5 alternatieven voor de plastic matrasbeschermer

In afwachting van de bevalling krijg je het advies om je matras te voorzien van een waterdichte onderlegger. Deze leg je overdwars over je matras en het zou moeten helpen om eventueel vruchtwater tegen te houden. Maar zeker tijdens de zomermaanden is het niet bepaald een pretje. Daarom delen we in dit artikel de fijnste alternatieven voor die matrasbeschermer die je nodig hebt vanaf het derde trimester.

Waterdichte onderlegger: waarom? (En waarom liever niet)

Waarom heb je een matrasbeschermer nodig tijdens het derde trimester?

Wanneer je vliezen breken, weet je vooraf niet. Dat kan overdag gebeuren, tijdens de bevalling, maar ook halverwege je slaap. In dat laatste geval is het belangrijk dat je matras goed beschermd is tegen het vruchtwater. Om die reden zit er standaard in ieder kraampakket een plastic bedzeil dat je over de breedte over je matras kunt spannen.

Of dit genoeg is? In de praktijk verschilt dat. Als je het alleen houdt bij de inhoud van je kraampakket en midden in de nacht wordt opgeschrikt door een vloedgolf aan vruchtwater niet. De kans daarop is relatief klein, maar wel aanwezig. Bovendien zitten er wel meer nadelen aan als je je echt hiertoe beperkt.

De nadelen van die waterdichte bescherming?

Zwangere vrouwen herkennen het waarschijnlijk maar al te goed. Zo’n matrasbeschermer levert vaak vooral nadelen op. Welke?

  • Het levert een glibberige onderlaag onder je hoeslaken op, waardoor je makkelijker uit bed glijdt.
  • De matrasbeschermer plakt tijdens de zomermaanden aan je lijf (al kan je dit opvangen door een handdoek te gebruiken).
  • Verlies je ineens een flinke plons vruchtwater (hoewel dit niet vaak gebeurt), dan kan zo’n waterdichte onderlegger je matras niet meer redden.
  • Tijdens het slapen, knispert hij tijdens elke draai. Ben je een onrustige slaper? Dan heb je hier sneller last van.

Kortom, een alternatief is zeker welkom. Wat je kunt gebruiken? Lees snel verder!

Alternatieven voor een plastic matrasbeschermer

Molton

Wanneer je kind zindelijk moet worden, schaf je doorgaans ook een molton aan. Die beschermt het matras tegen bedplassen. Koop een goed exemplaar (bijvoorbeeld bij Hema en Ikea) en je hebt hier ook iets aan tijdens de zwangerschap. Je kan eventueel de matrasbeschermer nog onder je molton leggen, maar dat hoeft dus niet.

Wasbare matrasbeschermer

Hoewel prijzig kan je ook kiezen voor een natuurvriendelijke wasbare matrasbeschermer. Deze kost zo’n € 40,00 en is herbruikbaar, maar aanzienlijk kleiner dan een molton (85×65 cm). Of je dit inderdaad wil aanschaffen, is persoonlijk: het is uiteindelijk een flinke uitgave en met een molton heb je volledige bescherming op je matras.

Dikke handdoek (over de plastic laag)

Met een (strand)handdoek voorkom je in elk geval grotendeels het gekraak en de gladde ondergrond die aan je rug en billen plakt ’s nachts. Bovendien beschermt deze ook tegen vruchtwaterverlies. Je kan er eventueel nog voor kiezen een aparte handdoek in je buurt te leggen, zodat je die ’s nachts meteen binnen handbereik ligt. Daarmee kan je naar de badkamer of wc lopen of het in elk geval gebruiken om een extra deel van het vruchtwater op te vangen.

Pak het matras stevig in (met driedubbele lagen)

Weliswaar lig je daardoor op één dik knisperpakket, maar je matras overleeft ieder risico. Wil je je matras goed namelijk schoon houden, dan is het eigenlijk zaak dat je over het plastic onderlaken nog een katoenen laken spant, een plastic hoeslaken haalt dat je hele matras beschermt, nog een normaal hoeslaken en dan een celstof matje voor het vruchtwater. Je moet er maar zin in hebben.

Gebruik een oud matras dat je toch al wilde weggooien

Mocht je nog een oud matras hebben liggen om weg te gooien op termijn (of na de zwangerschap nieuwe matrassen willen gaan gebruiken), dan is het allemaal niet zo’n ramp. Je kan dan wellicht genoegen nemen met een celstof matje. Als er vruchtwater en/of bloed op je matras komt, dan gooi je dat uiteindelijk toch weg. Je kan best enige voorzorgsmaatregelen treffen (een doorweekt matras is immers ook niet alles), maar als het een beetje misgaat maakt het niet uit.

Er zijn dus verschillende alternatieven voor de plastic matrasbeschermer uit je kraampakket. Het voordeel is dat deze minder kraken en benauwend zijn. Op welke manier beschermde jij je matras tegen vruchtwater in de laatste weken voor je bevalling?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Tatiana Dyuvbanova – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven