Je aandacht verdelen over je verschillende kinderen kan soms best een opgave zijn. Zeker als ze allemaal tegelijkertijd iets willen vertellen of in verschillende ontwikkelingsfases zitten. Onmogelijk is het echter niet! In dit artikel vind je handige tips om je aandacht beter te kunnen verdelen over je kinderen, zonder dat iemand tekort komt.
Allemaal tegelijkertijd
Waar je in een groter gezin zeker tegenaan loopt, is het feit dat de kinderen regelmatig allemaal tegelijkertijd een héél belangrijk verhaal willen vertellen. En het liefst wel nu, anders zijn ze het weer vergeten. Het nadeel daarvan is dat je als ouders regelmatig het gevoel kunt krijgen dat je iemand tekort doet.
Een ander moment waarop je je aandacht moet verdelen, is als beide kinderen nog niet in de basisschool leeftijd zit. Wanneer je met een baby en dreumes of peuter thuis bent, kan het lastig zijn om zowel te spelen met je oudste als aandacht te schenken aan de jongste. Gelukkig is dit ook geen onmogelijkheid. Met onderstaande tips kom je zeker verder en ontwikkel je een balans in het verdelen van de aandacht.
Zo verdeel je je aandacht over meerdere kinderen tegelijkertijd
Stel prioriteiten
Van één kind kan je iets makkelijker verwachten dat hij of zij zich volgens de regels gedraagt. Ook is er meer tijd om te luisteren naar zijn verhaal. Je zit er meer bovenop. Bij meerdere kinderen is dat lastiger. Zeker wanneer je ene kind bovenop het aanrecht wil klimmen, de tweede voeding nodig heeft en begint te huilen en een derde precies dan zijn verhaal bij je kwijt moet.
Richt je aandacht in dit geval in eerste instantie op de meest gevaarlijke situatie: je peuter van het aanrecht vissen en even voor de tv parkeren. Vervolgens pak je je baby op om die te kalmeren en te voeden. En terwijl je peuter televisie kijkt en je baby rustig drinkt, heb je alle rust en aandacht voor je oudste kind. Leg dit ook uit, zodat die laatste zich niet gepasseerd voelt. Je wil heel graag horen wat hij of zij te vertellen heeft, en daarom zorg je dat de rest rustig is.
Betrek de kinderen bij elkaar
Als je bijvoorbeeld een baby en een iets ouder kindje thuis hebt, is het bijna onmogelijk om continu bezig te zijn. De oudste is vaak nog net te jong om een halfuur zelfstandig te gaan zitten kleien en de jongste kan je nog niet echt vermaken met speelgoed. Probeer in die gevallen je dreumes of peuter te betrekken bij het spel met de baby. Rol de bal over naar elkaar, zing liedjes en dans samen, of doe kiekeboe.
Ook kan je een stuk gaan wandelen. Terwijl je jongste in de kinderwagen ligt of draagzak zit, kan je oudste in de speeltuin spelen verderop of mooie herfstbladeren zoeken in het park. Op die manier heb je aandacht voor beide kinderen, zonder het gevoel te krijgen één van de twee tekort te doen.
Deel afzonderlijke momenten met je kinderen
Het is lastig om in de drukte van alledag echt bewust één op één tijd te maken voor je kinderen, maar wel belangrijk. Kies voor activiteiten die passen bij de leeftijd van je kind. Zo kan je met een puber bijvoorbeeld een middag gaan surfen of lasergamen, terwijl je met je peuter of kleuter sneller naar een theatervoorstelling gaat. En wat dacht je van buiten de deur lunchen of een ochtendje naar het strand? Er zijn zoveel opties om te doen. Hoewel dit ook best tijdrovend is, is het zeker de moeite waard. Je hebt op zo’n moment immers alle aandacht voor je kind.
Dit doet Niels van Tips voor Papa’s trouwens ook. Zij hebben drie zoons en hij erkent dat het soms lastig is om aandacht te verdelen over drie kinderen. Toch helpt het wanneer je iedereen zijn eigen moment biedt: die exclusieve aandacht vinden alle kinderen fijn!
Wees aanwezig op de belangrijke momenten van je kind
Denk aan supporten tijdens het schoolvoetbaltoernooi. Of bij die ene belangrijke balletvoorstelling of sportwedstrijd van je kind zijn. Je kan hierbij als ouders kiezen om een verdeling te maken. De ene keer ga jij, de andere keer hij. Op die manier ziet je kind dat jullie het belangrijk vinden om te weten wat er in zijn of haar leven speelt, geef je de volle aandacht, en met terugwerkende kracht zullen ze dat zeker waarderen.
Zorg voor een redelijk vast ritme in je weken
Of je kinderen nu naar school gaan of niet – een vast ritme is prettig. Daarbij kan je binnen een vaste structuur makkelijker momenten inbouwen waarop je afzonderlijke tijd maakt voor je kinderen. Ook vinden ze zelf fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Zo kan je bijvoorbeeld elke middag na schooltijd even een kwartiertje kletsen over de dag. Of tijdens het slaapritueel tijd maken voor hun verhalen. Op die manier weten ze zelf ook wanneer ze bij je terecht kunnen voor de volledige aandacht en zullen er minder vaak tussendoor om vragen.
Verdeel de opvoeding
Hoewel dit niet mogelijk is als alleenstaande moeder, is het binnen een relatie prettig als je samen de opvoedtaken verdeelt. Dat geeft iets meer energie en ruimte om te luisteren naar alle verhalen. Ook biedt het meer mogelijkheden om af en toe tijd aan jezelf te besteden. Want even eerlijk: je kunt alleen maar zorgen voor een ander als je ook goed voor jezelf zorgt. Dus af en toe even de boel de boel laten en je terugtrekken, zodat je daarna weer alle energie hebt!
Hoe zorg jij ervoor dat je kinderen alle aandacht krijgen die ze nodig hebben? Of vind jij het ook weleens lastig dit goed te verdelen? Laat het ons weten in de reacties!
Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Afbeelding, Monkey Business Images – Shutterstock
Wees de eerste om reactie te geven