De 9 leukste alternatieven voor Pakjesavond

Vanaf het moment dat één of meerdere kinderen binnen jullie familie het geloof in Sinterklaas verliezen, kan je pakjesavond een alternatieve invulling gaan geven. Zo blijft 5 december leuk voor iedereen, ook voor wie (allang) niet meer gelooft. Hieronder delen we 9 leuke alternatieven voor pakjesavond, waarvan een aantal prima geschikt zijn om te vieren jonge en oudere kinderen. Veel plezier!

De leukste alternatieven voor pakjesavond

Lootjes en surprises

Met kinderen die nog geloven in Sinterklaas vier je pakjesavond doorgaans met een zak vol cadeaus. Het bekendste alternatief daarvoor is natuurlijk het maken van surprises, iets wat ze vanaf groep 5 op de meeste basisscholen ook doen. Je maakt een knutselwerk dat past bij degene op je lootje, verstopt het cadeau daarin en schrijft een Sinterklaasgedicht.

Een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden:

  • Jullie voorkeuren zijn belangrijk. Surprises en gedichten zijn uitermate geschikt om iemand, met een knipoog, te wijzen op een bepaalde minder geslaagde eigenschap (te laat komen, ijdelheid, gat in de hand). Kijk hiervoor uiteraard wel of de persoon op je lootje hiertegen kan.
  • Kinderen in de basisschoolleeftijd moeten voor school ook een surprise maken. Vinden jullie het te veel om er twee te maken? Dan is één van de andere alternatieven voor pakjesavond wellicht passender.

Vind je het lastig een goed Sinterklaasgedicht te verzinnen? Met onze tips om een goed, grappig Sinterklaas gedicht te maken, komt dat dit jaar helemaal goed!

Bedenk je eigen spel

Wil je wel graag een zak met cadeaus doen, maar niet op de traditionele manier? Dan is het leuk om hier een andere twist aan te geven met een zelfbedacht spel. Ideeën?

  • Pak een vel karton op A3 formaat en teken daar je eigen bordspel op. De kleuren van de vakjes kunnen corresponderen met een opdracht. Daarnaast kan je natuurlijk bijpassende pionnen maken, zoals een paard, Sinterklaas, Piet of wortel.
  • Maak losse kaartjes en schrijf hier leuke en grappige opdrachten op, sommige om alleen uit te voeren, anderen in een team.
  • Gebruik een bestaand spel, zoals HINT, en vervang de opdrachten voor Sinterklaasgerelateerde kaartjes. Liedjes neuriën, uitbeelden en omschrijven lukt vast! Voer je de opdracht goed uit, dan mag je een cadeau pakken.

Opdrachten die je kunt geven?

  • Pak een cadeautje uit
  • Zing een Sinterklaasliedje (al dan niet met uitdaging: met vier kruidnootjes in je mond, terwijl je een dansje doet)
  • Bedenk een kort gedicht
  • Gooi nog een keer
  • Beeld een (zin van een) Sinterklaasliedje uit
  • Teken iets dat te maken heeft met Sinterklaas
  • Eet een snoepje
  • Neurie een liedje dat de anderen moeten raden
  • Pak een cadeautje uit de zak voor iemand anders
  • Schenk voor iedereen een beker chocomel in

Op deze manier zijn de cadeaus nog onderdeel van pakjesavond, maar draait het voornamelijk om het samenzijn en plezier maken.

Nog meer inspiratie nodig? Je vindt op Pinterest tal van leuke voorbeelden om te maken, zoals een Sinterklaas-ganzenbord en opdrachten die je kunt verwerken in je kaartspel. 

Maak persoonlijke cadeaus voor elkaar

Vind je het niet zo leuk om te shoppen of wil je Sinterklaas op een duurzamere manier vieren? Trek dan lootjes en maak een persoonlijk cadeau voor degene die erop staat. Soms is het handig om iets meer informatie mee te geven, zoals hobby’s en interesses, zodat je het cadeautje hierop kan afstemmen.

Ideeën: een mooi fotoboek met persoonlijke boodschap, beschilderd theedoosje en bijbehorend glas, maak een armbandje of pop, laat een T-shirt bedrukken met passende tekst, versier een fotolijst of iets lekkers dat je hebt gebakken. Je maakt deze persoonlijke manier van Sinterklaas vieren natuurlijk af met een geweldig gedicht.

Het mooie van dit alternatief voor pakjesavond is dat je een ander iets geeft waar heel veel liefde in zit. Doordat het zo persoonlijk is en lastiger is om zelfstandig uit te voeren voor jongere kinderen is dit meer geschikt voor wanneer geen enkele deelnemer nog gelooft en je kinderen al zonder toezicht kunnen knutselen.

Sinterklaas surprisespel

Je kunt van een normale pakjesavond een extra leuk feest maken met het Sinterklaas Surprisespel (te koop via Bol.com). Aan de hand van verschillende opdrachten moet je samenwerken en maak je er een feest van. Je gasten blijven bezig en je voorkomt dat kinderen al ondersteboven in de zak hangen op zoek naar hun eigen cadeaus.

Dit spel is ook een fijn alternatief wanneer je iets zoekt om de prikkels op pakjesavond te reduceren. Daarnaast kan je het ook gebruiken op de basisschool om het uitpakken van de surprises bijvoorbeeld een net wat andere draai te geven.

Speelgoed
Speelgoed

Vier cadeautjes regel

Misschien heb je al veertien verjaardagen in december, is je kindje nog een baby of heb je gewoon geen zin om een kapitaal uit te geven voor 5 december? Vier het dan gerust kleinschalig. Een slim idee om het aantal cadeaus een beetje te reduceren is de vier cadeautjes regel (ook wel bekend als de 4 gift rule). Op die manier voorkom je dat de visite (en/of jijzelf wellicht) te veel cadeaus koopt. Bijkomend voordeel is dat je kinderen meer aandacht hebben voor wat ze krijgen en er dus ook langer mee spelen.

Verdeel de cadeaus in categorieën

Dit alternatief voor pakjesavond is vooral geschikt als je kinderen iets ouder zijn en zelfstandig kunnen gaan shoppen. Voorafgaand aan het verdelen van de lootjes, bedenk je een aantal categorieën:

  • Iets eetbaars
  • Hebbedingetje
  • Verzorgingsproduct
  • Kleding
  • Sport
  • Iets dat van jezelf is geweest
  • Serviesgoed

Kies vooral categorieën die bij jullie passen en waarbinnen je een niet al te duur cadeautje kunt vinden. Vervolgens verdeel je de lootjes en koop je voor deze persoon iets uit elke categorie die jullie hebben gekozen (met een maximum van vier).

Sinterklaas dobbelspel

Zin om te dobbelen? Hier vind je het originele dobbelspel van De Mamagids . Dit is toch wel een van mijn favoriete alternatieven voor pakjesavond: elke deelnemer haalt cadeaus voor een afgesproken bedrag en daar ga je vervolgens om strijden. In het artikel vind je, naast de uitleg, gratis printables met kaarten

Je kunt voor de grap een minder leuk cadeau meenemen (van thuis of voor een laag bedrag bij de kringloop, zoals de engel hieronder) en dan zien wie ermee opgescheept raakt. Vind je dat niks? Kies dan voor mooie en handige cadeaus die je zelf ook wel zou willen hebben. Dit alles doe je voor een bedrag van ca. € 5,00-10,00, voor de extra uitdaging tijdens het shoppen. De voorpret die je hebt wanneer iemand jouw pakje uitpakt is echt de moeite waard. Dit is erg leuk om te doen met oudere kinderen of wanneer je alleen met volwassenen bent.

Deze lelijke engel was het klapstuk van ons dobbelspel in 2010. Daarna circuleerde de engel nog een paar jaar tussen verschillende vriendinnen en eindigde hij uiteindelijk bij ons op zolder (waar hij om sentimentele redenen nog altijd ligt).

Bedenk een speurtocht om de cadeaus te zoeken

Wil je pakjesavond een nieuwe invulling geven, maar zijn sommige kinderen nog echt te jong voor een spel of surprises en gedichten? Dan kan je natuurlijk ook gewoon een speurtocht bedenken die je kinderen door het hele (of halve) huis laat gaan. Verzin opdrachten die ze kunnen uitvoeren, doe zoekspelletjes en laat ze hier en daar cadeaus uitpakken.

Dit alternatief is heel fijn wanneer je kinderen door de zenuwen al weken door het huis stuiteren. Met een verrassende speurtocht kunnen ze lekker hun energie kwijt. Wel is het goed om rekening te houden met enige chaos en gehaast uitpakken, omdat ze door willen naar de volgende opdracht/cadeaus. Eventueel kan je daarom een kortere speurtocht doen, waarbij ze aan het eind een zak vol cadeaus vinden.

Snel shoppen

Houd je wel van een uitdaging en wonen jullie in de buurt van een winkelcentrum? Dan is dit supersnelle Sint spel een goed idee! Het idee is simpel. Je spreekt af in het centrum, schrijft daar je verlanglijstje en spreekt samen een vast bedrag af. Vervolgens trekt iedereen een lootje en (mits niemand zichzelf heeft) vervolgens ga je een paar uur shoppen. Na afloop krijg je nog even de tijd voor het gedicht en spreek je op een bepaald tijdstip bij iemand thuis af. Hier vier je dan pakjesavond.

Met deze negen leuke alternatieven hoeft pakjesavond absoluut niet saai te zijn als je iets minder wil uitgeven dit jaar of oudere kinderen hebt. Wat lijkt jou de leukste? Of hou je het voorlopig bij een traditionele pakjesavond?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, hans.slegers – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven