Zo rond de 20 weken krijg je de volgende, bijzondere echo. Waar de termijnecho nog vooral draaide om het vaststellen hoelang je zwanger bent en wat basisgegevens over de gezondheid van jullie kindje, krijg je nu nog meer te weten. In dit artikel gaan we dieper in op wat je kan verwachten tijdens deze 20 weken echo en waarom het meer is dan alleen een luchtige geslachtsbepaling.
Waarom krijg je een 20 weken echo?
Waar kijken ze allemaal naar tijdens deze echo?
Net zoals bij de termijnecho is ook deze echo een medische. Anders dan bij de pretecho, waarbij je lekker ongestoord voor je eigen plezier naar jullie kindje mag kijken, kijkt de verloskundige naar de gezondheid van jullie baby. Denk aan:
- Open rug, open schedel
- Waterhoofd
- Afwijkingen aan/ontbreken van organen
- Werking van een aantal organen
- Groei van het kindje
- Hoeveelheid vruchtwater
(bron: RIVM)
Leonie: ‘Ik vond de 20 weken echt heel spannend. Ik had vlak daarvoor meegemaakt dat iemand uit mijn omgeving een kindje met een hartafwijking had en na de twintig weken haar zwangerschap moest afbreken. Ik was echt heel erg bang. Ze bleef heel toevallig lang met het hartje bezig, maar ze zei niks. Uiteindelijk vroeg ik zelf maar of er iets mis was. Gelukkig bleek dat niet zo, maar zocht ze naar de juiste hoek voor een goede foto. Je moet van een foto direct alles kunnen zien. Vandaar dat het langer duurde. Gelukkig maar.’
Waarom krijg je een echo met 20 weken?
Ten eerste zouden bij een gezond kindje alle organen op dit moment moeten zijn aangelegd. Is dat niet het geval en blijkt het kindje eigenlijk niet levensvatbaar buiten de baarmoeder en/of heeft hij een afwijking die niet verenigbaar is met het leven, dan krijg je de (vrijwel) onmogelijke keus om de zwangerschap nu af te breken. Dit tijdstip is dus ook een praktische keus: je mag wettelijk gezien de zwangerschap afbreken tot 24 weken.
Geslachtsbepaling
Tot slot is er nog de geslachtsbepaling. Vanaf ongeveer 16 weken kan de verloskundige of echoscopiste met redelijk grote zekerheid vertellen of jullie een jongetje of meisje krijgen. Niet iedereen wil dit al horen: sommige mensen laten zich liever verrassen bij de geboorte. Redenen om het wel te willen weten:
- Je kan geen jongensnamen bedenken (of juist geen meisjesnamen)
- Je wil weten in welke kleur je de babykamer kan gaan schilderen
- Nieuwsgierigheid
- Je wil graag een gender reveal party organiseren
Let op: wanneer je baby het geslacht niet wil laten zien en zijn beentjes kruist, kan het zijn dat je ‘pech’ hebt. De echoscopiste is niet verplicht te kijken naar het geslacht en het blijft een medische echo. Een pretecho kan dan uitsluitsel bieden als je toch graag wil weten of jullie een jongetje of een meisje krijgen.
Marjan (echoscopiste): ‘De 20 weken echo is een medisch onderzoek waarbij concentratie en kennis van het grootste belang zijn. Veel mensen onderschatten dat helaas. Ze komen vooral voor het geslacht, willen filmen en nemen (kleine) kinderen mee. Dat komt het onderzoek niet ten goede. Ik vergelijk het altijd met een MRI scan in het ziekenhuis, dan neem je ook niet je hele familie mee? Maar goed, als alles in orde is dan is het leuk om het kindje te zien bewegen en het geslacht op verzoek op te zoeken. En gelukkig worden bij de meeste echo’s geen afwijkingen gevonden!’
Van “En? Wat het is het?” naar “ging alles goed?”
Vaak is de eerste vraag die je na de 20 weken echo krijgt: ‘En, wat is het?’ Het lijkt daardoor echt vrijwel alleen te draaien om het geslacht van jullie toekomstige kindje. Daarbij zou je dus ook uit het oog kunnen verliezen dat er nog steeds kans is op een slecht nieuws gesprek. Gelukkig is het percentage an sich niet heel hoog, maar ook niet iets om te luchtig over te denken.
Het is beter om te vragen of alles goed gaat met de baby. Zeker wanneer je deze negen maanden voor het eerst doorloopt, kan het best spannend of onzeker zijn. Het is dan prettig wanneer je omgeving dat iets meer erkent. Als de ouders het geslacht met je willen delen, hoor je dat vanzelf.
Kijk je uit naar de 20 weken echo? Of heb je hem al gehad? Deel je ervaringen met ons in de reacties!
Wees de eerste om reactie te geven