20 weken echo: wat controleert de echoscopiste?

Zo rond de 20 weken krijg je een bijzondere echo. Waar de termijnecho vooral draaide om het vaststellen hoelang je zwanger bent en wat basisgegevens over de gezondheid van jullie kindje, krijg je nu veel meer te weten. In dit artikel gaan we dieper in op wat je kan verwachten tijdens deze 20 weken echo en waarom het meer is dan de geslachtsbepaling.

Wanneer en waarom krijg je de 20 weken echo?

De 20 weken echo vindt bij voorkeur plaats tijdens week 18-21 van je zwangerschap. Net als bij de 13 weken echo wordt gekeken naar de algemene gezondheid van je kind en of er eventueel (ernstige) afwijkingen te zien zijn op beeld.

Goed om te weten! In 95% van de gevallen is vervolgonderzoek niet nodig, maar mocht het wel zo zijn krijg je een doorverwijzing. Soms is dit preventief: de echoscopist twijfelt dan of er iets te zien is dat (op de lange termijn) schadelijk kan zijn voor je baby. Een andere keer is de afwijking duidelijk in beeld. Je komt dan terecht bij een universitair medisch centrum, waar specialisten je verder zullen helpen.

Bron: PNS.nl

Waar kijken ze allemaal naar tijdens deze echo?

Net zoals bij de termijnecho is ook deze echo een medische. Anders dan bij de pretecho, waarbij je lekker ongestoord voor je eigen plezier naar jullie kindje mag kijken, kijkt de verloskundige naar de gezondheid van jullie baby. Denk aan:

 • Open rug, open schedel
 • Waterhoofd
 • Afwijkingen aan/ontbreken van organen
 • Werking van een aantal organen
 • Groei van het kindje
 • Hoeveelheid vruchtwater

(bron: RIVM)

Leonie: ‘Ik vond de 20 weken echt heel spannend. Ik had vlak daarvoor meegemaakt dat iemand uit mijn omgeving een kindje met een hartafwijking had en na de twintig weken haar zwangerschap moest afbreken. Ik was echt heel erg bang. Ze bleef heel toevallig lang met het hartje bezig, maar ze zei niks. Uiteindelijk vroeg ik zelf maar of er iets mis was. Gelukkig bleek dat niet zo, maar zocht ze naar de juiste hoek voor een goede foto. Je moet van een foto direct alles kunnen zien. Vandaar dat het langer duurde. Gelukkig maar.’

Geslachtsbepaling

Tot slot is er nog de geslachtsbepaling. Vanaf ongeveer 16 weken kan de verloskundige of echoscopist met redelijk grote zekerheid vertellen of jullie een jongetje of meisje krijgen. Niet iedereen wil dit al horen: sommige mensen laten zich liever verrassen bij de geboorte.

Redenen om het wel te willen weten:

 • Je kan geen jongensnamen bedenken (of juist geen meisjesnamen)
 • Je wil weten in welke kleur je de babykamer kan gaan schilderen
 • Nieuwsgierigheid
 • Je wil graag een gender reveal party organiseren

Let op: wanneer je baby het geslacht niet wil laten zien en zijn beentjes kruist, kan het zijn dat je ‘pech’ hebt. De echoscopiste is niet verplicht te kijken naar het geslacht en het blijft een medische echo. Een pretecho kan uitsluitsel bieden als je toch graag wil weten of jullie een jongetje of een meisje krijgen.

Marjan (echoscopiste): ‘De 20 weken echo is een medisch onderzoek waarbij concentratie en kennis van het grootste belang zijn. Veel mensen onderschatten dat helaas. Ze komen vooral voor het geslacht, willen filmen en nemen (kleine) kinderen mee. Dat komt het onderzoek niet ten goede. Ik vergelijk het altijd met een MRI scan in het ziekenhuis, dan neem je ook niet je hele familie mee? Maar goed, als alles in orde is dan is het leuk om het kindje te zien bewegen en het geslacht op verzoek op te zoeken. En gelukkig worden bij de meeste echo’s geen afwijkingen gevonden!’

Waarom krijg je deze echo met 20 weken?

De reden om te kiezen voor deze termijn is zowel medisch als praktisch.

 • Bij een gezond kindje moeten op dit moment alle organen zijn aangelegd. De echoscopist controleert dit tijdens de 20 weken echo.
 • Als je kindje niet levensvatbaar is buiten de baarmoeder of een dusdanige afwijking heeft die niet verenigbaar is met het leven, krijg je de onmogelijke keus om de zwangerschap af te breken. Wettelijk gezien mag dit in principe tot 24 weken.(*) Je hebt dan dus, cru genoeg, nog een paar weken de tijd om een keus te maken.

(*)Na 24 weken mag een arts bij hoge uitzondering de zwangerschap nog afbreken (bron). Bijvoorbeeld als het kindje niet levensvatbaar blijkt. Hier komt echter veel bij kijken, zoals een beoordeling door een commissie waarin ook de juridische kant wordt bekeken. Dit kan artsen afschrikken, waardoor het in de praktijk aanzienlijk minder gebeurd dan wellicht zou moeten.

Een andere benadering van de 20 weken echo

Vaak is de eerste vraag die je na de 20 weken echo krijgt: ‘En, wat is het?’ Dat kan voor sommige ouders heel pijnlijk zijn of zelfs vervelend: alsof alleen het geslacht van je kindje ertoe doet. Hoewel de vraag goedbedoeld is, zou het goed zijn als we de 20 weken echo meer medisch gaan benaderen. Gelukkig gaat het in 95% van de gevallen goed, maar voor die vijf procent mag ruimte zijn.

Vraag daarom als buitenstaander liever of alles goed gaat met de baby. Willen de ouders het geslacht delen, dan hoor je dat vanzelf.

Kijk je uit naar de 20 weken echo? Of heb je hem al gehad? Deel je ervaringen met ons in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Natalya Lys – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven