9 verschillende vakantiegangers. Wie ben jij?

Naar aanleiding van mijn tripje Lapland en het feit dat ik als soloreiziger alle tijd had om mijn medepassagiers in me op te nemen, kon ik heel makkelijk een lijstje samenstellen met maar liefst 9 verschillende type reizigers. Hier en daar wat kort door de bocht, dus neem je busje zout mee, maar volgens mij wel herkenbaar. Wie ben jij?

9 typen reizigers – welke ben jij?

Yup

De yup herken je aan een lederen attachékoffer (en het feit dat hij hem ook zo noemt), een gehaaste uitdrukking op zijn gezicht en de ergernis wanneer hij bij het gewone volk moet zitten. Hij is altijd aan het werk, van stijgen tot landing, en heeft geen enkele boodschap aan het prachtige uitzicht door het raampje. Been there, done that. En bovendien is tijd geld, dus hij heeft helemaal geen tijd voor nonsens als een met sneeuw bedekte lappendeken onderweg.

Bestemming? Dat interesseert hem niks, zolang hij maar geld kan verdienen.

De hippie

Jonge ouders met kleurrijke doeken waarin ze hun kindje(s) vervoeren tot ze minstens vier jaar oud zijn, slechts in bezit van een rugtas waar kennelijk alle benodigdheden in passen – ook als ze vier maanden door zuidoost Azië gaan trekken. Het zijn de voormalige backpackers die ooit na de middelbare school richting Australië vertrokken voor een jaar. De tegenwoordige hippie herken je aan diens losse haren, zowel man als vrouw, heeft een heerlijke relaxte houding en leeft volledig in het nu.

Bestemming? Ver weg, liefst buiten de toeristische gebieden.

De organisator

Nog net niet te herkennen aan een vlaggetje aan de tas of fluitje in zijn of haar mond, voert de organisator herkenbaar de leiding over de rest van het reisgezelschap. Vaak heeft hij of zij een strak schema waar iedereen zich aan dient te houden en worden suggesties van anderen niet direct op prijs gesteld.

Bestemming? Een toeristische trekpleister

Een Ina

Op verantwoorde eco-slippers zoekt Ina op haar gemak naar de bestemming. Ze knabbelt het liefst aan een zurige cracker met onbestemd beleg, heeft minstens twee vriendinnen met eenzelfde kortpittig kapsel en een stevige rugzak bij zich, waar een stel stevige stappers aan hangt. Meer heeft ze niet nodig voor komende week – behalve misschien nog een extra portie biologische snacks.

Bestemming? Ergens waar je lekker kan wandelen. Liefst Wales, Duitsland of Oostenrijk.

Influencer (to be)

Wanneer je de influencer in het wild spot, zie je iemand staan die van elke onbenulligheid foto’s en filmpjes maakt. Terwijl de rest van het reisgezelschap door wil, staat hij of zij te balanceren op een onmogelijke rotspunt vanwege het goede licht of de fantastische achtergrond. Vraag je, eenmaal thuis, hoe het was? Dan heeft deze persoon eigenlijk geen idee. Gelukkig hebben we de beelden nog!

Bestemming? Een omgeving die mooie plaatjes biedt.

Citytrippers

De tikje chaotische citytripper racet door de menigte met een trolley richting de gate. Komend weekend staat in het teken van Barcelona/Praag/Kopenhagen en ze hebben er helemaal zin in. Op hun telefoon vind je een lijstje met daarop alle toeristische, culturele trekpleisters die ze komende periode willen aandoen en leuke barretjes in de buurt van hun hotel om contact op te doen met andere citytrippers.

Bestemming? Een (Europese) stad uiteraard.

Oud-Zuid

(Her)ken je ze? De slanke, mooie en vermogende dertigers met maximaal twee kinderen in smetteloos ecru gestoken die je niet hoort omdat ze vrijwel de hele reis doorbrengen in gezelschap van hun iPad. Ze vormen het ogenschijnlijk perfecte plaatje (voor op The Gram). Op vakantie draait alles om de zoektocht naar geluk en wordt regelmatig een affirmatiekaartje getrokken om te zien of alles nog wel lekker stroomt.

Bestemming? Ibitha. En ja dat wordt zo uitgesproken.

De commerciële toerist

De commerciële vakantieganger bezoekt het liefst plekken waar veel andere Nederlanders zitten en ze, ondanks de taalbarrière, gewoon ‘Friet van Piet’ kunnen nassen. Het moet immers allemaal niet te gek worden. Je herkent dit type aan een (boven)gemiddelde bierbuik, harde stem en kinderen die enthousiast meedansen met het plaatselijke entertainmentteam.

Bestemming? Turkije, Benidorm en andere bekende badplaatsen rond de Middellandse Zee of anders in elk geval een afgeschermde compound – ver van de lokale bevolking.

Zon, zuipen, ziekenhuis

Je verwacht jongeren met een YOLO instelling, maar soms vallen onder deze categorie ook de net-veertigers die zojuist weer single zijn geworden en alles uit het leven willen trekken nu het nog kan. Weliswaar meestal zonder ziekenhuis als eindstation, maar een pilletje tussen de housebeats door moet kunnen, toch?

Bestemming? Een party-eiland waar ze eigenlijk net te oud voor zijn.

Lekker gechargeerd natuurlijk 😉 Maar ik denk dat we stiekem allemaal wel iemand herkennen in de bovenstaande reistypes. Ik val geloof ik ergens tussen de influencer (met mijn foto’s van wat ik eet op een dag en honderdduizend uitzichtfoto’s die op elkaar lijken), de organisator (want nee, inbreng van buitenaf is niet heel erg gewenst) en de citytripper (daar ben ik namelijk dol op, sinds het reisvirus me te pakken kreeg). En jij? Laat het me weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©I am Kulz – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven