Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Afvallen door borstvoeding? Mij lukt het niet!

Kun je daadwerkelijk afvallen door borstvoeding te geven? Omdat het mij voor geen meter lukt, besloot ik op onderzoek uit te gaan. Kan je eventueel gewicht verliezen door je baby de borst te geven? Of moet je afslanken uitstellen tot wanneer je stopt met voeden?

Kan je afvallen door borstvoeding te geven?

Ja. Het kan inderdaad zo zijn dat de kilo’s ervan afvliegen op het moment dat je borstvoeding geeft. Maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. De oorzaken daarvoor lopen nogal uiteen. Van hormonen (once again) tot stress of te weinig beweging. Zo kan het dus makkelijk zijn dat je maandenlang borstvoeding geeft, maar geen kilo verliest.

Frustratie als je niet afvalt, ondanks de borstvoeding

Kort na de bevalling hoopte ik dat mijn vochtverlies ook resultaten zou boeken op de weegschaal. Helaas. Ik had namelijk ook de zelfdiscipline van een goudvis, continu lekkere trek en voelde me veel te moe om ook maar te gaan sporten.

Hoe kan je wel afvallen als je nog borstvoeding geeft?

Wil jij er wel graag voor gaan en heb je de motivatie én discipline? Dan hieronder een paar handige tips om wel te kunnen afvallen tijdens de periode dat je borstvoeding geeft.

Eet gezond en voldoende

Wanneer je lichaam onvoldoende binnenkrijgt, schiet het in een soort reserve stand. Daarbij ontstaat een situatie waarin je alles dat je eet, meteen opslaat: zo voorkomt je lijf zoveel mogelijk dat je een tekort aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Door genoeg te eten en te kiezen voor gezonde voedingsstoffen krijg je in elk geval het juiste binnen. Let hierbij vooral op vitamine B en kies ook eens voor een gezonder alternatief, zoals havermout-banaanpannenkoekjes.

Zorg voor voldoende beweging

Het is allemaal geen rocket science natuurlijk, maar evengoed belangrijk. Wanneer je borstvoeding geeft, zit je vaker. Zeker tijdens regeldagen. Probeer desondanks toch even een wandeling te maken of een paar keer per week te gaan sporten.En heb je geen oppas? Ga dan iets doen met je kindje samen, zoals babyzwemmen.

Kies voor een duurzame afvalmethode

Aan een crashdieet heb je immers ook niks onder de normale omstandigheden, dus waarom zou je er nu wel aan beginnen? Probeer op een manier af te vallen die bij jou en je leefstijl past. Alleen dan kan je het volhouden.

En soms: accepteren

Op een gegeven moment besloot ik om mijn wensen los te laten omtrent het afvallen. Voor mij werkte het gewoon niet. En of dat nu lag aan de hormonen, dat ik te weinig sportte of misschien gewoon dat ik te weinig (waardevolle) voeding binnenkreeg? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat de weegschaal bleef steken.

Hoewel ik in eerste instantie liever flesvoeding wilde gaan geven, hield ik de borstvoeding 2 jaar lang vol. Dat betekende dus ook dat ik twee jaar lang mijn gewicht in de ijskast moest zetten. Het volhouden woog (toepasselijk) voor mij dus zwaarder dan een strakker lijf. Al is dat iets wat je met drie kinderen en een slecht eetpatroon misschien sowieso even moet loslaten.

Dat was eigenlijk tijdens de zwangerschap al lastig: toen snoepte ik ook liever. En daarna werd het niet veel beter. Ik greep sneller naar chocola en koekjes dan iets voedzaams. Daarnaast vond ik sporten na de bevalling helemaal een crime. Het resultaat? Ondanks dat ik op een gegeven moment al een halfjaar borstvoeding gaf, was ik geen kilo kwijt.

Zolang je niet op de weegschaal gaat staan en je man je in dit formaat even aantrekkelijk vindt als anders (*), moet je je er maar niet te druk om maken. In die zin maakt de acceptatie van je nieuwe lijf en bijbehorende gewicht het inderdaad leuker. Bovendien is het prettig om niet steeds het gevoel te hebben dat je faalt wanneer je toch weer koekjes eet.

(*) Ik bedoel hiermee niet dat je moet afvallen voor je man. Maar eerlijk is eerlijk: als hij je inderdaad minder aantrekkelijk vindt, kan dat gevolgen hebben voor jullie seksuele relatie. In elk geval iets om te bespreken, hoe pijnlijk ook, want je moet toch samen door.

Een tegengeluid voor andere moeders die ook niet afvallen

Op internet vind je meer dan genoeg verhalen van moeders die binnen de kortste keren weer strak als een plank door het leven gaan. Over de moeders die daartoe falende pogingen doen ook – alleen al op deze website vind ik je een stuk of vier verhalen van die strekking. Maar je leest bijna nooit over moeders die na zes weken nog niet met hun rechterenkel in hun oude broek passen 😉

Daarom een tegengeluid, om al die moeders een hart onder de riem te steken. Want het is niet gek als je nog niet afvalt – ondanks de borstvoeding. En het is niet gek als het even duurt om je nieuwe lichaam te accepteren. Het komt vanzelf wel weer goed. Als je gewend bent aan de nieuwe situatie, stopt met de borstvoeding of wanneer je meer tijd hebt.

Lukte het jou wel om af te vallen door de borstvoeding? Of heb je het losgelaten?

Ook leuk om te lezen

Eén reactie

  1. Blijemama Blijemama 18/08/2021

    Heerlijk om te lezen dit! Ik ben helaas ook blijven hangen ergens halverwege de terugweg naar mn oude gewicht en pak inderdaad liever een koekje dan dat ik naar de sportschool ga (suiker helpt me de dag door). Mijn man zegt rustig aan, wat me helpt in de acceptatie van dit (hopelijk tijdelijke) lichaamsgewicht. Als de bv ergens gaat ophouden, heb ik vast ook weer meer energie over voor een sportschoolbezoek. Hoop ik 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids