Alcohol als je borstvoeding geeft: dat kan prima

Wanneer je nog borstvoeding geeft, kan je uiteraard nog niet dezelfde hoeveelheden alcohol drinken als daarvoor. Maar het mag dus wel. Hoeveel alcohol je mag drinken tijdens de borstvoedingsperiode en waar je op kan letten? Lees snel verder.

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Ja. Uiteraard moet je wel op de hoeveelheid letten, maar af en toe een wijntje tijdens een gezellige avond met vriendinnen of bij het avondeten moet kunnen. Je kan met een formule uitrekenen hoelang de alcohol nog in je borstvoeding blijft zitten en op verschillende manieren voorkomen dat de alcohol via je voeding bij je baby komt. Bovendien is het ook een kwestie van goed nadenken: zolang je geen liters drinkt, maar het bij een glaasje houdt, kan het af en toe best.

Let erop dat alcohol het toeschieten van de melk tegenhoudt. Dat betekent in de praktijk dat het in die zin wel een nadelig effect kan hebben op je borstvoeding.

Hoe werkt de afbraak van alcohol in je lichaam?

Ieder standaardglas alcohol dat je drinkt moet worden afgebroken door je lever. Dit duurt gemiddeld één tot anderhalf uur. Je kan voor de zekerheid rekenen op twee uur voordat de alcohol is verdwenen uit je moedermelk – mits je een standaardglas neemt.

Mocht je een wat voller glas wijn drinken of een sterkere biersoort (van meer dan 5%), zal je langer moeten wachten. Op internet kan je per alcoholsoort vinden wat een standaardglas inhoudt en aan de hand daarvan zelf een inschatting maken van wat verstandig is en hoe lang je moet wachten. Ook kan de onderstaande formule je een handje helpen.

Let op: mixdrankjes die niet door een professioneel worden gemaakt, bevatten vaak meer alcohol dan voorgeschreven

Borstvoeding en alcohol: de fabels en feiten

Je kan bier drinken om de borstvoeding op gang te helpen

Fabel.

Vroeger gaven ze pas bevallen vrouwen nog wel eens een flesje bruin bier. De traditie is al oud, maar dat neemt niet weg dat het lange tijd nog werd gedaan. Dit specifieke bruin bier bevat namelijk een polysaccharide die het hormoon prolactine op gang helpt. Of het echt werkt? Nee. Helaas, voor de bierliefhebbende vrouwen onder ons: naast het feit dat bier natuurlijk alcohol bevat, remt dit ook de oxytocineproductie. En dat heb je juist wél nodig om borstvoeding te geven. Je kunt het dus maar beter laten staan.

Het is beter om niet structureel te drinken als je nog borstvoeding geeft

Feit.

De reden is vrij logisch: als je structureel drinkt en dus regelmatig onder (enige) invloed bent van alcohol, dan beïnvloedt dat ook de kwaliteit van je borstvoeding. Maar goed, structureel drinken is ook ongezond als je geen borstvoeding geeft.

Als je alcohol drinkt, komt dat niet altijd in de melk

Fabel.

Alcohol komt altijd in de moedermelk terecht.

Als je een paar glazen water drinkt na dat glas wijn, is de alcohol sneller uit je borstvoeding

Fabel.

Er is maar één manier waarop alcohol uit je borstvoeding verdwijnt en dat is het verstrijken van de tijd. Je zal dus gewoon even moeten wachten.

Hoeveel alcohol mag je drinken als je borstvoeding geeft?

Er staat in principe geen limiet op. Als je ervoor kiest om alcohol te drinken in je borstvoedingsperiode is het vooral belangrijk dat je je verstand gebruikt. Ga je naar een feestje en klok je binnen korte tijd vier glazen wijn weg, dan zal je ook de voorgeschreven acht uur moeten wachten. Dat kan behoorlijk veel zijn voor je baby, zeker als je vooraf geen melk hebt afgekolfd.

Formule om te berekenen hoelang het duurt voor de alcohol uit je borstvoeding verdwenen is

Ga je voor zekerheid? Kies dan liever voor 3 uur, omdat je zeker moet weten dat het uit je systeem is. Ook weet je niet altijd hoeveel alcohol het glas bevatte dat je hebt gedronken. Drink je dus vier glazen bier, dan duurt het minimaal 8 en maximaal 12 uur voor je weer kan voeden.

Wat kan je doen als je een feestje hebt?

Drink niet

Zolang je geen enorme trek hebt in een glas alcohol, hoef je het niet te nemen. Je kan eventueel kiezen voor een alcoholvrije cocktail of gewoon een glaasje fris. Op die manier weet je zeker dat je na het feestje je baby zelf kan voeden.  

Zorg dat je baby al kan drinken uit de fles – als je alcohol wil gaan drinken

Je moet er toch niet aan denken dat je een leuk feestje hebt, een paar glazen wijn drinkt en dan van de oppas te horen krijgt dat jullie kindje niet uit de fles wil drinken? Een onbedaarlijk huilende baby die honger heeft terwijl jij een tikje aangeschoten thuiskomt, is een slechte combinatie. Oefen daarom vooraf een paar keer met de fles.

Wacht in elk geval met de borstvoeding tot alle alcohol uit je lichaam verdwenen is

Wanneer je kindje alcohol binnen krijgt, is dat op jonge leeftijd even onwenselijk als tijdens de zwangerschap. Kortom, dat zou je sowieso moeten voorkomen. Beperk ook het aantal glazen – tenzij je echt een wild feestje hebt en een paar liter gekolfde melk in de koelkast.

Overigens is er natuurlijk wel één groot verschil tussen alcohol tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding: in dat laatste geval kan je ze scheiden. Dus een paar wijntjes als je uit eten gaat of een feestje hebt, kan geen kwaad zolang je daarna een aantal uur geen borstvoeding geeft.

Geef gekolfde melk aan je baby

Kolf vooraf melk af, zodat de oppas (en jijzelf bij thuiskomt) een voorraadje heeft. Mocht je bij thuiskomst last hebben van stuwing, ga dan voor ‘pump and dump’: wel de druk verlichten en de overtollige melk afkolven en daarna weggooien. Voelt waarschijnlijk als zonde, maar je kan er verder toch niets mee. Uiteindelijk verdwijnt de alcohol namelijk niet uit je voeding als je het maar lang genoeg laat staan.

Geef een flesje Nutrilon

Niet iedereen kan voldoende afkolven of vindt het prettig. Je kan er dan voor kiezen om een flesvoeding tussendoor te geven voor een keertje. Dit is misschien niet het standaard borstvoedingsadvies, maar laten we eerlijk zijn: je hoeft niet altijd alles volgens het boekje te doen. Een keer de fles kan echt geen kwaad.

Geniet ervan!

Als je een (pasgeboren) baby hebt, is het aantal feestjes op jaarbasis vaak op een hand te tellen. Dus ga je eens iets leuks doen? Geniet er dan lekker van. Even jezelf zijn en geen mama kan weer energie voor tien opleveren. Dat je de volgende dag misschien wat katerig bent, daar kom je heus wel overheen.

Alcohol drinken tijdens de borstvoeding is geen probleem, zolang je het maar verantwoord en met mate doet. Gelukkig kan je bovendien via bovenstaande formule berekenen hoelang het duurt voor de alcohol uit je voeding verdwenen is. Hoe pakte jij dat aan? Dronk je gewoon alcohol of heb je het laten staan zolang je nog borstvoeding gaf?  

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven