We zijn steeds bewuster van het effect van ons gedrag op mens, dier en milieu. Ook op de basisschool van onze kinderen zijn ze hiermee bezig. Persoonlijk vind ik dit belangrijk, omdat kinderen de toekomst zijn. Sinds een aantal jaar draagt de basisschool van onze dochters het predicaat ‘afvalvrij’. In dit artikel vertel ik hier meer over: wat houdt het in? Hoe kan je zelf je steentje bijdragen en wat moet de school hier allemaal voor doen?
Afvalvrije school is de toekomst
Vroeger had ‘bewust zijn van je leefomgeving’ een sterk geitenwollensokkenimago. Biologisch eten en je groenten zelf telen, behoorde toe aan vrouwen in zwierige rokken tot hun enkels die als verlate hippies door de jaren negentig zweefden. Tegenwoordig is het hip. Noodzaak ook: in de zee drijft plastic soep en de ijskappen smelten.
Het moet dus anders, maar hoe? Waar begint een omslag in denken? Inderdaad, bij de kinderen. Daarom zie je steeds meer scholen bewuster omgaan met afval. Een heel mooi concept dat hier nog een stapje verder in gaat, is de afvalvrije school.
Wat houdt het concept ‘afvalvrije school’ precies in?
Het is tweeledig:
- Afval scheiden, om te zorgen dat de hoeveelheid restafval sterk vermindert (en dus meer gerecycled kan worden)
- Afval verminderen, om te zorgen dat de school in totaliteit minder afval produceert
Als de basisschool van je kinderen het predicaat afvalvrij krijgt, krijgen de kinderen verschillende lessen en tips om minder afval te produceren. Een voorbeeld hiervan is om fruit of koek en drinken mee te geven in herbruikbare bakjes en bekers. Verder kan je (ontbijt)koek in een grotere verpakking halen, zodat je niet per koek een plastic verpakking moet weggooien. Water haal je uit de kraan, limonade of Optimel/melk haal je in literverpakkingen.
Het dwingt je als ouder om bewust na te denken. Die losse pakjes drinken zijn bijvoorbeeld wel gemakkelijk om mee te geven naar school, maar als je ze toch thuis moet weggooien, kan je net zo goed een groot pak halen. Dit scheelt enorm veel verpakkingsmateriaal en dus afval.
Hoe zit het met traktaties?
Ik moet bekennen dat mijn bewustwording omtrent het milieu wat later kwam. In groep 1 trakteerde mijn oudste dus op popcorn: in plastic bekers, omhuld door cellofaan en krullende lintjes. Dat is dus een no go op een afvalvrije school, al deden sommige ouders dit nog steeds. Deze traktaties gingen dan mee naar huis. Hoewel ze inmiddels niet alleen afvalvrij zijn, maar ook geen traktaties meer doen, stelde ik destijds een handig lijstje op voor mezelf.
Afvalvrije traktaties
Fruit (simpel, verantwoord en alleen groen afval)
- Een dienblad vol losse stukken fruit
- Je kunt eetbare ijsbakjes vullen met fruitsalade
Duurzaam cadeautje
- Een houten tol
- Houten jojo
Verantwoord(er) snoepen
- Worstjes in bladerdeeg
- Hartige cupcakes (zonder papiertje)
- Wraps
- Soepstengels, rijstwafel of ontbijtkoek
Als je toch een verpakking wil gebruiken, kijk dan ook eens naar biologisch afbreekbare materialen. Zo kan je via internet biologisch afbreekbare koffiebekers kopen. Verder vind je inspiratie voor afvalvrije traktaties in dit artikel.
Het effect van een afvalvrije school in de praktijk
Toen mijn oudste nog naar deze basisschool ging, werden ze net een afvalvrije school. Dat was even wennen, zowel voor de kinderen als de ouders. Toch ging dat bij hen best snel. Ik wilde toen bijvoorbeeld een keer een zakje meegeven voor haar ontbijtkoek. Ze reageerde toen meteen: ‘Nee, mama! Afvalvrije school, weet je nog?’
Afval prikken
We zijn inmiddels al zo’n zeven jaar verder en ik denk er nu niet meer over na. Bij andere ouders wisselt het nog weleens, maar wie een Liga meegeeft, krijgt het plastic weer mee terug. Voor mij is het in elk geval fijn dat school hier zo bewust mee bezig. Hiernaast gaan ze met enige regelmaat afval prikken in de wijk. Dat vind ik zelf een heel mooi initiatief, ook omdat de kinderen zo leren zorgdragen voor de omgeving waar ze wonen. Het leidt er zelfs toe dat sommige kinderen dit vanuit zichzelf ook doen. Met oog op de toekomst een mooie ontwikkeling.
Alles positief?
Het enige waar ik soms moeite mee heb, is de hoeveelheid papierwerk en knutsels die we nog steeds mee naar huis krijgen. Dan mag de school wel een minimale hoeveelheid afval produceren, hier zit de papierbak met enige regelmaat vol. Maar goed, alles op zijn tijd. De afvalvrije school is alvast een mooi begin.
Jouw school afvalvrij?
In de meeste regio’s is er een centraal punt dat de predicaten ‘afvalvrije school’ uitdeelt. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet jullie basisschool voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo zal het afval dat er wél is, goed gescheiden moeten worden en moet het totaal teruggebracht worden. Ook is het belangrijk dat de school tijd besteedt aan educatie/voorlichting op dit gebied en actief de handen uit de mouwen steekt. Meer lees je bij VANG.
Kende jij het concept ‘afvalvrije scholen’ al? En hoe sta jij hierin?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©PeopleImages.com – Yuri A – Shutterstock