9 tips voor een zomerse staycation met kinderen

Nu de prijzen van vliegtuigtickets in het hoogseizoen nogal de pan uit rijzen en een dagje festival je al gauw minimaal € 100,00 kost aan eten en drinken, is een staycation zo gek nog niet. Maar wat doe je als je je zomervakantie thuis viert met de kinderen? In dit artikel vind je handige tips om een relaxte staycation te organiseren. Gewoon thuis, maar wél met een vakantietintje.

Staycation voor beginners

Een staycation is een vakantie waarbij je in principe thuis overnacht en leuke uitstapjes maakt die maximaal een dag kosten. De redenen om te kiezen voor een staycation kunnen uiteenlopend zijn. Budgettair, omdat met een gemiddeld salaris 4 of meer vliegtickets naar een tropische bestemming tegenwoordig even duur zijn als een leuke occasion. Maar ook ecologische motieven, aangezien je niet hoeft te vliegen, de leeftijd van je kinderen en je karakter kunnen een rol spelen. Gelukkig kan een vakantie in Nederland ook heerlijk zijn! Zeker met onze tips.

Tips voor een zomerse staycation met kinderen

Verzin vooraf wat je wil gaan doen

Door de vakantie te benaderen als vakantie haal je er meer plezier uit. Hoe? Maak een kalender met de kinderen waarop jullie allemaal ideeën zetten die je kan gaan doen. Vraag hen wat hun allerliefste wens is, verzin opties voor als het regent komende zomer, wissel budgetopties (denk aan picknicken in het park, spelletjes in de achtertuin en een rondje fietsen) af met wat duurdere uitstapjes en laat een aantal dagen leeg om spontaan te kunnen invullen. Zo begint je vakantiepret alvast, net als wanneer je weg zou gaan, en haal je meer plezier uit je staycation.

Denk als een toerist

Hoeveel Rotterdammers hebben immers de Euromast nog nooit beklommen? Wanneer je ergens woont, ben je soms geneigd over de schoonheid in je ‘achtertuin’ heen te kijken. Zonde, want Nederland heeft genoeg te bieden. Wat dacht je van een bezoekje aan het plaatselijke museum? Naar toeristische trekpleisters als het Rijksmuseum, vis eten in Volendam, varen door Giethoorn of wandelen op de Veluwe. Ook een dagje naar een (nog onbekende) stad kan heel erg leuk zijn. Zo heeft Almere meer te bieden dan je denkt en combineer je een dagje shoppen in Leiden natuurlijk met een bezoek aan Naturalis.

Investeer in een fijne achtertuin

Als je toch de hele zomer thuisblijft, dan wil je toch in elk geval heerlijk kunnen relaxen? Plant mooie bloemen, creëer een knusse plek om te zitten met het hele gezin en hang priklicht op zodat je ’s avonds ook nog sfeervol kan natafelen met vrienden. Hoeveel meer heb je nog nodig?

Spreek af met vrienden (met kinderen)

Hoe fijn is het om met zijn allen te eten en dat de kinderen na afloop nog buiten mogen spelen tot het begint te schemeren? Alles gaat net wat makkelijker, gemoedelijker en relaxter, omdat het vakantie is. En na afloop rol je zo je eigen bed in.

Maak een gezamenlijke playlist voor deze zomer

Herken je hoe je bepaalde zomerse radioliedjes linkt aan een specifieke periode, omdat je ze helemaal grijs draaide op je walk- of discman? Dat kan je voor komende zomer ook doen: maak een playlist met het hele gezin en laat iedereen zijn favoriete nummers van dit moment toevoegen, zet er een paar echte zomerhits tussen en draai de lijst lekker grijs komende zomer – thuis en onderweg. Als je de liedjes dan weer hoort terwijl de dagen buiten korter worden en het weer grauwer, zit jij in gedachten weer bij die heerlijke momenten.

Onthoud dat het vakantiegevoel in jou zit

Even eerlijk, welke vrouw staat niet alsnog te wassen, koken en poetsen op vakantie? Als je ook maar enigszins kort op een all inclusive vakantie en de inbegrepen schoonmaak, komt het werken ‘achter de schermen’ vaak toch op onze schouders neer. Dus of je nu thuis bent of in de Spaanse zon, het echte vakantiegevoel zal je toch uit jezelf moeten halen – zo blijkt ook uit onderzoek. En dat doe je door rustmomenten te creëren met een boek in je handen, je voeten omhoog en je lievelingsmuziek op. Voel je alsnog een bepaalde onrust? Bedenk dan maar dat als je aan de Middellandse Zee had gelegen, je ook niet de bakplaten had kunnen poetsen 😉

Neem bewust een week (of langer) vrij

Vind je het toch nog steeds erg lastig om de boel de boel te laten als je thuis bent? Maak dan een to do list voor een deel van de vakantie en neem in elk geval minimaal een week vrij. Dan houd je het bij de noodzakelijke dingen (wassen, de vaat en opruimen) en laat je de rest even liggen. Zeker als je kinderen hebt, is het fijn dat je bewust tijd voor hen neemt en de rest even loslaat. Wie weet bevalt het zo goed dat je er nog gewoon een paar weken aan vast plakt. En je geeft meteen het goede voorbeeld!

Las een digital detox in

Even eerlijk, wat mis je nu helemaal als je Instagram loslaat? Dat je buurvrouw in Saint-Tropez ligt te zonnen? Welke pizza je klasgenoot van vijftien jaar terug vandaag eet? De huishoudelijke frustratie van die ene bekende blogger? Leuk tijdverdrijf hoor, maar jij hebt nu vakantie en het is heerlijk om die vooral offline mee te maken. In de tijd dat je je telefoon laat liggen, kan je bovendien mooi de nieuwste Jill Mansell lezen.

Maak een fotoboek van de vakantie

Nagenieten doe je natuurlijk met een mooi fotoboek van jullie staycation. Je kan deze online bestellen, maar een vakantieboek waarin je ook toegangskaartjes plakt en tekeningen van de kinderen is misschien nog wel leuker. Bij HEMA haal je een ouderwets plakboek, je bestelt de foto’s los en gaat lekker aan de slag.

Waar gaan jullie deze vakantie naar toe? Wordt het een staycation? Of gaan jullie wel op pad?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Alliance Images – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven