgedicht!

Met deze zeven leuke alternatieven hoeft pakjesavond ook niet saai te zijn als je iets minder wil uitgeven dit jaar of oudere kinderen hebt. Wat lijkt jou de leukste? Of hou je het voorlopig bij een traditionele pakjesavond?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, hans.slegers – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids