Kitten gedraagt zich agressief: tips en onze ervaring

Vertoont je kitten agressief en onvoorspelbaar gedrag? Dan kan dat behoorlijk schrikken zijn, zeker als je geen jarenlange ervaring hebt met het opvoeden jonge katjes. Gelukkig zijn er genoeg oplossingen, zoals je hieronder kunt lezen.

Agressieve kitten? Onze ervaring

Een tijdje terug kochten we een kitten. Hij is ontzettend lief, maar ergens halverwege de tweede avond ontpopte hij – naar mijn gevoel – tot een agressieve kitten. Ineens was het hele schattige eraf en zat ik ongemakkelijk op de bank, bang dat hij zijn nagels in mijn been zou zetten. De daaropvolgende nacht lag ik er wakker van en besloot me volledig onder te dompelen in de wereld van kittens – tja, ik weet het: rijkelijk laat, maar beter laat dan nooit. Aan de hand daarvan gingen we thuis aan de slag en veranderde onze Romeo weer in het engeltje dat hierbinnen stapte. De tips werkten dus bij ons.

Om die reden besloot ik een artikel te schrijven met tips, omdat ik via Google nauwelijks handige (niet-commerciële) informatie vond waar ik mee aan de slag kon. Bovendien vond ik de toon in sommige kattenfora nogal belerend: terwijl je je al rot genoeg voelt als je kitten ineens agressief gedrag vertoont, krijg je daar (wellicht onbedoeld) nog eens een sneer omdat je het niet goed zou doen.

Helaas gaf onze cattery niet thuis en sprak de dierenarts onvoldoende Nederlands om er een goed gesprek mee te kunnen voeren, dus zijn de onderstaande tips puur gebaseerd op mijn eigen ervaring.

Tips die helpen bij een agressief kitten

Lees je in

Eigenlijk zou je dit al vooraf moeten doen, achteraf gezien, maar in ons geval dacht ik vrij naïef dat ik het meeste wel zou weten, omdat ik opgroeide met een kat. Niet dus: ik was een baby toen hij bij ons kwam en de speelse periode heb ik daardoor natuurlijk niet opgeslagen in mijn herinneringen. Gelukkig kwam ik in die eerdergenoemde nachtelijke zoektocht het boekje Kattig of poeslief tegen van kattengedragsdeskundige Liesbeth Puts. Deze handige gids vertelt je alles over het gedrag dat je kunt verwachten van je kitten en hoe je hier goed op inspeelt. Waar het in de basis op neer komt: je moet je kitten opvoeden en dat kan ook bij katten prima. Ik vind het een ontzettend handig boek, omdat het uitgebreid is en lekker leesbaar. (Tip: koop het boekje via Bol; dat scheelt je inclusief verzendkosten bijna € 7,00 met de website zelf – ontdekte ik helaas achteraf pas)

Haar tips werken goed. Zo kreeg ik zelf bijvoorbeeld van anderen vaak de tip om een plantenspuit te gebruiken tijdens het opvoeden of ons kitten in zijn nekvel te pakken. Dat vond ik zelf eigenlijk een beetje vervelend. In de gids las ik dan ook dat de spuit op de lange termijn niet werkt en het nekvel hem onnodig pijn doet. Ik besloot daarom de alternatieve aanpak te kiezen. Dat werkt: we kunnen de plantenspuit laten staan, maar ook kent hij bepaalde commando’s al na slechts een week tijd.

Observeer je kitten

Zoals ook geldt na de geboorte van kinderen, zal je een kitten moeten leren kennen. Je hebt een ander levend wezen in huis en dat kan best even wennen zijn – zeker als daar niet eerst een zwangerschap aan vooraf ging. Door goed te observeren, zie je makkelijker hoe je kitten zich voelt. Is hij vrolijk en speels dan oogt dat bijvoorbeeld anders dan wanneer hij angstig is of in een aanvalsmodus is.

Zo merkte ik al snel dat wanneer onze kitten gezellig wilde komen kroelen, hij zijn nageltjes nagenoeg niet gebruikte. Wilde hij echter spelen, dan lagen zijn oren plat op zijn hoofd en dook hij soms met zijn nagels uit onder mijn benen. Dat verschil leer je snel genoeg kennen en daar kan je dus op in spelen door op tijd speelgoed te pakken.

Zorg voor voldoende speelgoed in huis

Agressief gedrag komt vaak voort uit de drang om te spelen. Met een paar keer balletjes of muizen door de kamer gooien, ben je er niet. Je moet er tijd in investeren. Ik was onze eigen kater van vroeger gewend, die (na zijn castratie) af en toe achter een propje aluminiumfolie aan sjeesde, maar dan weer lui neerplofte. Een kitten is echt een ander verhaal.

We spelen nu minimaal drie keer per dag een halfuur intensief, waarbij hij lekker door de kamer rent en aan zijn beweging komt. Favoriet is een muis aan een hengel, al moet ik wel zeggen dat dit soort speelgoed vaak wat kwetsbaar is: binnen een week gaat het al kapot. Maar goed, hij vindt het fantastisch en rent de hele kamer rond. Verder krijgt hij genoeg krabmogelijkheden (een krabkarton, omdat kittens vaak liever horizontaal krabben) en een krabpaal met meerdere verdiepingen en een huisje om in terug te trekken.

Leuk speelgoed voor kittens:

– Hengel met speelgoedmuis, veertje of touwtjes
– Losse speelgoedmuizen
– Bal met een belletje erin
– Voederpuzzel
– Krabkarton
– Laserpen
– Bellenblaas
– Knuffeltje
– Voldoende klimmogelijkheden

Rond het spelen af

Net zoals ieder dier (en misschien zelfs ieder mens) is het belangrijk om een intensieve speelsessie af te ronden zodat je kitten weer tot rust kan komen. Gebruik hiervoor elke keer dezelfde manier. Zo laat ik Romeo minder hard door de kamer rennen en houd ik hem iets meer in de buurt. Het spel wordt rustiger, de speeltjes minder dynamisch en op een gegeven moment laat ik de hengel los. Daarna krijgt hij een snoepje van me, zodat hij weet dat het spelen klaar is.

Marijke, van Mamasmetthee, wees me hiernaast op snuffelzakjes. Dit zijn stoffen zakjes waarin een bepaald geurtje zit (zoals bijvoorbeeld Valeriaan of Catnip). Hoewel de geur nogal aanwezig kan zijn, vinden katten het fijn en komen ermee tot rust. Zij geeft hun kat PrinceS na een intensieve speelsessie altijd een snuffelzakje. Hiermee speelt hij eerst en gaat uiteindelijk rustig liggen.

Let op je eigen gedrag

Wanneer Romeo een paar uurtjes op mijn schoot heeft liggen kroelen, is hij vaak weer toe aan een goede speelsessie. Als ik op die momenten onverwachte bewegingen maak, zie je hem gelijk opveren en naar mijn handen of voeten loeren. Niet helemaal de bedoeling! Datzelfde gedrag ontdekte ik toen één van mijn dochters nogal schrikachtig reageerde op hem. Katten weerspiegelen daarmee je eigen houding naar hen toe. Met die kennis in je achterhoofd, kan je daar je gedrag wel op aanpassen.

Stimuleer het gewenste gedrag

Als je kitten zich agressief opstelt, is dat over het algemeen niet continu. Vaak hangt het samen met zijn speelkwartier (of, bij levendige kittens, halfuur of zelfs uur). Probeer op de momenten dat hij gezellig speelt zijn gedrag te belonen met een snoepje en een lieve, zachte stem. Ook is het belangrijk dat je handen en voeten stilhoudt als hij daar in zijn speelmodus naartoe springt: zo verliezen kittens hun aandacht en lopen ze weg.

Wanneer onze eigen kat het toch iets te bont maakt, zet ik hem stilzwijgend in de gang en doe de deur een paar minuutjes dicht. Zodra hij daarna terugkomt, heb ik een compleet andere kitten in huis. Vaak lijkt hij enigszins schuldbewust en is het agressieve randje er weer vanaf. Als hij vervolgens gezellig speelt, krijgt hij een snoepje en gebruik ik ook mijn rustige stem om hem duidelijk te maken dat ik het fijn vind om met hem te spelen.

oplossingen bij een agressieve kitten
©Natali Kuzina – Shutterstock

Een tweede kitten in huis

Deze optie werd vaak genoemd op fora. Je moet hier echter wel het geld voor hebben (als je een raskat wil, is een kitten zelf duur, maar ook de materialen in huis, voeding en dubbele dierenartskosten zijn iets dat je op de lange termijn moet kunnen blijven betalen), dus kijk vooral of dit binnen jullie mogelijkheden past.

Voor ons is dit op de korte termijn geen optie. Onze ervaring met de cattery viel wat tegen (met name in de communicatie), maar ook wil ik onze kitten echt goed leren kennen voor ik aan een tweede begin. Toch kan het wel schelen: twee kittens leren elkaar op een natuurlijke manier bepaald gedrag af en aan, spelen veel samen en kunnen heerlijk opgroeien.

Wees consequent

Beslis welk gedrag je wil toestaan en welke plekken geschikt zijn voor je kitten, en houd je daaraan. Zo stond ik in het begin onze kitten toe om op tafel te komen, omdat ik hem de kans wilde bieden overal even te snuffelen en kennis te maken. Het nadeel daarvan is natuurlijk dat hij nu regelmatig op de eettafel springt. Met een baby naast me en twee grotere kinderen aan het ontbijt, ben ik te vaak afgeleid om hem consequent op de grond te zetten. Dit had voorkomen kunnen worden door hier vooraf over na te denken en hem zonder uitzondering te corrigeren. Hopelijk helpt mijn ervaring jou om dit gedrag bij jullie wel te voorkomen.

Laat je kitten onderzoeken door de dierenarts

Wanneer bovenstaande tips allemaal niet werken, ga dan naar de dierenarts toe. Misschien mankeert je katje wel iets en heeft hij pijn waardoor hij zich agressief opstelt. Daar kom je maar op één manier achter. Verder kan je, als je hier echt niet uitkomt, een kattengedragsdeskundige in de arm nemen en vragen om hulp. Al geloof ik dat de meeste agressieve kittens met bovenstaande tips echt al geholpen zijn.

Het is een fase!

Tja, het zijn net kinderen 😉 Mits je geen dekkater of -poes in huis hebt, kan je een kitten met 4-6 maanden al laten castreren. Dit is aan te raden, omdat er een overschot aan katten (en kittens) in Nederland is. Daarbij heeft het geen extra toegevoegde waarde voor een kat of poes om een nestje te verwekken of krijgen. Bovendien kunnen buitenkatten FeLV (kattenleukemie) of FIV (kattenaids) oplopen. Een drachtige poes kan FeLV mogelijk doorgeven aan haar kittens, FIV kunnen ze krijgen door te vechten of te paren. Castratie of sterilisatie voorkomt niet alles, maar vermindert in elk geval de kans op FIV.

Los van bovenstaande voordelen zie je dat de meeste katten na castratie een stukje rustiger worden én niet gaan sproeien. Nu hebben wij sowieso een binnenkat (met uitloop naar de tuin), maar daarnaast wordt hij geen dekkater. Na de castratie zal ik dit artikel updaten.

Disclaimer: bovenstaande schreef ik dus op basis van mijn eigen ervaring, omdat ik denk dat dit nog een beetje ontbreekt op internet. Veel tips zijn geschreven door commerciële websites die graag hun feromonendispenser of kattenspeelgoed verkopen, terwijl ik denk dat je met de juiste kennis al een eind komt. Hopelijk heb je met deze tips genoeg informatie in handen om je agressieve kitten te kunnen opvoeden, zodat je meer plezier haalt uit deze tijd.

Hebben jullie een kat? Hoe was de periode met jouw kitten? Of herken je bovenstaande omdat je graag meer informatie wilde over agressief gedrag bij kittens? Ik ben benieuwd naar je verhaal. Laat je iets achter in de reacties?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Nils Jacobi – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven