Handige tips voor een betere administratie

Met de stijgende energieprijzen is het goed om nog eens te kijken waar je op kunt besparen. In dit artikel geven we 7 handige tips om je administratie goed te ordenen. Op die manier ervaar je meer (financiële) rust en ga je met een gerust hart het nieuwe jaar in.

Makkelijke tips om te besparen op je vaste lasten

Loop je verzekeringen nog eens na

Na het afsluiten van een verzekering laten we de boel vaak de boel en kijken er eigenlijk pas weer naar wanneer we iets nodig hebben. Toch loont het de moeite om regelmatig een controle te doen. Schrijf alle verzekeringen eens op en kijk of ze dekken wat je nodig hebt. Misschien kocht je afgelopen jaar wel een duur horloge en heb je deze nog niet bijgeschreven op je inboedelverzekering. Of heeft je dochter komend jaar een beugel nodig, maar staat de betreffende bundel van je zorgverzekering nog niet aan. En wat dacht je van een doorlopende reisverzekering? Zeker nu we weer op pad kunnen, is dat geen overbodige luxe om te hebben.

Bespaar op je energiekosten (en voorkom een extra kostenpost)

Als je een geordende administratie wil, is het fijn om geen of in elk geval zo min mogelijk betalingsregelingen te hoeven treffen. Een voorbeeld waar veel winst te halen valt, is je energierekening. Omdat de energiekosten zo flink zijn gestegen, is het extra belangrijk om een nare verrassing bij je eindafrekening te voorkomen. Houd maandelijks bij wat je verbruikt én bespaar met deze slimme tips op je energiekosten (zonder dat je daarvoor je huis moet verbouwen). Dat doucht een stuk lekkerder.

Creëer meerdere spaarpotjes bij je bankrekening

Sparen was nog nooit zo makkelijk. Via je bank app kan je gemakkelijk spaarpotjes aanmaken met een spaardoel. Door hier bijvoorbeeld € 1.000,00 achter de hand te hebben voor een onverwacht defect aan de auto, geld apart te zetten om te kunnen shoppen voor de kinderen of een potje te maken voor je komende vakantie, voel je meer financiële rust. Je kan per spaardoel instellen dat je automatisch een maandelijks bedrag spaart; daar voel je per saldo weinig van en het voorkomt de paniek als zowel de vaatwasser als de droger tegelijkertijd stuk gaan.

Heb je echt alles nodig?

Misschien hebben jullie een account bij Amazon Prime, Disney+, Netflix, NLZiet en Videoland. Is dat allemaal daadwerkelijk nodig? Schrijf alle vaste uitgaven eens op en kijk hoeveel zaken daarvan nog relevant zijn. Met name abonnementen (op streamingsdiensten, tijdschriften die je eigenlijk te weinig leest of puzzelboekjes) kan je soms schrappen. Daarmee bespaar je maandelijks mogelijk toch weer een paar tientjes.

Maak mappen op je computer

Veel post komt tegenwoordig per mail. Dat is handig, want het bespaart papier. Aan de andere kant maakt dit het wel wat onoverzichtelijker dan vroeger. Wen jezelf aan om wekelijks de belangrijkste papieren te downloaden en op te slaan op je computer. Zo heb je alles bij de hand. Om te voorkomen dat dit geheel onoverzichtelijk wordt, maak je het liefst een map aan per jaar én gebruik je submappen voor ‘verzekeringen’, ‘belastingdienst’, ‘werk’ en ‘overig’. Eventueel kan je hier ook de handleidingen van je elektrische apparaten kwijt.

Loop je ordners na

Heb je nog ordners staan met administratie? Houd een moment in je agenda vrij om deze na te lopen. Veel informatie is waarschijnlijk niet langer relevant en kan dus weg. Staat ergens gevoelige informatie op? Vergeet dan niet om deze door de versnipperaar te halen voor je het weggooit.

Zet alle benodigde bescheiden voor de IB vast klaar

Herken je dat je de Inkomstenbelasting wil gaan doen en dat alle benodigde papieren zoek zijn? En je was al aan de late kant… Met een goed geordende administratie is dit niet langer het geval. Zodra je jaaroverzicht binnenkomt (en andere zaken die van belang zijn voor het doen van je aangifte, zoals een overzicht van studiekosten), plaats je die in een aparte map. Zo heb je gelijk alles wat je nodig hebt en kan je de aangifte veel sneller afhandelen.

Hoe staat jouw administratie ervoor? Houd je alles netjes bij of ga je binnenkort aan de slag met bovenstaande tips?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Jantanee Runpranomkorn – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven