Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Het effect van de afvalvrije school in de praktijk

We worden ons steeds bewuster van het effect dat ons gedrag heeft op mens, dier en milieu. Ook op de basisschool zijn ze daarmee bezig: onze kinderen zijn immers de toekomst. Daarom is Junes school vanaf dit jaar een afvalvrije school. Wat houdt dat precies in? En op welke manier kan je zelf een steentje bijdragen?

Afvalvrij is de toekomst

Vroeger had ‘bewust zijn van je leefomgeving’ een sterk geitenwollensokkenimago. Biologisch eten en zelf telen, behoorde toe aan vrouwen in zwierige rokken tot hun enkels die als verlate hippies door de jaren negentig zweefden. Tegenwoordig is het hip. Noodzaak ook: in de zee drijft plastic soep en de ijskappen smelten. Het moet dus anders, maar hoe? Waar begint een omslag in denken? Juist, bij de kinderen. Daarom zie je steeds meer scholen bewuster omgaan met afval. Een heel mooi concept dat hier nog een stapje verder in gaat, is de afvalvrije school.

Wat houdt het concept ‘afvalvrije school’ precies in?

Het is tweeledig:

 • Afval scheiden, om te zorgen dat de hoeveelheid restafval sterk vermindert (en dus meer gerecycled kan worden)
 • Afval verminderen, om te zorgen dat de totale hoeveelheid afval ook vermindert

Junes basisschool krijgt binnenkort het predicaat afvalvrij. De kinderen hebben al verschillende lessen gekregen en tips hoe je nu het beste kunt zorgen dat de totale hoeveelheid afval vermindert. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtkoek of koek in een bakje mee naar school, fruit zonder verpakking, maar ook geen drinkpakjes meer.

Het dwingt ouders bewust na te denken. Als ze toch geen pakjes meer meenemen, kan je net zo goed een groot pak appelsap halen. En dat scheelt natuurlijk sowieso verpakkingsmateriaal. Of je neemt een grote verpakking ontbijtkoek in plaats van plakken die apart verpakt zijn.

Hoe zit het dan met traktaties?

Toen ik voor het eerst over de afvalvrije school hoorde, moest ik meteen denken aan groep 1. June trakteerde op popcorn: plastic bekers, omhuld door cellofaan en krullende lintjes. Een berg onnodige troep dus! Maar het zette me aan het denken. Wat kan je dan wel trakteren? Want het moet natuurlijk ook nog eens (min of meer) gezond zijn, dus plakken cake op een bord meenemen is ook geen optie. Wat je wel mag? (Voor meer inspiratie voor afvalvrije traktaties klik je op de link of ga naar dit artikel met lekkere hapjes voor het kerstdiner op school, waar ook een aantal koude voorbeelden tussen staan die je prima afvalvrij kunt trakteren)

 • Fruit (simpel, verantwoord en alleen groen afval)
  • Een dienblad vol losse stukken fruit
  • Je kunt eetbare ijsbakjes vullen met fruitsalade
 • Duurzaam cadeautje
  • Een houten tol
  • Houten jojo
 • Verantwoord(er) snoepen
  • Worstjes in bladerdeeg
  • Hartige cupcakes (zonder papiertje)
  • Wraps
  • Soepstengels, rijstwafel of ontbijtkoek

Als je toch een verpakking wil gebruiken, kijk dan ook eens naar biologisch afbreekbare materialen. Zo kan je via internet biologisch afbreekbare koffiebekers kopen.

Hoe werkt zo’n school in de praktijk?

Ik merk aan June dat ze er heel erg mee bezig is. Het grappige is dat ze ons zelfs bewuster maakt en op gezette tijden corrigeert: laatst wilde ik haar een zakje meegeven om ontbijtkoek in te vervoeren. Ze reageerde meteen: ‘Nee, mama! Afvalvrije school, weet je nog?’ Ik vind dat zo mooi! Het bewustzijn bij kinderen creëren, helpt echt! En het houdt ons, als gezin, ook bij de les. De kinderen hebben de toekomst. En als die afvalvrij mag zijn, alleen maar beter toch?

Kende jij het concept ‘afvalvrije scholen’ al? En hoe sta jij hierin?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids