Column | ‘Als het maar gezond is!’: waar slaat dat op?

Wanneer gesprekken gaan over de zwangerschap, is ‘als het maar gezond is’ een veel voorkomende uitspraak. Maar waarom eigenlijk? Gastcolumnist Annemarel, zelf bekend met het feit dat een goede gezondheid allerminst vanzelfsprekend is, pleit ervoor dat we dit eens anders gaan benaderen.

Ach, als het maar gezond is!

Bijna iedereen roept hetzelfde tijdens je zwangerschap

Toen ik zwanger was van Roos viel me op hoeveel mensen tegen mij, als zwangere vrouw, zeiden: ”Ach, als het (we wisten het geslacht niet) maar gezond is.” Noem me maar raar of idioot (ik maai alvast het gras voor je voeten weg), maar ik heb me hier altijd aan geërgerd. Niet omdat het niet goed bedoeld is of omdat gezondheid onbelangrijk is, maar simpelweg omdat ik het er niet mee eens ben.

Natuurlijk wil je gezonde kinderen

Ho stop, begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk wil ook ik héél graag twee kerngezonde kinderen. Die blaken van gezondheid, nooit pijn of ongemak kennen, nooit medicijnen hoeven te slikken en die niet door alle artsen gekend worden.

Er is echter meer dan gezondheid

Want er is iets wat ik zoveel liever wil en iets dat ik zoveel belangrijker vind dan gezondheid: ik wil graag dat ze trots zijn op wie ze zijn en trots zijn op wat ze doen. Ik wil graag dat ze hun eigen standpunten hebben, deze op een nette manier kunnen verdedigen, maar ook openstaan voor de ideeën van anderen. Ik wil graag dat ze opstaan met het gevoel dat ze de wereld aankunnen en naar bed gaan met het gevoel dat ze alles uit de dag hebben gehaald,  maar bovenal wil ik graag dat ze liefde kennen en liefde kunnen geven. Kortom, ik wil dat ze gelukkig zijn.

Gelukkige kinderen

Wat is de definitie van geluk?

Maar wat is geluk? Ben je gelukkig als je alles hebt wat je hartje begeert? Ben je gelukkig als je gezond bent? Ben je gelukkig als je een geweldige baan, een leuke studie, fijne vrienden hebt? Of is geluk een mengelmoesje van dat alles; een beetje meer van het één, een beetje minder van het ander, maar alles keurig in balans.

Natuurlijk is geluk niet te meten. Je kunt het niet langs een meetlat leggen, maar het wél voelen. Je kunt het ervaren. En als dat voor jou persoonlijk perfect voelt….dan ervaar je jouw geluk.

Mijn vader was niet gezond, wel gelukkig

Misschien komt het wel omdat ik zelf niet helemaal gezond ben, misschien komt het wel omdat mijn vader terminaal was toen ik zwanger was van Roos. Hij kon nog zo verschrikkelijk genieten in het leven. Was zo gelukkig met de dingen die hij wèl deed. En natuurlijk had hij belemmeringen, maar hij leefde zijn leven voor 100% en was gelukkig!

De baby hoeft niet gezond te zijn

Ik ging de discussie aan met iedereen die zei: ‘Als het maar gezond is!’

Ik ging dus ook vaak in discussie met de mensen die tegen mij zeiden: “als het maar gezond is”. Ik gaf in mijn zwangerschappen steevast als antwoord: “de baby hoeft niet gezond te zijn, als hij maar gelukkig is! Want … je hoeft niet gezond te zijn om gelukkig te worden. Het gaat om het vinden van de juiste balans. ”. Geloof me, dat heeft me heel wat verbaasde, boze of ongelovige blikken opgeleverd. Heel wat discussies gekost, zelfs ruzies bezorgd.  Maar als ik nu zwanger zou zijn (don’t worry, never again) zou ik weer precies hetzelfde zeggen.

Mijn kinderen bleken inderdaad niet kerngezond

Nee mijn kids zijn niet kerngezond en soms ben ik wel eens bang dat ik het door mijn uitspraak over ze af heb geroepen, maar ik hoop met heel mijn hart dat ze zich gelukkig, veilig en geliefd voelen.

Being happy doesn’t mean everything’s perfect,
It means you’ve decided to look beyond the imperfection…

Hoe denk jij over de opmerking ‘als het maar gezond is’?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Meer lezen over dit onderwerp? Josan van The Millennial Mom schreef hier ook een sterke column over.

Uitgelichte afbeelding ©Budimir Jevtic – Shutterstock

Annemarel

Ik ben Annemarel. Vrouw (van), mama, dochter, zusje en vriendin… Kortom: net zo veelzijdig als de meeste van ons! Alleen ik heb wielen, iets waar gelukkig niet iedereen over mee kan praten. Nadat ik bijna 15 jaar juf ben geweest heb ik een nieuwe weg ingeslagen. Tegenwoordig ben ik tekstschrijver, recensent en redigent. Taal raakt me, inspireert me en daagt me uit het beste in mijzelf en anderen naar boven te halen. Saai? Nee joh! Dat merk je wel als je mijn blogs leest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven