Afscheid van de basisschool: 5 onvergetelijk leuke ideeën

Wanneer je in groep 8 afscheid neemt van de basisschool wil je dat het liefst op een onvergetelijke manier doen. Maar wat zijn nu leuke ideeën? Hieronder staan 5 momenten die je met elkaar kan vieren om de beste herinneringen over te houden aan dat belangrijke laatste jaar! Van schoolfeest tot zelfgeschreven musical. Hoe hebben jullie dit gedaan?

Afscheid nemen van de basisschool in groep 8

Misschien beseffen we juist door corona steeds meer hoe fijn het is om ‘gewone’ mijlpalen met elkaar te kunnen vieren. Afgelopen twee jaar zijn er bijvoorbeeld groepen geweest die de afsluiting van de basisschool niet met een schoolkamp konden vieren. En wat dacht je van de klassenfeesten die een paar jaar terug grotendeels in het water vielen?

Zonde, want juist je laatste jaar op school moet toch een feestje zijn? Uiteindelijk ga je na dit jaar allemaal je eigen kant op en een opleiding doen die bij je past; sommige vriendschappen zijn voor het leven, maar de meeste verwateren toch uiteindelijk. In dit artikel vind je daarom 5 leuke ideeën die je kan gebruiken voor dat o zo belangrijke schooljaar.

Ideeën afscheid van de basisschool

Schoolkamp

Zolang je niet in een lockdown zit, kan je nog prima op schoolkamp. Probeer het eens aan het begin van het schooljaar te plannen: dan voorkom je dat alles in het water valt. Tijdens het kamp doe je natuurlijk spelletjes, een survivaltocht of dropping, vossenjacht en een uitje naar een pretpark of dierentuin. Maak vooral ook veel foto’s die je kan meegeven als afsluiting.

Knallend schoolfeest na de eindtoets

Veel schoolfeesten worden gepland richting de zomervakantie. Maar waarom zou je het niet eens anders doen? Bijvoorbeeld vlak na de eindtoets, om te vieren dat het belangrijkste onderdeel van het schooljaar er weer op zit. Dan zijn de kinderen nog niet helemaal afgedraaid van de laatste maanden en hebben ze bovendien een leuk verzetje zo halverwege.

Je kan dit organiseren door met alle ouders samen een DJ te boeken, zoals DiscoDieren. Dan heb je verder bijna nergens meer omkijken naar. Zij verzorgen een compleet kinderdisco kinderfeestje én een fantastische herinnering die de leerlingen voor de rest van het jaar kunnen meenemen. Hoe geweldig is dat?

Barbecue

Is er iemand die een grote tuin heeft? Of wonen jullie dichtbij een park? Trommel dan iedereen op, zorg voor een paar enthousiaste barbecueërs en maak er een heerlijke avond van met elkaar. Veel heb je met kinderen niet nodig: lekker zonnetje, een paar emmers waterballonnen, eten en picknickkleden. Dan ben je er al. Deze kan je prima plannen richting het einde van het schooljaar, voor de schoolmusical plaatsvindt en een eventueel eindfeest.

Jaarboek maken

Iets waarmee je natuurlijk nog een aandenken geeft aan groep 8 is een jaarboek, het liefst met foto’s. Je kan alle kinderen vragen om een vragenlijst in te vullen over zichzelf. Of om een stukje te schrijven over wie ze nu zijn en hopen te worden over 10-20 jaar. Maar het kan ook een bundel worden met persoonlijke teksten per kind. Dat ligt er ook een beetje aan hoe hecht de klas is. Dit geef je mee op de laatste ochtend.

Musical

Haal je als school een standaard musical? Of besluit je deze zelf te schrijven of samen met de kinderen te maken? Hoe persoonlijker je de afscheidsavond kunt maken, hoe leuker misschien. Er zijn wellicht ouders die vrijwillig de organisatie van zo’n avond op zich willen en kunnen nemen. Alles voor een onvergetelijke laatste avond.

Merel: ‘In groep 8 kwam een bevriende moeder naar me toe: of ik het leuk zou vinden de eindmusical te schrijven met haar en een vriendin. Ik twijfelde geen seconde, al had ik geen idee of het een succes zou worden. Dit hadden we allemaal nog nooit gedaan. We besloten het thema reünie te kiezen en alle kinderen kregen een rol als zichzelf, maar dan in de toekomst. Verder namen we een videoclip op en grappige filmpjes tussendoor. Wie niet graag op de voorgrond trad, hoefde dat niet – al stonden ook deze kinderen gewoon op het podium. De avond was onvergetelijk; tranen van ontroering en van het lachen. Het is één van de meest dankbare dingen die ik ooit heb mogen doen!’

Alternatieven voor de eindmusical zijn een lipdub of videoclip die je als aandenken maakt en meegeeft met de kinderen.

Hoe vieren of vierden jullie het afscheid van groep 8?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven