Alleen met kerst? | De 5 grootste voordelen!

Wanneer je op social media kijkt, je heen zie je vooral maar verliefde koppels en getrouwde stellen die met hun familie genieten van een copieuze maaltijd. Je zou je er bijna eenzaam van gaan voelen, maar dat is helemaal niet nodig! Kerst doorbrengen in je eentje kan namelijk een verademing zijn – niet in het minst vanwege deze 5 voordelen.

Alleen zijn met kerst is niet per se eenzaam

Natuurlijk, als je een dierbare mist of graag in goed gezelschap je kerstdagen had doorgebracht, dan kunnen de kerstdagen best eenzaam voelen. Zeker als je, bij wijze van zelfkwelling, door alle Instagramposts scrollt en daarin de bevestiging vindt dat je behoorlijk treurig bent, zo in je eentje.

Maar het hoeft niet. Je hoeft heus niet, à la Bridget Jones, een fles wijn aan je mond te zetten en All by myself mee te blèren om er nog iets van te maken. Sterker, een kerst in je eigen gezelschap kan een flinke verademing zijn. Je hoeft geen familieverplichtingen af te gaan, opdoffen is geen noodzaak en je kan 2-3 dagen lang doen waar je zelf zin in hebt. Hopelijk heb jij er, met onderstaande voordelen, straks ook (weer) zin in!

De voordelen van alleen zijn met kerst

Geen teleurstellingen: je weet precies wat je kan verwachten

Lekker pessimistische binnenkomer, maar heus, dit kan ook positief zijn!

Draai de zaken maar eens om. Terwijl een ander misschien helemaal opgedirkt terechtkomt in een fikse regenstorm of met haar spiksplinternieuwe jurk in de kauwgom gaat zitten, kan jij lekker in je panter-onesie voor de tv hangen. Geen teleurstelling dat die ene leuke single niet meer komt opdagen. Geen rode wijn in je decolleté of struikelen over de drempel en eindigen op de Eerste Hulp. Het nadeel van kerst vieren kan namelijk ook zijn dat je er te veel van verwacht en dat kan dus weer tegenvallen. Had je net zo goed thuis kunnen blijven in je eentje 😉

Sophie: ‘Ik ben wel eens op Tweede Kerstdag thuisgebleven met mijn man! Matras in de woonkamer en lekker de hele dag films gekeken. Ik ben echt een familiemens hoor, maar dat was echt heerlijk voor een keertje!’

Kerst alleen? Dan heb je geen enkele last van stress!

Met maar twee kerstdagen kan een mens behoorlijk wat tijd tekort komen. Zeker als je schoonfamilie ook nog graag een dag extra wil claimen met een uitgebreide gourmettafel. Denk je eens in! Je hoeft niet vijf verschillende verplichtingen af te werken in twee dagen, tussendoor nog even gaan stappen met je vriendengroep en de kater weg te spoelen met het zoveelste mini-slavinkje. De enige verplichting die je hebt, is het uitzoeken van de juiste kerstfilm en lekkerste chocolate chip cookies. Laat die anderen maar hollen en intussen hijgend roepen dat het o, zo gezellig is om tante Marie en neef Pietje te zien. Daar gebruik jij die andere 363 dagen wel weer voor.

Judith: ‘Ik hou zelf heel erg van alleen zijn op zijn tijd. Kerst vieren in mijn eentje heb ik jaren gedaan en ik vond het heerlijk.’

Niet weggaan met kerst betekent ook geen file

Een ander nadeel van dat massale kersttoerisme is dat iedereen op dezelfde dagen op pad gaat. Jij niet. Met een warm dekentje tot je kin geniet je van die stapel boeken waar je de rest van het jaar niet aan toekwam of speel je lekker de hele dag dat ene verslavende spelletje. Gewoon omdat het kan. De rest van de wereld sluit met een beetje pech aan in de file, jij gaat lekker door met wat je al deed. En mocht het onverhoopt gaan sneeuwen tijdens de kerstdagen? Geen stress: jij hoeft nergens naartoe dus als je wil kan je er zelfs een sneeuwpop van bouwen en dan weer lekker binnen gaan zitten met een mok warme chocomel!

Ergernissen? Daar heb jij geen last van

Thuis is het stil. Dat betekent dus ook dat je niet hoeft te luisteren naar:

  • het gezeur van je moeder omdat tante Marjan op het laatste moment weer eens afbelde. Of dat opa Peter weer zat te zeuren over de erwtjes, omdat hij die niet vindt thuishoren in een kerstdiner.
  • oom Gerard die iedereen ongemakkelijk maakt dankzij de schunnige mopjes die hij elk jaar weer opnieuw vertelt.
  • je kakkineuze neef die vol is van zijn prestigieuze studentenvereniging en alleen nog maar kan doorzagen over zijn ‘vriendjes’ van de ‘soos’. Of hoe belangrijk het is dat je de juiste mensen kent en hoe ‘geestig’ het was om die ‘paupers’ op hun nummer te zetten.
  • de voor- en nadelen van mintgroene ovenwanten. Je schoonzusje maakte laatst namelijk per ongeluk een brandvlek in die van haar en sindsdien baalt dat ze niet is gegaan voor degelijk zwart… Dus.
  • die iets te chique familie van je nieuwe vriendje, waar je allerlei onbekende gerechten voorbij ziet komen tijdens het diner en geen touw kan vastknopen aan al die illustere beschrijvingen.
  • de honderdduizend vragen over je liefdesleven en eventuele kinderwens.

Nee, in tegendeel: deze kerst bepaal jij wat je eet en waarnaar je luistert. Niks eenzame kerst, maar lekker genieten!

Ramona: ‘Het lijkt me heerlijk! Ik zou eerst misschien ontwenningsverschijnselen hebben en enige tijd wezenloos door de ruimte staren en ijsberen over wat te doen. Maar daarna zou ik het wel weten. Weer gaan haken, TV kijken, hardlopen, pas in de middag gaan douchen ofzo. Ik zou zelfs naar de Ikea durven in mijn eentje op tweede kerstdag.’

Je hebt twee (of drie) dagen lang tijd voor jezelf

Hoe vaak kan je nu genieten en volledig bepalen waar je zelf zin in hebt? Zonder verplichtingen van werk, sociaal leven en andere zaken, althans. Als je toch de deur niet uitgaat, kan je er maar beter een feestje van maken voor jezelf. Niemand die je tussendoor stoort. Moet je wel alleen even je social media het zwijgen toe doen. Anders kan je alsnog het idee krijgen dat je iets mist.

En vergeet ook niet: er zitten genoeg mensen inwendig te huilen aan die verplicht gezellige tafel. Die zouden maar wat graag met je ruilen! Dus geniet voor tien van alles dat je deze dagen doet. Laat je door niemand aanpraten dat kerst in je eentje ook eenzaam is, ga je favoriete series of kerstfilms bingewatchen in een spuuglelijke, maar comfortabele onesie, lepel een bak Ben & Jerry’s leeg of bestel pizza als kerstdiner en doe echt even een paar dagen waar je zin in hebt. Lekker toch?

Ben jij dit jaar alleen met kerst? Wat zijn jouw plannen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Lightfield Studios– Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven