Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Alle kinderen jarig in de zomer? Zo los je dat op!

Wanneer je kinderen een beetje verspreid over het jaar geboren zijn, is het niet bepaald een vraag hoe je dat viert. Maar wat als alle kinderen jarig zijn in de zomer? Onze dochters zijn van juni, juli en augustus en dat levert logistiek gezien nog weleens wat problemen op. Hoe we hiermee omgaan en hoe we zorgen dat er tóch visite komt (ondanks de zomervakantie), vertel ik hieronder.

Onze dochters zijn allemaal jarig in de zomer

Wist je dat de meeste kinderen een zomerbaby zijn? Onze agenda staat zo rond die periode dan ook vol verjaardagen en feestjes. Om maar even een beeld te schetsen: alleen al binnen onze relatief kleine familie hebben we er al vijftien, waarvan drie van onze dochters. Dat betekent niet alleen dat je elkaar veel vaker ziet. Ook is het soms puzzelen welke verjaardag we wanneer vieren.

Onhandig aan verjaardagen in de zomer?

Traktaties regelen

Nu is onze oudste dochter inmiddels twaalf en hoef ik voor haar geen traktaties meer in elkaar te knutselen, maar voor de jongste twee wel voor op school en de gymles. En aangezien ik daar nog weleens pas op het allerlaatste moment erg in heb, betekent dit stress.

Inmiddels zijn de traktaties op onze basisschool afgeschaft. Voor sommige ouders was het flink balen, maar ik moet toegeven dat ik er niet rouwig om ben.

Kinderfeestjes organiseren

Heel eerlijk? Ik vind de organisatie van één feestje soms al een crime. Laat staan dat je binnen een maand (of paar weken) twee keer zes stuiterende kleuters over de vloer hebt. Liever niet, zeg maar. 

Kostenpost

Elke keer opnieuw een complete verjaardag vieren, kost nogal wat. En niet iedereen heeft dat geld liggen. Zeker niet wanneer je bepaalde zaken uitbesteed (zoals catering) en meer wil serveren dan koffie/thee en een puntje taart.

Geen visite in de zomervakantie

Als je kind middenin de zomervakantie jarig is, komt er aanzienlijk minder visite. Iedereen is weg of heeft andere plannen gemaakt. Dat maakt het vaak toch een beetje sneu voor je zomerkind.

Hoe los je het op als de kinderen allemaal in de zomer jarig zijn?

Optie 1: vier het in één keer groots

Nu hebben wij daarin de mazzel dat onze jongste dochters slechts elf maanden schelen. Dat maakt het misschien makkelijker om deze twee verjaardagen samen op één dag te vieren: ze hebben vaak dezelfde vriendjes en vriendinnetjes. Wanneer jouw kinderen ook qua dag en leeftijd redelijk dicht bij elkaar liggen dan is zo’n grotere verjaardag zeker een optie.

Optie 2: verdeel de verjaardagen over de zomer

Onze oudste dochter is een stuk ouder. Bovendien zijn we een samengesteld gezin: zij vierde haar verjaardag altijd al alleen, dus voelde het verkeerd dat ineens te veranderen. En met haar tienervriendinnen ligt ze liever in de tuin te ‘chillen’ dan dat ze tussen de enthousiaste kleuters op een trampoline staat. Daarom kiezen we voor een grote verjaardag van de jongste twee rond eind juni en haar tienerfeest richting het einde van de zomer.

Optie 3: ga voor de ‘halve’ verjaardag

Hiermee tackel je ook meteen het probleem van de zomervakantie en het gebrek aan visite – tenzij je met een halfjaar extra middenin de kerstvakantie belandt. Maar op deze manier kan je toch ieder zijn eigen dag geven. Dan kan je op de dag zelf iets leuks organiseren met het gezin en bijvoorbeeld in januari een verjaardag vieren. Meteen iets om die saaie, sombere maand wat op te leuken!

Tips voor de zomerverjaardagen van je kind

Ga op de echte dag iets leuks met het gezin doen

Voor bijna ieder kind is het fijn zich echt jarig te voelen – ook wanneer je het feest voor familie en vrienden al hebt gevierd. Wij kiezen daarom bewust voor iets leuks op hun verjaardag zelf: met het hele gezin naar een pretpark of lekker zwemmen bijvoorbeeld. Je hoeft het niet heel duur te maken, maar even die extra aandacht is altijd goed.

Kies voor een datum buiten de zomervakantie

Wanneer je ervoor kiest de verjaardagen samen te vieren, dan is het handig te kiezen voor een datum die buiten de zomervakantie valt. Anders zit je toch vaak met een halve bezetting en dat is voor de jarige minder gezellig. In ons geval is May eind juni jarig en dan is iedereen nog thuis. We vieren de grote verjaardag vaak rond die tijd.

Nodig je gasten op tijd uit

Met alle verjaardagen in het verschiet, eventuele vakantie of citytrips, dagjes weg en andere planningen, is het slim je uitnodigingen op tijd de deur uit te doen. Zo kan iedereen er vast rekening mee houden en aangeven of ze kunnen komen. Bovendien geldt: hoe rustiger jij kunt aandoen met de de organisatie, des te minder stress op de dag zelf.

Alle verjaardagen in één keer vieren? Vraag hulp!

Uit ervaring weet ik dat wanneer je een groot feest viert, je eigenlijk niet kan zonder hulp. Zowel met het bedienen van je gasten (bij het uitdelen van kleine hapjes, drankjes en serveren van avondeten – als je dat ook ronddeelt).

Wij vieren de verjaardagen altijd met alles erop en eraan: tussendoortjes, taart, avondeten en een toetje. Ook daarbij is het fijn wanneer anderen je kunnen helpen. Wie weet bakt je zusje de lekkerste taarten of kan je moeder heerlijke pasteitjes maken. En wat dacht je van catering bestellen? Kost wel wat, maar het scheelt je echt stress.

Groot feest in een klein huis? Vier het in shifts

Dan tot slot het laatste punt. Heb je een kleiner huis? Dan schiet het niet op om vijftig man tegelijkertijd in je woonkamer te hebben. Zeker niet wanneer het regent en je onverwachts op elkaars lip zit. Het is dan zeker een optie om de verjaardag in shifts te vieren. Bijvoorbeeld kennissen (of vrienden die verder wegstaan) van 14.00-16.00 uur en mensen die dichterbij zijn vanaf 16.00 uur.

Hoe vinden de kinderen het zelf om hun verjaardag te delen?

Inmiddels hebben we al twee jaar hun verjaardag op dezelfde dag gevierd. En hoewel je zo’n dag vooral heen en weer rent met eten en drinken, nauwelijks tijd hebt om bij te praten of even te gaan zitten, zijn we er zelf heel blij mee dat we het op deze manier aanpakken. De kinderen gelukkig ook. Die vinden het vooral één groot feest: al hun vriendjes en vriendinnetjes over de vloer, lekker samen buitenspelen en heel veel eten. We zetten voor hen lekker vers zomerfruit neer en een grote kan waaruit ze limonade kunnen tappen. Er staat een partytent, trampoline en tafeltjes met potloden voor de liefhebber. Vaak is dat meer dan genoeg.

Als je dan aan het eind van de dag de lachende gezichten van je gasten ziet en iedereen bedankt je voor de fijne dag, dan weet je dat het geslaagd was. Pas wanneer ze later zelf aangeven dat het niet leuk meer is, zullen we deze aanpak overwegen. Maar voorlopig zijn we er allemaal heel blij mee.

Onze dochters zijn allemaal in de zomer jarig. Daarom organiseren we hun verjaardagen in twee delen (één voor de zomervakantie en één aan het eind of erna). Hierdoor heb je toch visite en een leuk feest. Wanneer zijn jouw kinderen jarig? En hoe lossen jullie het op?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids