Afvallen door borstvoeding? Mij lukt het niet!

Kun je daadwerkelijk afvallen door borstvoeding te geven? Zoals de titel al verklapt: bij mij lukte het niet. Toch wilde ik op onderzoek: kan je überhaupt wel gewicht verliezen als je je baby de borst geeft? Of moet je beter wachten met afslanken tot je stopt met voeden? En verder deel ik mijn verhaal, omdat je meestal weinig hoort over vrouwen die eerder aankomen dan afvallen – dankzij de borstvoeding.

Kan je afvallen door borstvoeding te geven?

Laten we bij het begin beginnen. Ja, je kunt afvallen wanneer je borstvoeding geeft. Dat is een geleidelijk proces, wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verliest – het algemene principe van afvallen. Toch is het geen gegeven. Niet elke vrouw verliest kilo’s als ze haar baby fulltime de borst geeft. De oorzaken daarvan lopen uiteen: stress, te weinig beweging, hormonen of te veel eten (of snoepen). Het kan dus ook makkelijk dat je geen kilo verliest, ondanks de borstvoeding.

Hoe kan je wel afvallen als je nog borstvoeding geeft?

Wil jij er graag voor gaan en heb je de motivatie én discipline? Dan hieronder een paar handige tips om wel te kunnen afvallen tijdens de periode dat je borstvoeding geeft.

Eet gezond en voldoende

Wanneer je lichaam onvoldoende binnenkrijgt, schiet het in een soort reservestand. Daarbij ontstaat de situatie waarin je alles dat je eet, meteen opslaat: zo voorkomt je lijf zoveel mogelijk dat je een tekort aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Door genoeg te eten en te kiezen voor gezonde voedingsstoffen krijg je in elk geval het juiste binnen. Let hierbij vooral op vitamine B en kies voor gezondere alternatieven, zoals havermout-banaanpannenkoekjes.

Zorg voor voldoende beweging

Het is allemaal geen rocket science natuurlijk, maar evengoed belangrijk. Wanneer je borstvoeding geeft, zit je vaker. Zeker tijdens regeldagen. Probeer desondanks toch even een wandeling te maken of een paar keer per week te gaan sporten. En heb je geen oppas? Ga dan iets doen met je kindje samen, zoals babyzwemmen.

Kies voor een duurzame afvalmethode

Aan een crashdieet heb je ook niks onder normale omstandigheden, dus waarom zou je er nu wel aan beginnen? Borstvoeding vergt al genoeg van je zonder dat je jezelf uithongert. Probeer daarom op een duurzame manier af te vallen die bij jou en je leefstijl past. Alleen dan kan je het volhouden.

Val je niet af door de borstvoeding? Accepteer de situatie

Gewicht stagneert, ondanks borstvoeding

Soms lukt het niet. Hoewel het eerste vochtverlies na de bevalling veelbelovend lijkt, stagneert je gewicht daarna. Dat gebeurde bij mij ook: de discipline van een goudvis, continu lekkere trek en oververmoeidheid bleken een waardeloze combinatie als je graag wil afvallen.

Ik denk eigenlijk dat veel vrouwen (te) streng zijn voor zichzelf. Online en op televisie zie je vrouwen die binnen drie weken alweer op de lopende band rennen en na een maand dezelfde vorm terug hebben als voor de zwangerschap. Als je die beelden als meetlat gebruikt, kan je je tekort voelen schieten als je zelf nog steeds last hebt van plakkende kilo’s.

Mijn ervaring: ik viel pas af toen ik stopte

Gaandeweg accepteerde ik dat het niet beter zou worden dan dit. Ik wilde de borstvoeding niet geven, ondanks dat ik cravings had alsof ik continu ongesteld was. Ik leerde langzaam omarmen dat twee zwangerschappen in een jaar veel van mijn lijf hadden gevergd. Dat ik met twee hele jonge kinderen en de fysieke nasleep te moe was om te sporten, en dat het oké was.

De laatste keer dat ik borstvoeding gaf, bij mijn zoontje, ging het overigens precies zo. Ik viel wel iets af, maar meer dan een paar ons per maand zal het niet geweest zijn. Onzichtbaar dus. Dat had ook te maken met de continue lekkere trek. Pas toen ik helemaal stopte, stabiliseerden mijn hormonen voelbaar. Verder merk ik dat ik stabieler ben in mijn cravings, sinds ik bepaalde supplementen slik.

En nu?

Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder sinds de laatste zwangerschap. Voor het eerst sinds tijden zit ik op het gewicht dat ik had toen ik net zwanger was van mijn tweede dochter en pas ik de broeken die ik had bewaard ‘voor het geval dat’ (het heeft dus soms echt nut!).

Dat gewichtsverlies heeft gedeeltelijk te maken met de drukte van ons gezin – met vier kinderen ben je bijna continu aan het schoonmaken, ook al oogt het huis nog steeds niet zo haha – en met het feit dat ik de drang om af te vallen losliet. Borstvoeding werkt bij de één als een tierelier om af te slanken, bij de ander (zoals ik) dus absoluut niet. Dat zal mogelijk gewoon pech zijn.

Een tegengeluid voor andere moeders die ook niet afvallen

De reden dat ik mijn ervaring deel, is vooral omdat ik een tegengeluid wilde laten horen. Je leest bijna nooit over moeders die na zes weken nog niet met hun rechterenkel in hun oude broek passen. Of die maanden na de bevalling nog steeds wonen in hun positiekleding. Als jij ook borstvoeding geeft en falende pogingen onderneemt om af te vallen, weet dan dat je zeker niet de enige bent.

Daarom schreef ik dit artikel, om al die moeders een hart onder de riem te steken. Het is echt niet gek als je nog niet afvalt – ondanks de borstvoeding. En het is ook niet gek als het even duurt om je nieuwe lichaam te accepteren. Neem de tijd om te wennen, laat onrealistische verwachtingen los en geniet van de borstvoeding zolang je die geeft. Tijd om af te vallen (of beter gezegd: om een gezonder gewicht te krijgen) komt daarna wel weer.

Lukte het jou wel om af te vallen door de borstvoeding? Of heb je het losgelaten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©PeopleImages.com – Yuri A – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Afvallen door borstvoeding? Mij lukt het niet!”"

  1. Heerlijk om te lezen dit! Ik ben helaas ook blijven hangen ergens halverwege de terugweg naar mn oude gewicht en pak inderdaad liever een koekje dan dat ik naar de sportschool ga (suiker helpt me de dag door). Mijn man zegt rustig aan, wat me helpt in de acceptatie van dit (hopelijk tijdelijke) lichaamsgewicht. Als de bv ergens gaat ophouden, heb ik vast ook weer meer energie over voor een sportschoolbezoek. Hoop ik 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven