hoe aandacht verdelen meerdere kinderen gezin tips

Aandacht verdelen over je kinderen? 7 tips

Wanneer je een gezin hebt met meerdere kinderen, kan het best een opgave zijn om je aandacht over hen te verdelen. Zeker omdat ze vaak allemaal tegelijkertijd hun verhaal willen doen. Over verschillende ontwikkelingsfases nog niet gesproken. Toch is het niet onmogelijk om iedereen te horen. Hoe? In dit artikel vind je 7 handige tips waarmee alle kinderen uiteindelijk hun verhaal kunnen doen.

Praten? Allemaal tegelijkertijd

Ik ben moeder van vier kinderen en één van de grootste uitdagingen vind ik toch wel het verdelen van mijn aandacht over alle vier. Of beter gezegd: het evenredig verdelen van mijn aandacht. Er is altijd wel iemand die het gevoel heeft niet gehoord te worden, ze hebben allemaal een héél belangrijk verhaal te vertellen. En dat kan niet wachten, want als ze het nú niet zeggen, vergeten ze het misschien

Bij ons aan tafel is het dan ook regelmatig een kakofonie aan getetter. Dwars door elkaar heen. Inmiddels kan ik drie kinderen tegelijkertijd (redelijk) volgen, maar lekker is dat allemaal niet. Tel daarbij op dat je soms tegelijkertijd een peuter klaar moet krijgen voor de opvang terwijl twee (of zelfs drie) andere kinderen nog iets willen zeggen tegen je. Het blijft dus een puzzel – ook met onderstaande tips. Toch zal je merken dat het rustiger en relaxter wordt als iedereen zijn portie aandacht krijgt.

Zo verdeel je je aandacht over meerdere kinderen tegelijkertijd

Stel prioriteiten

In een situatie met meerdere kinderen is veiligheid het belangrijkst. Dus wil je oudste kind dolgraag iets vertellen terwijl je jongste op de vensterbank balanceert (zou hier thuis zomaar eens kunnen gebeuren), dan geef je aan dat je eerst iedereen op een veilige plek neerzet. Daarna kan je luisteren.

Een andere manier van prioriteiten stellen is een duidelijke volgorde aanhouden. Degene die als eerst ‘mama’ zei krijgt de beurt als eerst etc. Of, als je oudere kinderen hebt die bijna naar school moeten of werken: wie snel door moet, mag als eerst zijn verhaal doen.

Tot slot geldt, zeker bij kleine kinderen, dat voeding een belangrijke prioriteit is. Kinderen die niet op tijd gegeten en gedronken hebben, worden dwars en gaan op een negatieve manier aandacht vragen. Dus laat je kind met een prangend verhaal heel even wachten terwijl je de ander wat fruit geeft of een rijstwafel.

Deel afzonderlijke momenten met je kinderen

Niet altijd mogelijk, wel belangrijk om soms bewust te doen. Je kunt op verschillende manieren exclusieve aandacht geven aan je kinderen:

  • Een autorit maken en uitgebreid luisteren.
  • Activiteiten: lasergamen, een middag gaan surfen, naar een theatervoorstelling, ergens lunchen, wandelen over het strand, klimmen in een klimbos, kastanjes zoeken, hutten bouwen.
  • Winkelen en na afloop samen uit eten of naar de bioscoop.
  • Samen op reis. Hoewel kostbaar ook een fantastische ervaring om te delen met je kind.

Hiervoor zal je wel echt tijd moeten maken en misschien oppas moeten regelen, maar het is de moeite meer dan waard. Je hebt op zo’n moment immers alle aandacht voor je kind. En kinderen vinden het heerlijk, zeker als jullie iets gaan doen dat helemaal aansluit op diens interesses.

Dit doet Niels van Tips voor Papa’s trouwens ook. Hij heeft drie zoons en erkent dat het soms lastig is om aandacht te verdelen over drie kinderen. Toch helpt het wanneer je iedereen zijn eigen moment biedt: die exclusieve aandacht vinden alle kinderen fijn!

Betrek de kinderen bij elkaar

Naast luisteren is samen zijn ook een vorm van aandacht. Natuurlijk kan één op één aandacht heel prettig zijn, maar dat is niet altijd mogelijk. Door alle kinderen bij elkaar te betrekken, geef je meteen iedereen je onverdeelde aandacht. Doe bijvoorbeeld een balspelletje waarbij je de bal naar elkaar rolt of schopt (afhankelijk van de leeftijd van je jongste kind). Zing liedjes, dans samen of lees een verhaal voor aan iedereen.

Een andere manier om aandacht te geven aan je kinderen, is wandelen. Het hoeft allemaal niet heel spannend: even met zijn allen naar de speeltuin verderop, herfstbladeren zoeken in het park of gewoon een rondje lopen kan al genoeg zijn. Je kunt onderweg kletsen, uitleg geven over de planten en dieren die je ziet of gewoon samen stil zijn.

Wees aanwezig op de belangrijke momenten van je kind

Denk aan supporten tijdens het schoolvoetbaltoernooi. Of aanwezig zijn bij die ene belangrijke balletvoorstelling of sportwedstrijd van je kind. Je kan hierbij als ouders ook kiezen om een verdeling te maken: de ene keer ga jij, de andere keer hij. Op die manier ziet je kind dat jullie het allebei belangrijk vinden om te weten wat er in zijn of haar leven speelt, geef je de volle aandacht en (met terugwerkende kracht) zullen ze dat zeker waarderen.

Zorg voor een redelijk vast ritme in je weken

Of je kinderen nu naar school gaan of niet – een vast ritme is prettig. Daarbij kan je binnen een vaste structuur makkelijker momenten inbouwen waarop je afzonderlijke tijd maakt voor je kinderen. Ook vinden ze zelf fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Zo kan je bijvoorbeeld elke middag na schooltijd even een kwartiertje kletsen over de dag. Of tijdens het slaapritueel tijd maken voor hun verhalen. Op die manier weten ze zelf ook wanneer ze bij je terecht kunnen voor de volledige aandacht en zullen er minder vaak tussendoor om vragen.

Verdeel de opvoeding

Kinderen hebben beide ouders nodig voor hun ontwikkeling: van jullie allebei krijgen ze weer andere dingen mee. Door de opvoedingstaken te verdelen, houd je meer ruimte over om energie op te doen (en niet alleen maar te geven). Als alleenstaande moeder is dit soms lastiger of onmogelijk, wanneer de vader niet betrokken is bij de opvoeding. In dat geval helpt het om te kijken of je de kinderen af en toe kunt laten logeren bij familie of een vriendin, zodat ze ook bij anderen wat extra aandacht krijgen. En jij kunt opladen, zodat je volgende keer die ruimte weer hebt.

Onverdeelde aandacht

De laatste tip, maar zeker niet de minste. Het geven van onverdeelde aandacht is namelijk het belangrijkste van allemaal. Leg je telefoon weg, luister naar het verhaal dat je kind wil vertellen en neem de rust om te bepalen of ze jouw mening überhaupt willen horen. Een ongeschreven regel bij kinderen is namelijk: hoe minder onverdeelde aandacht je aan hen geeft, des te meer ze het van je zullen vragen.

Hoe zorg jij ervoor dat je kinderen alle aandacht krijgen die ze nodig hebben? Of vind jij het ook weleens lastig dit goed te verdelen? Laat het ons weten in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©BAZA Production – Shutterstock

1 gedachte over “Aandacht verdelen over je kinderen? 7 tips”

  1. Pingback: Overprikkeling bij moeders tips -

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *