Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

4 cadeautjes regel voor Sinterklaas: waarom het werkt

Ken je de 4 cadeautjes regel (of 4 gift rule) al? Hiermee kan je de hoeveelheid cadeautjes rondom Sinterklaas en andere feestdagen binnen de perken houden. Lees snel door om te ontdekken hoe deze regel werkt én wat het voordeel ervan is.

Vier cadeautjes regel: consuminderen met de feestdagen

Als je zoekt naar een alternatieve manier om Sinterklaas te vieren, dan is de vier cadeautjesregel een uitkomst. Je geeft de kinderen vier cadeaus en maakt daarbij gebruik van het handige rijmpje:

Something they want
Something they need
Something to wear
Something to read

Waarom zou je de 4 cadeautjes regel toepassen?

Kinderen krijgen tegenwoordig regelmatig cadeaus. Of het nu is omdat ze een mooi rapport hadden, zomaar tussendoor, schoencadeaus, onder de boom, met Pasen, Heilige Communie… De meeste ouders verzuchten daarom met feestdagen dat ze geen idee meer hebben wat ze nog kunnen kopen. De vier cadeautjesregel dwingt je als het ware er anders naar te kijken. Je geeft een combinatie van nuttige en leuke cadeaus, waardoor je niet alleen voorkomt dat je wéér een berg speelgoed haalt. Ook krijgen je kinderen bij het uitpakken meer tijd om ervan te genieten. Het geeft iets meer rust in die toch al drukke Sinterklaastijd.

Consuminderen met de 4 gift rule

Consuminderen is helemaal van nu. Bewuster zijn over je aankopen en liever iets meer uitgeven aan duurzame producten dan weinig aan ‘meuk’. Daar past de 4 cadeautjes regel natuurlijk ook mooi bij. Je denkt iets langer na over wat je koopt. Less is more. Zelfs tijdens Sinterklaas.  

Wat de 4 cadeautjes regel inhoudt

Something they want

Een cadeau dat ze dolgraag willen. Dit mag dus ook een duurder cadeau zijn, zoals:

 • Een Wobbleboard
 • Nieuw spel voor PlayStation of Nintendo
 • Een gezelschapsspel
 • Luxe make-upproduct (voor je tiener)
 • Gadgets
 • Babypop
 • Sjoelbak
 • Nieuw skeelers of rolschaatsen

Something they need

Wat ze nodig hebben. Dit verschilt natuurlijk voor iedereen, maar je kan denken aan:

 • Gymspullen
 • Een nieuwe schooltas
 • Lekker warme sloffen
 • Badjas voor na de zwemles
 • Mooi dekbedovertrek
 • Haarspeldjes en elastieken (ook leuk om te geven in een klein toilettasje)
 • Kaplaarzen

Door de vier cadeautjesregel kan je sneller investeren in een mooi product. Bijvoorbeeld de laarsjes van Bergstein, een dekbedovertrek van Snurk of wat luxere Zenner producten voor in het haar.

Something to wear

Nieuwe kleding hebben ze vrijwel altijd nodig. Al dan niet omdat ze halverwege de herfst alweer uit hun nieuwe spullen zijn gegroeid. Dit kan je natuurlijk ook prima geven voor Sinterklaas. En omdat je met de vier cadeautjes regel één cadeau kiest binnen deze categorie kan het best een wat luxer kledingstuk zijn.

 • Een warme pyjama
 • Mooie trui
 • Joggingpak voor op een luie zondag
 • Chique kerstkleding
 • Winterjas

Something to read

Want even eerlijk: een mooi (voorlees)boek is altijd goed. Bovendien heb je hier langer plezier van. Onze favorieten?

Wat de 4 cadeautjes regel je oplevert?

Een makkelijker verlanglijstje

In plaats van een ellenlange lijst heb je maar vier cadeaus te kopen. En aangezien jij de noodzakelijke cadeaus, boeken en kleding zelf bedenkt, hoeven je kinderen alleen maar na te denken over één cadeau dat ze echt graag willen. Ze kunnen makkelijker een lijst maken. En voor jou heeft de vier cadeautjesregel het voordeel dat je duidelijkheid krijgt: vier cadeaus is immers lekker overzichtelijk. Wil je toch iets extra’s doen? Dan schrijf je toch gewoon een briljant gedicht? Bijkomend voordeel: je hebt nu ook nog iets om te geven met de kerstdagen!

Besparing op de kosten in december

Die, als we eerlijk zijn, al snel de pan uit rijzen. Van Sinterklaas- tot kerstcadeaus, een uitgebreid diner en goede fles champagne voor oudejaarsdag. Dus als je het jezelf iets goedkoper kan maken, waarom niet? Met de vier cadeautjesregel weet je in elk geval zeker dat je het allemaal niet te bont maakt met kleine extraatjes die je onderweg tegenkomt en alsnog koopt.

Tip: leg geld bij elkaar met familieleden en haal daar de cadeaus van of verdeel de vier cadeaus onderling

Blije kinderen die spelen met wat ze krijgen

Geen talloze cadeautjes die hen overdonderen, maar een paar spullen waar ze echt iets mee kunnen. De lekker warme sloffen kunnen die avond nog aan, in hun nieuwe pyjama kunnen ze gaan slapen en de volgende dag hebben ze alle aandacht voor hun favoriet. Ideaal toch?

Kende jij de 4 cadeautjes regel al? En is het iets voor jullie om te gebruiken tijdens Sinterklaas?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, Iryna Melnyk – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

2 reacties

 1. Lies Lies 01/11/2021

  Wat een leuk idee. Ik had er wel eens van gehoord ja maar ga het misschien deze feestdagen wel eens een keer echt toepassen

  • Redactie Redactie Auteur van het bericht | 02/11/2021

   Moet eerlijk zeggen, we doen het nu een paar jaar en ik ben er zo blij mee! Ze spelen veel langer en meer met hun cadeaus en waarderen toch ook meer wat ze krijgen, heb ik het idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids