Alle ballen in de lucht houden? Zo lukt het iedereen

Hoe houd je alle ballen in de lucht? Is het mogelijk? En zo ja, welke tips helpen je om meer controle te geven over je leven? In dit artikel gaan we de diepte in met tien handige én direct toepasbare adviezen om beter te leren jongleren. Je zal zien dat het in de lucht houden van alle ballen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is.

Alles goed doen? Hoe dan?

We kennen waarschijnlijk allemaal dat gevoel wel. Andere moeders lopen erbij om door een ringetje te halen, hebben huizen die schoner en opgeruimder zijn dan dat van Marie Kondo, hun peuters lijken nooit dweilend op de vloer in de supermarkt te liggen en met feestjes verzinnen ze de origineelste traktaties en thema’s. Moe? Nee, dat zijn ze allerminst. Sterker nog, ze houden zelfs energie over om op school bij te springen als vrijwilliger.

Hoe doen ze het? Wat is het geheim? En hoe word je ook zo’n moeder? In dit artikel vind je maar liefst 10 tips om de ballen succesvol omhoog te houden.

Alle ballen omhoog houden? Zo lukt het iedereen!

Stop met vergelijken

De kern van het omhoog houden van allerlei soorten ballen ligt in jouw kijk op de situatie. Je vergelijkt jezelf namelijk met anderen die simpelweg jou niet zijn. Misschien is een andere moeder van nature heel georganiseerd en ben jij ontzettend goed in het verzinnen van leuke spelletjes tijdens een speelafspraakje. Dat maakt toch niet uit? Je hoeft niet overal 100% te scoren.

Draai het bovendien eens om: wie weet is zij wel jaloers op jouw laissez-faire houding en zou ze willen dat ze de boel af en toe de boel kon laten. Of baalt ze dat ze haar kinderfeestjes uitbesteedt omdat ze de kriebels krijgt bij de gedachte aan tien kleuters tegelijkertijd over de vloer. Je weet het niet. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Dus wil je je relaxter voelen en de ballen weer soepeltjes in de lucht houden, kijk dan in eerste instantie vooral naar jezelf en jullie situatie. Dat is namelijk de enige die telt.

Accepteer dat je niet overal 100% kunt geven

Als je continu probeert om op ieder vlak voor de volle honderd procent te presteren, raak je verlamd. Dat kan het menselijke brein én lichaam niet aan. Je kunt niet:

  • Een goede moeder zijn met volledige aandacht voor haar kind
  • Fulltime werken
  • Een liefdevolle partner zijn die met grote regelmaat allerlei spannende toestanden in de slaapkamer regelt
  • Binnen werkelijk iedere vriendschap attent zijn, altijd luisteren, dat stapje extra zetten en nooit iets vergeten
  • Vrijwillig helpen op school bij ieder evenement
  • Een spic en span huishouden runnen waarin iedereen zonder morren een steentje bijdraagt
  • Duurzame keuzes maken; elke keer opnieuw
  • Elk jaar op een educatieve reis gaan waar de kinderen nog iets van opsteken ook
  • Met een gigantische toren aan voedsel komen aanzetten op het jaarlijkse kerstdiner op school

Als je dit allemaal van jezelf moet, sta je constant aan en dat lukt toch niemand? Het is oké als je het niet trekt om alles perfect te doen. Sterker, het is zelfs onmogelijk. Dus laat los en omarm jezelf zoals je bent. Laat die voedseltoren over aan een moeder die het geweldig vindt uren in de keuken te staan, deel de vrijwillige hulp met andere ouders, knuffel je vriendin als je iets vergeten bent, accepteer dat de meeste kinderen het huishouden haten en laat de gedachte los dat je minimaal twee keer per week seks moet hebben voor een succesvolle relatie. Soms is het wat het is, en dat is prima.

Beslis welke ballen het voor jou waard zijn om in de lucht te houden

Het fijne van dit punt is: je mag helemaal zelf kiezen wat jullie belangrijk vinden. Wil je bijvoorbeeld elke dag op tijd op school komen? Dagelijks make-up dragen en chique kleding? Fulltime werken? Een torenhoog baksel maken voor het kerstdiner?

Er is geen goed of fout – er is alleen jouw prioriteit.

Jongleer niet met tachtig als je slechts energie hebt voor vijf ballen

Waarom zou je van jezelf eisen dat je aan allerlei onmogelijke punten voldoet als je er eigenlijk geen energie voor hebt? Niet doen. Niet nodig ook. Zodra je je energie efficiënter inzet en merkt dat je de dingen gedaan krijgt waar jij een goed gevoel aan overhoudt, verdwijnt het idee dat je alles zou moeten kunnen vanzelf.

Kijk eens kritisch wat je kunt uitbesteden

Stel dat je vindt dat er nog steeds heel veel ballen in de lucht gehouden moeten worden, maar je hebt zelf de energie niet? Dan kan je bepaalde zaken uitbesteden.

  • Ben je geen ster in het huishouden? Schakel betaalde hulp in.
  • Stel een duurzame garderobe capsule samen, zodat je nooit hoeft na te denken over je kleding: alles past én je denkt aan mens en milieu door geen overdaad aan kleren te bezitten.
  • Leg de administratie van je bedrijf in handen van een professional, zodat jij er weinig omkijken naar hebt.
  • Wil je meer aanwezig zijn in het leven van je kinderen? Verruil je fulltime voor een parttime baan. Klinkt simpeler dan het soms is, maar probeer te zoeken naar oplossingen.
  • Haat je knutselen? Vind je kinderfeestjes een crime en zou je het liefst gewoon een pak pannenkoeken van Jan halen voor het kerstdiner op school? Doe dat dan. Wie houdt je tegen? En wil je toch iets spectaculairs? Besteed het dan uit.
  • Laat je boodschappen thuisbezorgen.
  • Minimaliseer de speelgoedvoorraad zodat het opruimen voor de kinderen een stuk overzichtelijker is.

Merel: ‘Tijdens mijn zwangerschap besloot ik de boodschappen te gaan bestellen. Had deels te maken met corona, maar ook dat ik gewoon de energie niet meer had. Voelde in het begin heel onwennig, decadent zelfs. Inmiddels ben ik blij dat we dit doen: ik kan gewoon doorwerken thuis, we besparen door alle weekboodschappen ineens te bestellen en het scheelt gehannes met een huilende baby en zijn (soms ruziënde) zussen in de supermarkt.’

Kies vaker voor jezelf

#zelfzorg is helemaal van nu! Niet voor niets: het is zo belangrijk om tijd te besteden aan jou. Ooit ging ik bij een coach langs, die heel helder uitlegde waarom jij zo belangrijk bent. Ze trok de vergelijking met een vliegtuig. Zodra de kapjes tevoorschijn schieten, help je eerst jezelf en dan je kind – hoezeer dat misschien ook tegen je natuur in gaat. Als jij namelijk binnen de kortste keren op apegapen ligt, kan je je kind niet helpen.

Dat geldt ook voor het dagelijks leven. Zodra jij te vermoeid bent, niet lekker in je vel zit en onvoldoende voor jezelf zorgt, reageer je dat af op je omgeving. Je kan geen let the sunshine moeder zijn als je niks doet waar jij energie van krijgt. En vind je dit heel lastig? Doe dan een speciale coaching voor moeders om meer balans te vinden!

Laat je planning af en toe los

Want hoewel een planning je scherp houdt, kan het ook belemmeren. Zeker met een klein kind dat helemaal geen interesse heeft om sneller bij de bakker te zijn. Probeer daarom op momenten dat het kan gewoon te leven. Even niks moeten, maar samen genieten. Hoe vaak krijg je deze momenten uiteindelijk nog terug?

Ruim je huis op

Hoewel je daar tijd voor moet maken, scheelt het enorm als je voor alles een vaste plek hebt. Een rustige, opgeruimde huiskamer, maakt dat je in de basis al veel meer zen bent. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch welke items je al jarenlang ongebruikt in een la hebt liggen. Moet dat daarbij blijven of kan het weg? Door de ‘ruis’ te elimineren, houd je over wat je nodig hebt!

Kijk of je bezigheden kunt clusteren

Zo kan je ervoor kiezen om de boodschappen maar 1-2 keer per week te doen. De ene keer jijzelf, de andere keer je man. Dat scheelt tijd, je shopt efficiënter en haalt ook geen onnodige spullen. Ideaal! Zo zijn er meer zaken. Misschien kunnen je kinderen op dezelfde tijd sporten, kan je carpoolen met een andere moeder of ga je naar de bibliotheek met je jongste als de oudste naar een clubje gaat. Hoe vaker je dit kunt doen, met des te minder ballen je hoeft te jongleren.

Zeg eens nee

Misschien vind je dit eigenlijk heel ongemakkelijk. Of voelt het bijna als je plicht om nieuwe taken op te pakken. Maar om iets minder ballen in de lucht te hoeven houden, zou ik het je toch willen adviseren. En wat blijkt? Nee zeggen is helemaal niet moeilijk als het lijkt! Je moet het gewoon lekker blijven oefenen, dan gaat het vanzelf makkelijker.

Hoe houden jullie alle ballen in de lucht? Vind jij het eigenlijk ook soms te veel of kost het je weinig moeite?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven