3 redenen om naar Giethoorn te gaan dit jaar

Giethoorn, het Venetië van de Lage Landen, staat bekend om zijn bruggetjes en waterwegen. Als je ergens wil komen, doe je dat doorgaans per boot. In elk geval als toerist. Afgelopen weekend brachten we door in de prachtige groepsaccommodatie Mooi Oldemarkt (in Oldemarkt) en mochten we toerist in eigen land spelen. In mijn geval werd dit de allereerste keer in Giethoorn. Ik heb me laten betoveren en deel vandaag met jullie 3 redenen waarom je echt een keer richting Giethoorn zou moeten gaan!

Waarom je een keer naar Giethoorn zou moeten gaan?

Unieke omgeving

Nergens in Nederland vind je een plek waar je zo heerlijk kunt (kano)varen en waterfietsen, waar je vrijwel alles kunt bereiken vanaf het water. Het Overijsselse dorp is wat dat betreft onvergelijkbaar met andere plekken in ons land en is zeker iets dat je gewoon een keertje met je eigen ogen gezien moet hebben.

Historie

Wil je meer weten over hoe mensen vroeger leefden in de tijden dat veenontginning de belangrijkste bron was van inkomsten? Of ontdekken hoe het dorp nu precies aan zijn prachtige, authentieke karakter komt? Ga dan zeker op bezoek bij Museum ’t Olde Maat Uus, een boerderij in oude stijl waar je kunt zien hoe het leven in Giethoorn er vroeger uit zag.

Natuur

Liefhebbers van natuurgebieden komen ook aan hun trekken in Giethoorn. Het ligt namelijk aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden, waar je onder meer otters vindt en de grote vuurvlinder, een prachtige maar zeldzame vlindersoort die nog maar op enkele plekken in ons land voorkomt. Verder staat het ook bekend om de grote hoeveelheid vogels die hier huizen, zoals de ijsvogel, kiekendief, slobeend, blauwe reiger en watersnip.

Tips voor een paar dagen Giethoorn

Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat een dorpje dat zo bijzonder is ook veel toerisme trekt. Dat klopt: jaarlijks bezoeken ruim 1.000.000 bezoekers ‘Hollands Venetië’. Hoewel het ook afhankelijk is van je eigen voorkeuren, midden in de topdrukte vervalt de charme van wellicht een beetje. Daarom helpen deze tips om je optimaal te laten genieten van een paar dagen in Giethoorn:

  • Boek je vakantie of weekendje weg tijdens het laagseizoen.
  • Ga naar een hotel of bungalowpark in de buurt en maak het dagje op het water in Giethoorn onderdeel van jullie vakantie in plaats van de hoofdbestemming.
  • Stippel vooraf je route uit en combineer een dagje varen met musea of een wandeling door het Nationaal Park. Zo haal je het optimale uit je bezoek.

Hoe komt Giethoorn eigenlijk aan zoveel waterwegen?

Het kleine Overijsselse dorpje Giethoorn was van oorsprong het domein waar veen ‘ontgint’ werd. Door dit afgraven ontstond een wirwar van grachten met het dorp daartussen en omheen gebouwd. Met bruggen kan je van de ene naar de andere kant komen, al zijn deze grotendeels privébezit.

In hun bijzondere dorp ontwikkelden de inwoners een eigen vaartuig: de punter, waarmee winkeliers langs de huizen voeren en die verder gebruikt werd voor transport, huwelijken en begrafenissen. De punter is weliswaar ingeruild voor gemotoriseerde voertuigen en de veenontginning voor veehouderij en toerisme, maar het authentieke karakter bleef bewaard.

(Bron: Wikipedia)

Ben jij al eens in Giethoorn geweest? Vond je het ook mooi?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven