7 situaties waaraan je moet wennen na de bevalling

Je voorbereiden op een baby? Dat lijkt makkelijk, als je de boeken moet geloven. De praktijk is vaak echter een stuk minder te regisseren en zorgt nogal eens voor een situatie waaraan je moet wennen. Hireonder vindt je 7 momenten die best even anders zijn. Ik ben benieuwd naar die van jullie! Laat je ze achter in de reacties?

Waaraan je moet wennen na de bevalling?

Het gebrek aan ritme

Ritme? Nee, dat is van nature al niet mijn tweede naam. Maar na de geboorte van de kinderen leek het helemaal ver te zoeken. Je wordt met een baby vooral geleefd. Je bent fysiek aan het herstellen van de bevalling, er komt visite langs en je ritme wordt gedicteerd door slaapjes en honger. In de praktijk blijken die laatste twee vaak best willekeurig. Op een gegeven moment weet je van voren niet meer dat je van achteren leeft.

De verantwoordelijkheid voor een ander mens(je)

Het moet de tweede dag na de bevalling van mijn oudste dochter zijn geweest. De eerste dag bestond vooral uit een overdaad aan informatie en het oppakken van ons nieuwe ritme. Maar die dag erna lag ik alleen met haar op de kamer in het kraamhotel. Ik streelde haar zachte haartjes, volgde haar lange wimpers en prachtige lippen die in een gelukzalige krul leken mee te dromen. Vanuit het niets stroomden de tranen over mijn wangen. Zij en haar lot lagen nu in mijn handen. Ik was, met mijn 22 jaar, verantwoordelijk voor een ander mens. Doodeng vond ik dat. Wat als ik het nu verkeerd zou doen?

Overigens kan ik je vertellen dat het helemaal goedkwam. Je vindt je weg en leert het karakter van je kind gaandeweg kennen. En natuurlijk maak je fouten. Dat doen we allemaal. Zolang je aan het eind van de dag maar blijft kiezen vanuit de liefde voor je kind.

Dat je jezelf nog niet bent

Ze noemen dit niet voor niets ont-zwangeren. De hormonen verdwijnen niet direct met de uitdrijving van je kindje. Helaas. Het duurt echt even voor je jezelf weer bent. Voorlopig kan je worden geplaagd door verschillende belemmeringen in het dagelijks leven – allemaal toe te schrijven aan de bevalling en de periode daarna:

  • Vergeetachtigheid Je hoopte misschien dat de zwangerschapsdementie klaar zou zijn, maar niets is minder waar. Voor je brein weer op zijn oude niveau functioneert, ben je wel even verder. Brain fog bestaat echt. Zo stond ik ooit te mopperen omdat de waterkoker kapot leek, tot ik ontdekte dat de stekker er al vijf minuten uit lag.
  • Hormonen Huilen om de kleinste dingen? De pizzabezorger uitfoeteren omdat hij iets verkeerds leverde? Het gaat nog even door na de bevalling. Bepaalde zaken kan je nu echt even niet hebben. Dat verbetert vanzelf, maar voorlopig nog even niet.
  • Eten en drinken wat je wil Gelukkig kan je weer aan de rauwmelkse kazen, een biefstukje nemen of filet americain als je daar trek in hebt. En al kan een wijntje best, toch zal je rekening moeten blijven houden met wat je eet en drinkt wanneer je nog borstvoeding geeft.

De beperkte hoeveelheid slaap

Het is de meest gehoorde opmerking wanneer je een baby krijgt. Slaap en een pasgeboren kindje gaan nu eenmaal niet helemaal samen. Zeker niet als je jezelf genoodzaakt voelt om zo snel mogelijk weer je normale leven te gaan leiden. Als je de kans hebt, raad ik daarom altijd een vierde trimester aan: opstarten in je babybubbel. En als je dat fijn vindt, vooral ook hulp aannemen van vriendinnen en familieleden die dichtbij staan. Alles om op je eigen tempo te wennen aan het nieuwe leven met een kindje.

Even naar de supermarkt

Een simpel loopje naar de supermarkt? Met een pasgeboren kindje is dat een uitdaging op zich. Zelfs als ze slapen. Je moet immers luiers meenemen en billendoekjes, eventueel een flesje met warm water en voeding. Misschien een knuffeltje. Reservespeentje, voor als de huidige op de grond valt. Een knuffeltje. Extra kleding. En vergeet natuurlijk de luiertas zelf niet!

Hoe ouder je kindje wordt, hoe handiger en economischer je leert pakken. Maar die eerste paar keer kan je ook prima een bolderkar of hutkoffer overwegen.

Op visite gaan met je kindje

De eerste keer dat je op visite gaat met je pasgeboren kindje zal je merken hoe anders dat is. Je raakt sneller dan voorheen afgeleid en als je kleintje wakker is, ben je vooral met hem of haar bezig. Bijpraten? Daadwerkelijk horen wat de ander heeft meegemaakt? Dat lukt vaak maar half.

Je relatie

Nadat je een kind krijgt, verandert je relatie onomkeerbaar. Waar de tijd samen voorheen vanzelfsprekend(er) was, moet je nu meer moeite doen om elkaar te zien en spreken. Misschien vind je het heel spannend om voor het eerst zonder baby uit eten te gaan of voel je je zelfs schuldig omdat je bewust tijd neemt voor jullie?

Daarbij verander je allebei in een ouder. Je hebt allebei je eigen ideeën over hoe de ideale opvoeding eruit zou moeten zien, nemen jullie eigen jeugd hierin mee, en soms zal je elkaar dan moeten hervinden. Dat is best even wennen. Het beste advies? Geef het de tijd, blijf praten en voel je vooral niet schuldig. Jullie kindje is gebaat bij ouders die van elkaar houden en investeren in de liefde.

Waar moest jij het meest aan wennen toen je een kindje had gekregen?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©paulaphoto – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven