Administratie check: zijn je verzekeringen up-to-date?

Met het einde van het jaar in zicht is het belangrijk dat je even een momentje neemt om je administratie nog maar eens door te lopen en bij te werken. Want klopt alles nog? Ben je voldoende verzekerd en is het niet tijd om toch over te stappen dit jaar? In dit artikel de vijf meest gebruikte verzekeringen mét belangrijke punten die je ter overweging kunt nemen.

Waarom die administratie check aan het eind van het jaar?

Met de drukte van kerst en oud en nieuw aan je hoofd en nu ook nog eens een week eerder vakantie, ben je waarschijnlijk even heel ergens anders mee bezig dan de administratie. Toch is het slim om een ochtendje te gaan zitten en alles na te lopen. Sommige verzekeringen vereisen namelijk dat je voor 1 januari overstapt, zoals de zorgverzekering. Het kan lonen om dat te doen. Lees dus snel verder!

Zijn je verzekeringen up-to-date? Hier kan je op letten!

Opstal- en inboedelverzekering

Allereerst het verschil. Je inboedelverzekering draait, zoals de naam al zegt, puur om je inboedel: hetgeen in huis en tuin staat. Als er bijvoorbeeld een flinke storm woedt of wanneer bij jullie wordt, kan je hier je claim neerleggen. Het is verstandig deze sowieso af te sluiten, ongeacht of je huurt of koopt. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis. Als je een koophuis hebt, zal je deze verzekering naast je inboedelverzekering moeten afsluiten.

Aan het eind van het jaar zijn er een aantal dingen die je kunt controleren. Met name je inboedelverzekering heeft soms een upgrade nodig, bijvoorbeeld wanneer je een grotere investering hebt gedaan en dus waardevollere spullen in huis hebt. Maar ook als je inmiddels wellicht meer te besteden hebt en graag wil overstappen van een basis- naar een allrisk verzekering. Dat laatste kan de moeite lonen. Neem je polisvoorwaarden dus door en beslis of jullie een ruimere verzekering nodig hebben.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een must met kinderen. Je moet er toch niet aan denken dat ze iets kapot maken en jij vervolgens voor de kosten opdraait? Denk aan een enthousiaste dochter die op haar nieuwe fiets tegen de fonkelnieuwe Lexus van je buurman opknalt. Of een zoon die met zijn katapult per ongeluk een ster in de ruit van buurvrouw X schiet. Dit soort ongelukkige acties zitten nu eenmaal in een klein hoekje en het is slim je hiervoor te verzekeren.

Maar hierop volgt ook de hamvraag: weet jij hoe je verzekerd bent? Bij wie? Tot welk bedrag? Controleer het gewoon en kijk of de dekking voldoende is voor jullie gezin. Misschien hebben jullie afgelopen jaar wel een (corona)hond gekocht en doet je verzekering niets met schade die veroorzaakt wordt door je huisdier. Dan is het zaak toch even over te stappen of je pakket uit te breiden. Of wellicht kan alles wel voordeliger door je woonverzekeringen bij één aanbieder onder te brengen?

Zorgverzekering

De bekendste en meest bekeken verzekering van allemaal is waarschijnlijk de zorgverzekering. Jaarlijks gaat de premie immers omhoog, maar niet overal evenveel. Het kan dus zinvol zijn om je verzekering af te laten sluiten bij een andere aanbieder. Ter overweging kan je naar de volgende zaken kijken:

  • Kijk eens of het de moeite loont alle verzekeringen bij één verzekeringsmaatschappij onder te brengen.
  • Heeft je werk een gunstige collectieve regeling waarbij jij je ook kunt aansluiten?
  • Hoe zit het met de polisvoorwaarden? Die ene verzekering lijkt voordeliger, maar is hij dat ook? Hoe zit het met je eigen risico, krijg je alles vergoed dat je nodig hebt of kan je toch beter blijven zitten waar je al zat?

Wanneer je in elk geval niet moet overstappen? Als een van je kinderen of jijzelf binnenkort een beugel krijgt. Die kosten worden bij de meeste verzekeraars niet vergoed in het eerste jaar en de bedragen die de orthodontist rekent, zijn geen grap. Houd daar dus zeker rekening mee en lees de kleine letters goed voor je een eventuele overstap maakt.

Uitvaartverzekering

Soms ontdek je door nare omstandigheden hoe belangrijk deze verzekering is. Bijvoorbeeld wanneer je partner of kind overlijdt. Je wil simpelweg niet op zo’n precair, verdrietig moment met financiële zorgen komen te zitten. Kijk daarom jaarlijks voor de zekerheid na of je a) verzekerd bent, b) tegen welk bedrag en c) of al je gezinsleden onder de dekking vallen. Zo niet? Dan toch even aanpassen!

Autoverzekering

Tot slot de verzekering die je gegarandeerd hebt wanneer je een auto bezit. Waar je vooral op moet letten in dit geval is of de verzekering nog wel aan jullie wensen tegemoet komt. Misschien is all risk niet meer nodig of is de premie elders voordeliger. Daarbij kan het ook nuttig zijn om eens te kijken naar de toekomst. Willen jullie wellicht een nieuwe auto gaan kopen? Als je dan toch in je administratie gedoken bent, kan je meteen even kijken welke verzekeringsmaatschappij aan jullie wensen voldoet. Hoef je straks alleen nog maar de puntjes op de welbekende i te regelen.

Heb jij je administratie al nagekeken? En ga je overstappen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven