7 redenen waarom je niet zo bescheiden hoeft te zijn

Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar dan wel tot op zekere hoogte. Ieder mens wil immers gezien worden en als je te bescheiden bent, kunnen anderen je nog weleens missen. Lees hieronder hoe je minder bescheiden wordt en op welke manier je hiermee kunt omgaan.

Bescheidenheid wordt doorgegeven

Tijdens het lezen van De Fontein, Vind je plek kwam ik opnieuw tot het besef dat ik vrij bescheiden ben opgevoed. Ik herken de eigenschap van andere familieleden. Op zich is het een fijne eigenschap, vind ik, ook bij anderen. Bescheidenheid kan je echter ook belemmeren. Als je bijvoorbeeld graag een nieuwe opdracht zou willen krijgen, in contact hoopt te komen met een ander of het gevoel krijgt niet gezien te worden, ben je té bescheiden. En alles waar ’te’ voor staat, zo zei mijn oma altijd, is niet goed. Behalve bij tevreden.

Inmiddels zeven jaar geleden kregen we onze tweede dochter Rose. Een meisje dat lekker in haar vel zit, zelfverzekerd naar voren treedt en altijd en overal vrienden maakt. Iemand die het woord bescheidenheid dan weer niet echt kent. Zoals een tijdje terug: we zaten in de gang tijdens de turnles van haar zusje en ze besloot te gaan oefenen met basketbal. Niet veel later kwam er een moeder met haar zoon bij ons in de buurt. Ze zocht contact. En hoewel hij niet echt reageerde, gaf ze de moed niet op en riep monter nog maar eens hallo. Een minuut later stond hij haar uitvoerig uit te leggen hoe ze een bepaald basketbaltrucje kon doen.

Ik zat met verwondering naar haar te kijken. Waar ik op dat moment zou denken dat hij waarschijnlijk geen zin in contact had en me, uit bescheidenheid, zou terugtrekken uit de situatie, gaat zij van het positieve uit en vult niks in. Het komt niet in haar op dat hij geen zin heeft om met haar te spelen, vermoed ik. Iets waar ik op bepaalde momenten nog best wat van kan leren.

Wat is bescheidenheid?

  • Je leeft eenvoudig en legt geen nadruk op je bezittingen. Dus als je een dure auto rijdt, zal je hier niet mee te koop lopen.
  • Je zelfbeeld is realistisch. Als je ergens goed in bent, schreeuw je het niet van de daken. Ook wanneer er bijvoorbeeld wordt gevraagd om een expert in jouw vakgebied, zal je meestal niet direct naar voren springen. Overigens kan dit ook doorslaan in een te kritische houding naar jezelf.
  • In gezelschap laat je anderen aan het woord en voegt alleen iets toe aan de discussie wanneer dit daadwerkelijk hout snijdt. Op de voorgrond treden past niet bij je.

Valse bescheidenheid

Naast bescheidenheid heb je ook nog zoiets als valse bescheidenheid: doen alsof. Vaak komt dit toch voort uit een vorm van onzekerheid, waarbij je hoopt dat anderen zeggen dat wat je beweert helemaal niet zo is. Denk aan iemand die heel goed is in schilderen en beweert dat er nog best wat verbeterpuntjes zijn, maar kwaad wordt als je dit beaamt.

7 redenen om niet te bescheiden zijn

Je kunt de ander juist helpen door er te zijn

Uit bescheidenheid denk je makkelijk dat je te veel bent. ‘De ander zit vast niet op mij te wachten.’ Klopt dat beeld wel? Natuurlijk, klakkeloos over andermans grenzen walsen, is nooit de bedoeling. Maar waarschijnlijk zou je dat ook niet doen; als je bescheiden bent, heb je vaak juist veel oog voor wat een ander nodig heeft.

Zet je gêne dus gewoon opzij en laat de ander weten dat je aan hem of haar denkt. Voel je niet te veel en breng een pan soep naar dat ene gezin dat het nu moeilijk heeft, vraag je buurvrouw met de baby of ze misschien nog babykleertjes nodig heeft. En ga er, boven alles, vanuit dat de ander weet dat nee ook een antwoord is.

Mensen mogen weten wat je in huis hebt

Stel dat je in een werksituatie zit en er een hele leuke opdracht voorbij komt. Hij past perfect in je straatje en bij je kwaliteiten. Wanneer wordt gevraagd wie het wel zou willen doen, heb je twee keuzes: je blijft stil uit bescheidenheid of je steekt je vinger in de lucht. Je zal misschien iemand passeren, maar besef wel dat dat mogelijk komt doordat je simpelweg de beste keus bent voor de klus. Laat het oordelen over aan je baas of opdrachtgever. En besef dat hij je alleen kan zien als je dat zelf toelaat.

Al siert bescheidenheid de jongeling, toch onderschatte hij niet zijn waarde

Uit: Die Ahnfrau van Franz Grillparzer (1791-1872)

Jouw inbreng is ook waardevol

Ieder mens brengt zijn eigen ervaringen mee, een eigen kijk op bepaalde zaken. Jij dus ook. Alleen mag je beseffen dat hoewel een ander gevoelsmatig meer zou hebben meegemaakt, jouw inbreng nog steeds heel waardevol is. Misschien juist verfrissend, anders, nieuw. Durf dus te vertellen hoe jij erover denkt, samen kom je veel verder en dat lukt het best als iedereen meedoet.

Het geeft anderen een goed gevoel

Wanneer je altijd alle complimentjes afketst en hulp afhoudt, kan dat best lastig zijn voor je omgeving. Jij wil, vanuit je bescheidenheid, misschien een niet te grote ballast zijn voor anderen of niet opscheppen. Maar je ontneemt daarmee de ander om iets voor jou te doen vanuit liefde of vriendelijkheid. Onnodig: het leven is geven en nemen. En door te nemen geef je de ander een fijn gevoel, dus laat het liever een win-win situatie zijn.

Je leert anderen op een nieuwe manier kennen

Bescheidenheid kan er soms toe leiden dat je geen contact durft te zoeken met iemand die je heel sympathiek vindt overkomen. ‘Die ander zit niet op me te wachten’, denk je wellicht. Maar zou dat echt zo zijn? Stel dat de hele wereld zo dacht, dan kwam niemand met elkaar in contact. Zonde, want juist onderling verbinden maakt het leven zo mooi. Niet te bescheiden zijn dus en zeker niet denken dat niemand zit te wachten op jou, want dat doen mensen wel. En met de één klikt het dan uiteindelijk beter dan met de ander, maar ook dat is prima.

Bescheidenheid kan frustratie of teleurstelling opleveren

Los van de buitenwereld, als je te bescheiden bent dan kan dat aan het eind van de dag best wel wat teleurstelling of zelfs frustratie opleveren. Want jij hebt evengoed iets moois te delen met de wereld, maar niemand lijkt het te zien. Je ongehoord voelen, is jammer en vervelend. Daar is overigens maar één oplossing voor: dwars door je ongemak heen toch proberen jezelf meer te laten zien. Dat kan ook op een bescheiden manier die bij jou past door wel jezelf te laten zien, je uit te spreken en te voorkomen dat je onzichtbaar lijkt.

Besef dat bescheidenheid en zelfverzekerdheid samen kunnen gaan

Eigenlijk is bescheidenheid een manier van hoe je in het leven staat. Je kunt tevreden zijn met wat er is, weet wie je bent en wat je kan, en bovendien ben je de persoon die nuttige opmerkingen maakt (of zou kunnen maken) en de juiste vragen stelt in een gesprek. Je hoeft niet altijd op de voorgrond te treden om toch zelfverzekerd over te komen en gezien te worden; daar zit hem toch vaak de verwarring.

Vertel een ander waar je sterke punten liggen en omarm jezelf compleet, zowel met betrekking tot de zaken die je goed kunt als wat minder goed gaat. Het voelt in het begin misschien onbescheiden om hardop uit te spreken waar je goed in bent, maar dat is het echt niet. Je maakt jezelf slechts zichtbaar en dat is precies wat de ander nodig had!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

9 gedachten over “7 redenen waarom je niet zo bescheiden hoeft te zijn

  1. Laatst zag ik ook weer zo’n gevalletje op Twitter….ik weet ook nooit zo goed of ik het juist wel of niet tof vind: een dame deelde op twitter dat ze een gezin uit Oekraïne opvangt in haar huis. De helft van de reacties positief, de andere helft in het kader van: heel mooi, maar waarom deel je dit? Als je het echt uit je hart deed, was op Twitter delen niet nodig.
    Lastig, snap de behoefte om te delen, maar snap ook dat de oprechtheid dan in twijfel wordt getrokken.

    1. O ik snap dat idd ook wel! Zo op Twitter lijkt het net of je bevestiging nodig hebt. Tegelijkertijd is het natuurlijk heel mooi dat ze het doet én deelt ze het mogelijk juist om anderen te inspireren zich ook in te zetten. Dubbel!

  2. Jammergenoeg wordt zelfzeker zijn vaak nog verward met arrogant zijn. Uit angst daarvoor blijven veel mensen vaak te bescheiden. Wij proberen onze kinderen te leren dat je best wel zelfzeker en trots mag zijn, zolang je maar van je eigen kracht uitgaat en het nooit ten koste van anderen gaat.

    1. Ja zonde he? Hele mooie les. Dat is inderdaad de kern, zolang je van je eigen kracht uitgaat en niemand schaadt, kan je de wereld juist mooier maken door er te zijn.

  3. Ik vind het een hele mooie blog, heb dit soort gesprekken met mijn dochter gehad. Ik vind haar te bescheiden, ten koste van zichzelf. Toen ik jong was, was bescheiden zijn een belangrijke kwaliteit voor mijn ouders. Pas toen ik ouder werd begon ik in te zien dat te bescheiden juist echt een nadeel kan zijn.

  4. Kinderen zijn nog zo mooi puur, dat vind ik ook vaak verrassend. Hadden we soms nog maar een vleug van die puurheid.

  5. ik ben bescheiden maar kan het ook niet zijn. de rest van het gezin idem dito eigenlijk. en voor sommige is het gewoon best lastig heb ik het idee

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven