Column | 2020? Ideaal jaar voor goede voornemens

Eind 2019 overdacht ik het jaar dat bijna achter de rug was en besloot dat 2020 anders moest. Niet dat dit trouwens heel nieuw is hoor, ten opzichte van andere jaren – ik maak altijd goede voornemens. Maar ik wilde wederom het komende jaar gewoon minder lummelen en meer doen. Zolang je doelen hebt, blijf je toch streven naar meer. Denk ik.

Alleen, zoals ook alle andere jaren, raakten die goede voornemens al vrij vlot een beetje op de achtergrond. Natuurlijk was het idee van beter eten en meer sporten wel leuk, maar ik had helemaal niet zoveel tijd. Het leven kabbelde eigenlijk een beetje voort zoals het altijd deed. Tot we in een intelligente lockdown kwamen. Ineens bleek tijd het probleem niet meer en kwam ik in sneltreinvaart toe aan zo’n beetje ieder goed voornemen dat ik braaf op mijn briefje had geschreven…

Meer tijd doorbrengen met het gezin en minder met mijn werk – Nu we elke doordeweekse dag onze tijd besteden aan een mix van schoolwerk en buitenspelen, brengen we zoveel momenten met elkaar door. Veel meer dan voorheen. Alleen al omdat ze buiten vakanties om nooit zoveel thuis zijn. Maar ik geef ze, tot mijn grote spijt, ook meer bewuste aandacht dan voorheen. Mijn smartphone ligt vaker ergens in een hoekje, we doen meer en maken meer lol.

Bruine benen krijgen – Toegegeven, klinkt een beetje als een raar voornemen. Maar de afgelopen jaren verborg ik mijn benen vakkundig onder lange jurken en broeken, uit schaamte voor hoe ze er na drie zwangerschappen en te lang jojo-en uitzien. Dat moest anders in 2020! Nou ja, met dat heerlijke weer en elke dag bivakkeren in de achtertuin zijn ze in elk geval al crèmekleurig geworden en niet langer spierwit.

Gezonder en beter eten – Hoewel ik van januari tot maart niet echt snoepte, kwamen mijn echte goede voornemens nog niet zo van de grond. Ik wilde beter eten, maar haalde toch vooral eten bij de supermarkt. Daar is nu verandering in gekomen. Niet eens zo bewust, maar meer uit nood geboren. De bloem en meel waren gehamsterd en werden in de supermarkt niet aangevuld. Daarom besloot ik te kijken naar een molen in de buurt. Daar bestelde ik bloem, meel en gist en voor ik het wist bakte ik een eigen brood en verse appeltaart. Ook gingen we naar een boer in de buurt voor groenten en fruit. Kennelijk moeten dingen soms eerst onverwachts lopen voor je echt actie onderneemt.

Meer sporten en bewegen – Eigenlijk gebeurde het meer als gezonde start voor de kinderen: de dag beginnen met Nederland in Beweging, bij gebrek aan gym en dansen. Maar doordat ik zelf meedeed, bewoog ik al snel veel meer dan hiervoor. Ik ben actiever in het huishouden, doe bijna dagelijks oefeningen en fietste laatst een flink stuk. Kortom, ik kom straks bruin en gespierd de lockdown uit haha!

Uitzoeken welke vriendschappen meegaan naar de toekomst – Ik denk dat we het allemaal wel kennen: soms maak je vrienden die bij nader inzien minder bij jouw karakter passen of die horen bij een fase in je leven. Dat is niet erg. Maar het erkennen dat een vriendschap over is, vind ik wel al jarenlang moeilijk. Ik heb de neiging te blijven aanmodderen, terwijl dat dus niet altijd hoeft. Daar wilde ik in 2020 meer aandacht aan besteden. Deze lockdown bleek ideaal. En voor het eerst heb ik er vrede mee.

Meer opruimen en schoonmaken – Nu weten mensen die me persoonlijk kennen dat ik heus niet het type ben dathele dagen loopt te poetsen. Als je me hier langer volgt is dat waarschijnlijk ook geen verrassing. Maar nu ik niet meer hele dagen aan het werk ben en meer tijd heb om rond te kijken, erger ik me kapot aan de rommel. Inmiddels zijn er al een noemenswaardig aantal vuilniszakken weggegooid, heb ik de kledingkasten uitgemest en de ramen zelfs gezeemd. Het is jammer dat vrijwel niemand het kan zien in deze periode…

Meer lezen – Ook dit gaat prima. Terwijl de kinderen speelden met modder, steentjes en gevonden slakkenhuisjes, kon ik drie boeken uitlezen. Goed verdeeld toch?

Kortom, 2020 bleek juist door zijn grillige verloop enorm veel kansen te bieden. In positieve zin. Voor het eerst sinds jaren heb ik zo’n beetje alle goede voornemens kunnen afstrepen en zelfs nog meer gedaan. Gek hè? Kennelijk is er dan toch eerst een allesomvattende verandering nodig voor je écht actie onderneemt.

Merk jij dat deze lockdown je kansen en rust biedt om meer te doen met je voornemens? Of wilde jij begin 2020 juist meer gaan reizen? 😉

Afbeelding, Freebird 7977 – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven