Met een gezin moet je behoorlijk wat ballen in de lucht houden: opvoeding, zorg voor de kinderen, taxiën van de ene naar de andere sport, huishouden, werk, sociaal leven, je relatie of je dateleven en eventueel nog wat vrijwillige taken op school en de sportclub. En dan ben je er zelf ook nog – ergens op de achterkant van je prioriteitenlijst. Dat kan best pittig zijn. Zeker wanneer je het gevoel hebt nergens 100% te kunnen geven. In dit artikel lees je daarom elf handige, direct toepasbare tips om beter te leren jongleren. Je zal zien dat het dan steeds makkelijker wordt om die ballen in de lucht te houden!
Alles goed doen? Hoe dan?
Laten we even eerlijk zijn: in je eentje de hele boel besturen, is praktisch onmogelijk – al lijkt het bij anderen wel te lukken. Moeders die erbij lopen om door een ringetje te raken (zonder pindakaaskusjes en melkhanden op haar schone shirt), huizen die schoner zijn dan dat van Marie Kondo, ze heeft hulpvaardige kinderen die elkaar nooit de hersens inslaan en ze verzint originele traktaties en thema’s voor hun kinderfeestjes. Een knappe, ambitieuze man die helpt in het huishouden, terwijl zij de ruimte krijgt om carrière te maken in 24 uur per week. Intussen hebben ze regelmatig vrienden over de vloer en lacht het leven hen toe. Moe? Nee joh, naast dat alles zit ze ook nog bij de vrijwillige brandweer en werkt ze twee middagen per week bij de Voedselbank.
Je hebt een beeld, toch? Waarom lukt het haar alle ballen in de lucht te houden en voel jij je vooral uitgeput? Wat is het geheim van die andere moeder? En hoe zorg je ervoor dat jij als jongleur een prioriteit wordt?
Alle ballen omhoog houden? Zo lukt het iedereen!
Stop met vergelijken
De belangrijkste van allemaal? Stop jezelf te vergelijken met moeders die alles voor elkaar lijken te hebben. Waarom?
- Jij bent hen niet Misschien is die andere moeder heel georganiseerd, maar ben jij ontzettend creatief. En dat is prima. Iedereen heeft haar eigen kwaliteiten.
- Je ziet maar één deel van hun leven Dat originele feestje is misschien bedacht door een partyplanner, de hapjes geleverd door een cateraar. Wie weet baalt ze enorm dat ze parttime moet werken, omdat ze fulltime bij de kinderen had willen zijn en compenseert ze dat met vrijwillige taken. Of andersom, had ze liever fulltime gewerkt maar biedt haar man die ruimte niet.
- Draai het eens om Heb je er weleens aan gedacht dat die georganiseerde moeder misschien wel jaloers is op jouw laissez-faire houding?
Begrijp me niet verkeerd, iemand kan ook gewoon succesvol zijn in van alles omdat dat nu eenmaal zo is. Maar je kent nooit iemands volledige verhaal. Door te stoppen met vergelijken, lukt het jou beter om je te focussen op de uitdagingen die jouw gezin kent.
Investeer in jezelf
Zelfzorg, of selfcare, is belangrijk. Waarom?
Jij bent de jongleur (om even in de term van die ballen te blijven) en jij moet functioneren. Als je oververmoeid raakt, valt alles op de grond.
Wanneer je er op die manier naar kijkt, is het iets makkelijker om jezelf een prioriteit te maken. Zeker als een groot deel van het gezin draait op jouw werk achter de schermen. Een batterij moet immers ook af en toe opladen om weer te kunnen functioneren. Jouw accu heeft net zo goed soms een boost nodig.
Maak daarom regelmatig tijd voor jezelf. Dat kan door spontaan een boek te pakken en even onderuit te gaan liggen in het zomerzonnetje, maar ook door een blok in je agenda te maken en daar zonder enige scrupules gebruik van te maken. Neem een everything shower, luister muziek of een fijne podcast, lees een boek of kijk die en film die al een tijdje op je Netflixlijstje staat.
Accepteer dat niemand perfect is
Als je continu probeert om op ieder vlak voor de volle honderd procent te presteren, raak je verlamd. Dat kan het menselijke brein én lichaam niet aan. Je kunt immers niet in je eentje:
- Een goede moeder zijn met volledige aandacht voor haar kind.
- Fulltime werken.
- Een liefdevolle partner zijn die met grote regelmaat allerlei spannende toestanden in de slaapkamer uitvoert.
- Binnen iedere vriendschap attent zijn, altijd luisteren, dat stapje extra zetten en nooit iets vergeten.
- Vrijwillig helpen op school bij ieder evenement.
- Een spic en span huishouden runnen waarin iedereen zonder morren een steentje bijdraagt.
- Duurzame keuzes maken; elke keer opnieuw.
- Kinderen grootbrengen die nooit ruzie maken en altijd vanuit zichzelf zien dat je wel een paar extra handjes kan gebruiken.
- Elk jaar op een educatieve reis gaan waar de kinderen nog iets van opsteken ook.
- Met een gigantische toren aan voedsel komen aanzetten op het jaarlijkse kerstdiner op school.
- De beste kinderfeestjes organiseren.
Als je alles zo achter elkaar ziet staan, zie je waarschijnlijk zelf ook dat het een beetje belachelijk is dat we dit in de praktijk wel min of meer van onszelf verwachten. Dat is toch onmogelijk? Laat je ambitie daarom los en omarm jezelf zoals je bent. Misschien bouw jij met liefde een voedselberg in elkaar voor kerst, maar sla je de vrijwillige ritjes naar excursies over. Prima!
Daarbij snappen je vriendinnen echt wel dat je met een gezin soms overloopt en iets vergeet. Onthoud dat de meeste kinderen helpen in het huishouden op voorhand stom vinden, ruzie maken en zeuren. Laat de gedachte los dat je minimaal twee keer per week seks moet hebben voor een succesvolle relatie. Soms is het wat het is, en dat is prima.
Beslis welke ballen het voor jou waard zijn om in de lucht te houden
Het fijne van dit punt is: je mag helemaal zelf kiezen wat jullie belangrijk vinden. Wil je bijvoorbeeld elke dag op tijd op school komen? Dagelijks make-up dragen en chique kleding? Fulltime werken? Vijf keer per week seks?
Er is geen goed of fout – er is alleen jouw prioriteit. De rest is bijzaak.
Jongleer niet met tachtig als je slechts energie hebt voor vijf ballen
Waarom zou je van jezelf eisen dat je aan allerlei onmogelijke punten voldoet als je er eigenlijk geen energie voor hebt? Niet doen. Niet nodig ook. Zodra je je energie efficiënter inzet en merkt dat je de dingen gedaan krijgt waar jij een goed gevoel aan overhoudt, verdwijnt het idee dat je alles zou moeten kunnen vanzelf.
Kijk eens kritisch wat je kunt uitbesteden
Stel dat je vindt dat er nog steeds heel veel ballen in de lucht gehouden moeten worden, maar je hebt zelf de energie niet? Dan kan je bepaalde zaken uitbesteden.
- Ben je geen ster in het huishouden? Schakel betaalde hulp in.
- Stel een duurzame garderobe capsule samen, zodat je nooit hoeft na te denken over je kleding: alles past én je denkt aan mens en milieu door geen overdaad aan kleren te bezitten.
- Leg de administratie van je bedrijf in handen van een professional, zodat jij er weinig omkijken naar hebt.
- Wil je meer aanwezig zijn in het leven van je kinderen? Verruil je fulltime voor een parttime baan. Klinkt simpeler dan het soms is, maar probeer te zoeken naar oplossingen.
- Haat je knutselen? Vind je kinderfeestjes een crime en zou je het liefst gewoon een pak pannenkoeken van Jan halen voor het kerstdiner op school? Doe dat dan. Wie houdt je tegen? En wil je toch iets spectaculairs? Besteed het dan uit.
- Laat je boodschappen thuisbezorgen.
- Minimaliseer de speelgoedvoorraad zodat het opruimen voor de kinderen een stuk overzichtelijker is.
Merel:
Tijdens mijn zwangerschap besloot ik de boodschappen te gaan bestellen. Had deels te maken met corona, maar ook dat ik gewoon de energie niet meer had. Voelde in het begin heel onwennig, decadent zelfs. Inmiddels ben ik blij dat we dit doen: ik kan gewoon doorwerken thuis, we besparen door alle weekboodschappen ineens te bestellen en het scheelt gehannes met een huilende baby en zijn (soms ruziënde) zussen in de supermarkt.
Laat je planning af en toe los
Een goede planning kan zorgen dat je scherp blijft en de boel achter de schermen op rolletjes laat lopen. Maar: een strakke planning kan je ook belemmeren. Zeker wanneer je een klein kind hebt dat helemaal geen interesse heeft om sneller bij de bakker te zijn of te haasten richting de bus. Laat alles dan soms even los. Geniet van je kind en bied de ruimte om lekker even te spelen. Vergeet immers niet dat je deze momenten ooit gaat missen. Dan maar even geen strakke woonkamer of met de fiets naar de bakker in plaats van lopend.
Ruim je huis op
Hoewel je daar ook tijd voor moet maken, scheelt het enorm als je voor alles een vaste plek hebt. Een rustige, opgeruimde huiskamer, maakt dat je in de basis al veel relaxter bent. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch welke items je al jarenlang ongebruikt in een la hebt liggen. Moet dat daarbij blijven of kan het weg? Door de ‘ruis’ te elimineren, houd je over wat je nodig hebt. En het voordeel daarvan is weer dat je minder werk overhoudt aan je huishouden. Win-win!
Kijk of je bezigheden kunt clusteren
Door bezigheden samen te voegen, maak je het jezelf makkelijker.
- Stel een weekmenu op en haal weekboodschappen. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is, je koopt geen onnodige aanbiedingen en je kunt dit makkelijk in je eentje doen.
- Kijk of je kunt carpoolen met iemand van de sportclub. Zo hoef je maar één keer te rijden.
- Ga met je jongste kind naar de bibliotheek als de oudste naar muziekles gaat.
- Spreek met een vriendin af onder schooltijd, vanaf het moment dat ze er zitten tot je ze weer moet halen. Of, bij jongere kinderen: ga samen naar de ballenbak of de dierentuin.
Zeg eens nee
Misschien vind je dit eigenlijk heel ongemakkelijk. Of voelt het bijna als je plicht om nieuwe taken op te pakken. Maar om iets minder ballen in de lucht te hoeven houden, zou ik het je toch willen adviseren. En wat blijkt? Nee zeggen is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt! Je moet het vooral blijven oefenen, dan gaat het vanzelf makkelijker.
Verdeel taken en vraag om hulp
Wist je dat we van nature als mens in groepen leefden waar kinderen de verantwoordelijkheid van de gemeenschap waren en niet van één persoon? Bij traditionele stammen, zoals de Hadzabe in Tanzania, zie je dit nog steeds. Alle moeders uit de stam bekommeren zich om de baby, zodat de biologische moeder meer ruimte krijgt voor zichzelf. Lees meer hierover in Jagen, verzamelen, opvoeden.
Toch verwachten we dit in de Westerse wereld (nog) te veel van moeders. Het helpt als je investeert in een groep mensen om je heen met wie je de lasten kunt verdelen. Denk aan opa’s, oma’s, tantes en ooms, maar ook goede vriendinnen en natuurlijk je partner. Door daarin de balans te zoeken, hoef jij niet langer in je eentje te jongleren met al die ballen, maar kun je dat samen doen. Zie je het voor je? Dat biedt iedereen toch meer lucht?
Hoe houden jullie alle ballen in de lucht? Vind jij het eigenlijk ook soms te veel of kost het je weinig moeite?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©ViDI Studio – Shutterstock
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Pingback: Column | Waarom hebben we het toch (te) druk? -