5 echte musthaves voor de hobbyfotograaf

Hoewel ik me verreweg niet kan meten met echte fotografen, vind ik het heerlijk om te fotograferen. Dat zit in mijn bloed: tot na zijn negentigste verjaardag reed mijn opa graag rond in onze regio met zijn camera. Het helpt ontspannen en de wereld vast te leggen op een mooie manier. En met de camera’s van tegenwoordig gaat dat natuurlijk steeds makkelijker. Maar wat heb je nu eigenlijk nodig als je hobbymatig aan de slag gaat? Ik deel in dit artikel de vijf musthaves die elke hobbyfotograaf wel kan gebruiken! Welke heb jij? Laat het me weten in de reacties!

Musthaves voor de hobbyfotograaf

Goede fotocamera

Begin je met fotograferen? Dan is een systeemcamera ontzettend handig. Deze heeft handmatige instellingen, maar kan je ook op de automatische stand zetten. Zelf besloot ik februari dit jaar om mezelf de A6400 van Sony cadeau te doen met 18-135 mm. camera. Een duurder toestel, maar wel eentje die elke cent waard is. De foto’s zijn haarscherp, je kunt hem bedienen vanaf je smartphone (handig als je een groepsfoto of selfie wil maken) en het scherm is open te klappen, waardoor je vanuit elke hoek goed zicht hebt. Daarbij zijn er redelijk veel opties om de foto’s naar je zin te maken in de handmatige stand. Een echte allrounder dus waar je als hobbyfotograaf veel aan hebt.

Harde schijf en handig opbergmapje

Om te voorkomen dat je foto’s zoekraken, is het slim ze op te slaan op een harde schijf. Ik kies voor dubbele opslag, zodat je in elk geval alles bij elkaar hebt staan. Twee terabyte is echt wel voldoende voorlopig. Maar goed, ik ben een warhoofd pur sang, dus om die reden heb ik ook een handig opbergmapje voor de schijf én het snoertje. Zo blijft alles netjes bij elkaar. Het Case Logic hoesje kocht ik vier jaar terug met mijn harde schijf, de nieuwe bevat ruimte om ook nog een pen op te bergen en wat andere handigheidjes. Die kan dus ook mooi mee als ik op reis ga en ter plaatse foto’s online wil zetten.

Statief

Nadat mijn opa overleed, kreeg ik zijn statief. Hij is 20-80 centimeter hoog en echt ideaal tijdens het fotograferen. Daarom raad ik elke hobbyfotograaf aan erin te investeren. Wel een goede, zodat je camera stevig kan staan. Wat de toegevoegde waarde is? Je camera staat echt stil en stabiel, waardoor de kwaliteit van je foto’s verbetert. Daarnaast is het prettig voor flatlays of andere stillevens. Zeker als je camera ook op afstand te bedienen is met je smartphone, voorkom je op die manier dat je de weerspiegeling van jezelf in de producten ziet.

Een stevige tas voor onderweg

In mijn rugtas past alles: laptop, fotocamera, statief, harde schijf en alle snoertjes die ik nodig heb tijdens het fotograferen. Daarnaast zit aan de zijkant nog plek voor een drinkfles en eventueel mijn sleutels of iets kleins om te eten voor onderweg. Ik had overigens ook kunnen kiezen voor een cameratas, zoals mijn opa ook had, maar in mijn geval is een rugzak veelzijdiger en handiger.

Waar je op moet letten als je een nieuwe tas koopt?

  • Waterdicht materiaal
  • Voldoende plek van binnen voor alles dat je meesleept als je gaat fotograferen
  • Stevige banden die niet snijden op je schouders en die het gewicht evenredig verdelen
  • In het geval van een cameratas: voldoende ruimte voor al je spullen, inclusief eventueel nieuwe lenzen

Voor de zekerheid kan je ook een laptopsleeve aanschaffen die je als extra bescherming om je laptop kunt doen in de tas. Hier passen ook meteen je oplaadsnoeren in.

Extra lenzen

Nu kan je met de 18-135 mm. lens echt wel uit de voeten. Aan de ene kant heb je namelijk prachtige close-ups, maar ook wanneer je onderwerp verderaf staat of zit kun je mooie foto’s maken. Wil je echter meer? Dan is het zeker de moeite waard om extra lenzen te halen. Zo is er de 55-210 mm. zoomlens, die prima is voor natuur- en architectuurfotografie. Maar ook de 70-350 mm. lens voor nog scherpere foto’s op afstand, eventueel van wilde dieren. Kortom, een hobbyfotograaf houdt altijd wensen 😉

Vind jij het ook fijn om lekker te fotograferen? Welke van de bovenstaande items heb jij in je verzameling? En wat of wie zet jij het liefst op de foto?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Case Logic.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven