Alle kinderen jarig in de zomer? Zo los je dat op!

Wanneer je kinderen een beetje verspreid over het jaar geboren zijn, is het niet bepaald een vraag wanneer je dat viert. Maar wat als drie van je kinderen jarig zijn in de zomer? Onze dochters zijn van juni, juli en augustus en dat levert logistiek gezien nog weleens wat problemen op. Hoe we hiermee omgaan en hoe we zorgen dat er tóch visite komt (ondanks de zomervakantie), vertel ik hieronder.

Onze dochters zijn allemaal jarig in de zomer

Beter gezegd: de halve familie verjaart in de zomer. Ze zijn daarmee geen uitzondering, omdat de meeste kinderen een zomerbaby zijn. Van de in totaal elf verjaardagen zien we bij minimaal zes feestjes dezelfde mensen. Dit betekent niet alleen dat je elkaar behoorlijk vaak ziet, ook is het soms puzzelen wie wanneer zijn of haar verjaardag viert. Tel daarbij op dat dit jaar de tunnel (en/of brug) dicht gaan waardoor we lastiger bereikbaar zijn en de feestvreugde is compleet.

Wat is er zo onhandig aan verjaardagen in de zomer?

Meerdere kinderfeestjes organiseren achter elkaar

Doordat de zomervakantie zes weken duurt (en er gemiddeld meer kinderen jarig zijn in die periode), zijn er dus ook meer feestjes voor de vakantie. En dat in een periode waarin iedereen toe is aan vakantie, het al druk zat is en je – in ons geval – ook nog eens twee feestjes hebt binnen korte tijd. Gelukkig zijn ze nu ouder en kan je andere dingen gaan doen, zoals zwemmen of lasergamen, maar in de kleutertijd vond ik het soms echt een crime.

Kostenpost

Hoe je een verjaardag invult, blijft natuurlijk persoonlijk. Wij vinden het zelf altijd wel fijn om in elk geval avondeten te verzorgen en iets meer hapjes dan alleen taart. Dat betekent echter ook dat een verjaardag best een kostenpost kan worden. Zeker als je er drie in een zomer heb. Even los nog van de kinderfeestjes dus.

Geen visite in de zomervakantie

Als je kind middenin de zomervakantie jarig is, komt er toch vak minder visite. Iedereen is weg of heeft andere plannen gemaakt. Dus los van de persoonlijke logistieke uitdagingen met zoveel zomerverjaardagen is dit ook een punt om rekening mee te houden.

Hoe los je het op als de kinderen allemaal in de zomer jarig zijn?

Optie 1: vier het in één keer groots

Nu hebben wij daarin de mazzel dat onze jongste dochters slechts elf maanden schelen. Dat maakt het misschien makkelijker om deze twee verjaardagen samen op één dag te vieren: ze hebben vaak dezelfde vriendjes en vriendinnetjes. Wanneer jouw kinderen ook qua dag en leeftijd redelijk dicht bij elkaar liggen dan is zo’n grotere verjaardag zeker een optie. Je bespaart hiermee meteen op de kosten en de visite hoeft maar één keer deze kant op te komen aan het begin van de zomer. De andere verjaardag ligt dan ineens weer twee maanden verder; dat scheelt toch.

Optie 2: verdeel de verjaardagen over de zomer

Onze oudste dochter is een stuk ouder. Bovendien zijn we een samengesteld gezin: zij vierde haar verjaardag altijd al alleen, dus voelde het verkeerd dat ineens te veranderen. En met haar tienervriendinnen ligt ze liever in de tuin te ‘chillen’ dan dat ze tussen de enthousiaste kleuters op een trampoline staat. Daarom kiezen we voor een grote verjaardag van de jongste twee rond eind juni en haar tienerfeest richting het einde van de zomervakantie.

Optie 3: ga voor de ‘halve’ verjaardag

Hiermee tackel je ook meteen het probleem van de zomervakantie en het gebrek aan visite – tenzij je met een halfjaar extra middenin de kerstvakantie belandt. Maar op deze manier kan je toch ieder zijn eigen dag geven. Dan kan je op de dag zelf iets leuks organiseren met het gezin en bijvoorbeeld in januari een verjaardag vieren. Meteen iets om die saaie, sombere maand wat op te leuken!

Tips voor de zomerverjaardagen van je kind

Ga op de echte dag iets leuks met het gezin doen

Voor bijna ieder kind is het fijn zich echt jarig te voelen – ook wanneer je het feest voor familie en vrienden al hebt gevierd. Omdat onze middelste dochter bijvoorbeeld midden in het hoogseizoen jarig is, gaan we op haar verjaardag zelf iets speciaals doen met het hele gezin: naar het pretpark of een middagje zwemmen bijvoorbeeld. Maar picknicken in het park zou net zo leuk zijn. Je hoeft het niet heel duur te maken, maar even die extra aandacht is altijd goed.

Kies voor een feestje buiten de zomervakantie

Wanneer je ervoor kiest de verjaardagen samen te vieren, dan is het handig te kiezen voor een datum die buiten de zomervakantie valt. Anders zit je toch vaak met een halve bezetting en dat is voor de jarige minder gezellig. In ons geval is onze jongste eind juni jarig en dan is iedereen nog thuis. We vieren de grote verjaardag vaak rond die tijd.

Nodig je gasten op tijd uit

Met alle verjaardagen in het verschiet, eventuele vakantie of citytrips, dagjes weg en andere planningen, is het slim je uitnodigingen op tijd de deur uit te doen. Zo kan iedereen er vast rekening mee houden en aangeven of ze kunnen komen. Bovendien geldt: hoe rustiger jij kunt aandoen met de de organisatie, des te minder stress op de dag zelf.

Alle verjaardagen in één keer vieren? Vraag hulp!

Uit ervaring weet ik dat wanneer je een groot feest viert, je eigenlijk niet kan zonder hulp. Zowel met het bedienen van je gasten (bij het uitdelen van kleine hapjes, drankjes en serveren van avondeten – als je dat ook ronddeelt).

Wij vieren de verjaardagen altijd met alles erop en eraan: tussendoortjes, taart, avondeten en een toetje. Ook daarbij is het fijn wanneer anderen je kunnen helpen. Wie weet bakt je zusje de lekkerste taarten of kan je moeder heerlijke pasteitjes maken. En wat dacht je van catering bestellen? Kost wel wat, maar het scheelt je echt stress.

Groot feest in een klein huis? Vier het in shifts

Dan tot slot het laatste punt. Heb je een kleiner huis? Dan schiet het niet op om vijftig man tegelijkertijd in je woonkamer te hebben. Zeker niet wanneer het regent en je onverwachts op elkaars lip zit. Het is dan zeker een optie om de verjaardag in shifts te vieren. Bijvoorbeeld kennissen (of vrienden die verder wegstaan) van 14.00-16.00 uur en mensen die dichterbij zijn vanaf 16.00 uur. Alternatief is keuzes maken: alleen de naaste familie en eventueel wat goede vrienden.

Hoe vinden de kinderen het zelf om hun verjaardag te delen?

Buitenstaanders vinden het soms zielig dat we hun verjaardagen combineren. Inmiddels doen we dit komend jaar voor de achtste keer en ze weten niet beter. Ik heb ze nog nooit kunnen betrappen op het gevoel aandacht tekort te komen, om maar een punt van kritiek aan te halen. Juist niet: ze spelen de hele dag buiten met vriendjes en vriendinnetjes, genieten van de gasten en het eten, en gaan aan het eind van de dag met een glimlach naar bed. Mocht dat in de toekomst veranderen dan wijzigen we de invulling van hun verjaardag ook weer: bijvoorbeeld een gezamenlijke dag voor familie en allebei een kleiner feestje met vrienden.

Onze dochters zijn allemaal in de zomer jarig. Daarom organiseren we hun verjaardagen in twee delen (één voor de zomervakantie en één aan het eind of erna). Hierdoor heb je toch visite en een leuk feest. Wanneer zijn jouw kinderen jarig? En hoe lossen jullie het op?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven