Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De 9 leukste alternatieven voor Pakjesavond

Vanaf het moment dat één of meerdere kinderen binnen de familie hun geloof in Sinterklaas verliezen, wordt het tijd om Pakjesavond op een alternatieve manier te vieren. Zo blijft 5 december ook leuk voor oudere kinderen. Hieronder vind je daarom 9 alternatieven voor de traditionele pakjesavond met Sinterklaas – zowel met jonge kinderen als met oudere. Veel plezier!

De leukste alternatieven voor pakjesavond

Lootjes en surprises

Een van de meest gekozen alternatieven voor pakjesavond is natuurlijk het maken van surprises. In de lijst die je vindt via dit linkje staan maar liefst 91 opties, dus altijd wel iets dat past bij de persoon op je lootje. In een knutselwerk, dat past bij degene die op je lootje staat, verstop je een cadeau. Uiteraard maak je hier ook een Sinterklaasgedicht bij.

Houd er wel rekening mee dat kinderen vanaf groep 5 op de basisschool ook een surprise maken. Zolang ze in de basisschoolleeftijd zitten, kan het daarom wat veel zijn om twee surprises in elkaar te zetten. Kijk dus naar jullie gezin en de mogelijkheden.

Vind je het lastig een goed Sinterklaasgedicht te verzinnen? Met onze tips om een goed, grappig Sinterklaas gedicht te maken, komt dat dit jaar helemaal goed!

Bedenk je eigen spel

Vind je het onhandig dat de cadeaus in een moordtempo worden uitgepakt en de kinderen weinig tijd hebben om iets te roepen in de richting van ‘dank u Sinterklaasje’? Maak dan een eigen spel om pakjesavond in goede banen te leiden.

Leef je lekker uit en gooi al je creativiteit er tegenaan. Je kan een bordspel maken met opdrachten (leuk, mits je met niet te veel deelnemers bent of in teams gaat spelen), maar ook kaarten. Als iemand een bepaalde kaart trekt, moet hij of zij de opdracht uitvoeren die erop staat. Tot slot kan je een bestaand spel gebruiken en zelf speciale Sinterklaaskaartjes maken, zoals bij het spel HINT (liedjes neuriën, uitbeelden en omschrijven lukt vast wel!)

Opdrachten die je kunt geven?

 • Pak een cadeautje uit
 • Zing een Sinterklaasliedje (al dan niet met uitdaging: met vier kruidnootjes in je mond, terwijl je een dansje doet)
 • Bedenk een kort gedicht
 • Gooi nog een keer
 • Beeld een (zin van een) Sinterklaasliedje uit
 • Teken iets dat te maken heeft met Sinterklaas
 • Eet een snoepje
 • Neurie een liedje dat de anderen moeten raden
 • Pak een cadeautje uit de zak voor iemand anders
 • Schenk voor iedereen een beker chocomel in

Op deze manier zijn de cadeaus nog onderdeel van pakjesavond, maar draait het allemaal toch net iets meer om het samenzijn en plezier maken. Je vindt op Pinterest tal van leuke voorbeelden om te maken, zoals een Sinterklaas-ganzenbord en opdrachten die je kunt verwerken in je kaartspel. 

Maak persoonlijke cadeaus voor elkaar

Vind je het niet zo leuk om te shoppen of wil je Sinterklaas op een duurzamere manier vieren? Trek dan lootjes en maak een persoonlijk cadeau voor degene die erop staat. Soms is het handig om iets meer informatie mee te geven, zoals hobby’s en interesses, zodat je het cadeautje hierop kan afstemmen. Ideeën: een mooi fotoboek met persoonlijke boodschap, beschilderd theedoosje en bijbehorend glas, maak een armbandje of pop, laat een T-shirt bedrukken met passende tekst, versier een fotolijst of iets lekkers dat je hebt gebakken. Je maakt deze persoonlijke manier van Sinterklaas vieren natuurlijk af met een geweldig gedicht.

Het mooie van dit alternatief voor pakjesavond is dat je een ander iets geeft waar heel veel liefde in zit. Doordat het zo persoonlijk is en lastiger is om zelfstandig uit te voeren voor jonge kinderen is dit meer geschikt voor wanneer geen enkele deelnemer nog gelooft en je kinderen zonder toezicht kunnen knutselen.

Sinterklaas surprisespel

Je kunt van een normale pakjesavond een extra leuk feest maken met dit speciale surprisespel (te koop via Bol.com). Aan de hand van verschillende opdrachten moet je samenwerken en maak je er een feest van. Je gasten blijven bezig en je voorkomt dat kinderen al ondersteboven in de zak hangen op zoek naar hun eigen cadeaus. Dit spel is een fijn alternatief voor thuis, wanneer je iets zoekt om de prikkels op pakjesavond te reduceren. Daarnaast kan je het ook gebruiken op de basisschool om het uitpakken van de surprises bijvoorbeeld een net wat andere draai te geven.

Speelgoed
Speelgoed

Vier cadeautjes regel

Misschien heb je al veertien verjaardagen in december, is je kindje nog een baby of heb je gewoon geen zin om een kapitaal uit te geven voor 5 december? Vier het dan gerust kleinschalig. Een slim idee om het aantal cadeaus een beetje te reduceren is de vier cadeautjes regel (ook wel bekend als de 4 gift rule). Op die manier voorkom je dat je te veel cadeaus koopt. Bijkomend voordeel is dat je kinderen meer aandacht hebben voor wat ze krijgen en er dus ook langer mee spelen.

Verdeel de cadeaus in categorieën

Dit alternatief voor pakjesavond is vooral geschikt als je kinderen iets ouder zijn en zelfstandig kunnen gaan shoppen. Voorafgaand aan het verdelen van de lootjes, bedenk je een aantal categorieën:

 • Iets eetbaars
 • Hebbedingetje
 • Verzorgingsproduct
 • Kleding
 • Sport
 • Iets dat van jezelf is geweest
 • Serviesgoed

Kies vooral categorieën die bij jullie passen en waarbinnen je een niet al te duur cadeautje kunt vinden. Vervolgens verdeel je de lootjes en koop je voor deze persoon iets uit elke categorie die jullie hebben gekozen (met een maximum van vier).

Sinterklaas dobbelspel

Zin om te dobbelen? Wij maakten ons eigen originele dobbelspel. Dit is toch wel één van mijn favoriete alternatieven voor pakjesavond: elke deelnemer haalt leuke cadeaus voor een afgesproken bedrag en neemt een minder leuk cadeau mee van thuis of voor een laag bedrag uit een tweedehands winkel (zoals de engel op de foto hieronder) of juist alleen maar mooie en handige cadeaus die je zelf ook wel zou willen hebben. Dit doe je voor een bedrag van € 5,00-10,00. In het artikel vind je ook een gratis printable met kaartjes

Door het lage bedrag moet je wel creatief zijn en houd je het dobbelspel betaalbaar. Daarbij is het een sport om te kijken wie het leukste (of minst leuke) cadeau weet te vinden. De voorpret die je hebt wanneer iemand jouw pakje uitpakt is al de moeite waard. Dit is erg leuk om te doen met oudere kinderen of wanneer je alleen met volwassenen bent.

Deze lelijke engel was het klapstuk van ons dobbelspel in 2010. Daarna circuleerde de engel nog een paar jaar tussen verschillende vriendinnen en eindigde hij uiteindelijk bij ons op zolder (waar hij om sentimentele redenen nog altijd ligt).

Bedenk een speurtocht om de cadeaus te zoeken

Wil je pakjesavond een nieuwe invulling geven, maar is een spel nog niet echt handig met jullie kinderen? Dan kan je natuurlijk ook gewoon een speurtocht bedenken die je kinderen door het hele (of halve) huis laat gaan. Verzin opdrachten die ze kunnen uitvoeren, doe zoekspelletjes en laat ze hier en daar cadeaus uitpakken.

Dit alternatief is heel fijn wanneer je kinderen door de zenuwen al weken door het huis stuiteren. Met een verrassende speurtocht kunnen ze lekker hun energie kwijt. Wel is het goed om rekening te houden met enige chaos en gehaast uitpakken, omdat ze door willen naar de volgende opdracht/cadeaus. Eventueel kan je daarom een kortere speurtocht doen en dan aan het eind nog een zak vol cadeaus.

Snel shoppen

Houd je wel van een uitdaging en wonen jullie in de buurt van een winkelcentrum? Dan is dit supersnelle Sint spel een goed idee! Het idee is simpel. Je spreekt af in het centrum, schrijft daar je verlanglijstje en spreekt samen een vast bedrag af. Vervolgens trekt iedereen een lootje en (mits niemand zichzelf heeft) vervolgens ga je een paar uur shoppen. Na afloop krijg je nog even de tijd voor het gedicht en spreek je op een bepaald tijdstip bij iemand thuis af. Hier vier je dan pakjesavond.

Alternatieve pakjesavond door corona

De afgelopen twee jaar verliepen de meeste pakjesavonden toch net even iets anders. De eerste keer doordat we toen aanzienlijk voorzichtiger waren met het coronavirus, de tweede keer omdat het toch spannend bleef en een volgende lockdown in aantocht was. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit jaar weer iemand geveld is door het virus en je dus een alternatief moet verzinnen voor een coronaproof variant. Hieronder enkele ideeën:

 • Breng cadeaus langs bij de patiënt(en) die in quarantaine zitten en vier pakjesavond via een online meeting. Minder gezellig, maar wel op afstand.
 • Stuur een surprise en/of gedicht per post als verrassing. Of breng deze zelf langs, klop aan en verdwijn – als een echte Sint of Piet.
 • Rijd een rondje met de auto en breng bij iedereen met wie je normaal gesproken Sinterklaas zou vieren een paar cadeaus.
 • Spreek een alternatieve datum af of, in het geval van oudere kinderen, combineer pakjesavond met komende Kerst.

Iets anders dan de traditionele pakjesavond

Waar ik afgelopen jaren al in september begon met inkopen doen voor pakjesavond is daar nu iets nieuws bij gekomen. We hebben recent onze tweede dochter namelijk ingelicht dat de Goedheiligman niet bestaat. Blijft toch een moment vind ik, niet in het minst omdat onze middelste dochters maar elf maanden schelen en ik ergens bang ben dat het er voortijdig uitfloept.

Omdat mijn neefjes en onze jongste kinderen nog wel geloven, zullen we voorlopig pakjesavond nog wel blijven vieren op de traditionele manier (met een zak cadeaus op de stoep en de Video van Sint). Toch lijkt het me ook leuk om er een alternatieve draai aan te gaan geven. Misschien nog niet met een knutselwerk, maar er zijn gelukkig nog genoeg andere mogelijkheden om het Sinterklaasfeest net even anders te gaan vieren.

Met deze negen leuke alternatieven hoeft pakjesavond absoluut niet saai te zijn als je iets minder wil uitgeven dit jaar of oudere kinderen hebt. Wat lijkt jou de leukste? Of hou je het voorlopig bij een traditionele pakjesavond?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, hans.slegers – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids