Wanneer je opnieuw gaat daten, is Tinder misschien wel de bekendste datingapp. Maar er zijn er nog zoveel meer! Voor dit artikel wilde ik graag meerdere testen. Uiteindelijk werden het er slechts drie – waarom lees je verderop. In dit artikel lees je wat nu eigenlijk de verschillen zijn en wat je eraan hebt. Ik ben benieuwd welke datingapps jij al eens hebt geprobeerd! Laat je het in een reactie achter?
Het verschil tussen datingapps en datingsites
Er is geen officieel onderscheid tussen datingapps en -sites: Parship en Lexa, om maar twee grote namen te noemen, hebben ook hun eigen app. Ik heb voor mijn kleine, vergelijkende warenonderzoek gekozen om alleen gratis datingapps te downloaden. Hier zit geen officieel algoritme achter, waarbij je alleen mensen te zien krijgt die passen binnen jouw zoekopdracht. Het is meer tijdverdrijf, al schijnen sommigen hier ook dates op te duikelen.
Welke drie datingsapps heb ik getest?
Hoewel ik eigenlijk meer apps wilde proberen, ben ik na de derde gestopt. Hieronder lees je alles over:
- Tinder
- Happn
- Feeld
Wat zijn de verschillen per app?
Tinder is de bekendste app. Je hebt zelfs het Tinderella Syndroom, wat neerkomt op de ‘verslaving’ aan Tinder waarbij je op de oppervlakte blijft en doller bent op scrollen dan het aangaan van een duurzame verbinding. Tinder is een laagdrempelige app. Je kunt nummers van bekenden blokkeren, zodat je hen niet tegenkomt, invoeren waarnaar je op zoek bent (op het gebied van geslacht) en heel duidelijk maken of je liefst vrijblijvend contact krijgt of een serieuze relatie. Op zich leuk tijdverdrijf, al zijn er ook genoeg afknappers op Tinder. Bovendien moet je opletten of iemand zijn profiel verifieert, als je echt wil afspreken. Daarmee is de kans op een catfish iets kleiner. Nadeel van Tinder is dat het behoorlijk oppervlakkig is allemaal; veel mensen zijn vooral op zoek naar snelle seks en als je iedereen in je omgeving hebt gezien, kom je soms profielen tegen uit de VS of andere uithoeken.
Dan is er nog Happn: een datingapp die profielen toont van mensen die je bent tegengekomen. Of het echt klopt, geen idee, maar het is in elk geval een andere manier van daten. Anders dan bij Tinder is het zo dat je in principe niemand op de app tegenkomt die je nooit in het echt hebt gezien. Daardoor zou je ‘de ware’ zomaar eens kunnen mislopen. Zelf vind ik het helemaal niks, maar ik ken genoeg mensen die juist zweren bij Happn omdat het iets persoonlijker is. Het grootste nadeel is voor mij vooral dat je redelijk accuraat kunt aflezen waar iemand woont. Niet zozeer het directe adres, maar wel de wijk. Hoeft allemaal niet zo.
En dan tot slot Feeld. De enige app van deze drie die zich echt richt op seksuele ontmoetingen. Als je geen zin hebt in the talking stage en vooral spijkers met koppen wil slaan, kan je hier terecht. Het is ook de meest diverse: je kunt specifiek aangeven met welk gender jij je identificeert en naar welke seksuele voorkeur je op zoek bent. Ideaal als het bij je past, maar zoals je in mijn ervaring met Feeld kunt lezen, niks voor plain Jane hier.
Waarom maar drie?
Uit naam van de wetenschap wilde ik heus wel meer datingapps proberen, toen ik hieraan begon. Maar we zijn nu een paar weken verder en ik moet tot de conclusie komen dat ik het echt verschrikkelijk vind. Een hoop oppervlakkig gelul – pardon my French – en iedereen wil maar meteen afspreken, het liefst hier thuis. Natuurlijk komt daar ook bij dat ik meer in een verkennende fase zit dan die waarin ik dolgraag wil daten en nieuwe mensen hoop te leren kennen. Allicht scheelt dat. En los daarvan zit ik denk ik sowieso het liefst wat langer in die hele talking stage dan de gemiddelde bezoeker van een datingapp.
Dus ik besloot ermee te stoppen. Datingapps zijn het in elk geval niet voor mij. Dan heeft het misschien meer nut om de supermarkt in te duiken en daar te gaan rondwandelen met een ananas. Of gewoon af te wachten wat het universum mijn kant op gooit, wanneer ik daaraan toe ben. Maar: wie weet mis ik dé datingapp, dat kan. Dus laat vooral jouw ervaringen achter!
Welke datingapps heb jij al eens geprobeerd? Wat vond je daar de voor- en/of nadelen van? Ik lees het graag in een reactie!
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Alina Rosanova – Shutterstock