Press "Enter" to skip to content

Wat is de 15-maandensprong en hoe ga je ermee om?

Rond de vijftien maanden ondergaat je dreumes een hele transitie. Van een rustige, lieve dreumes naar eentje die zijn eigen wil ontdekt en je grenzen verkent: de 15 maandensprong. Lees snel verder om te zien wat het inhoudt, waar het gedrag vandaan komt en hoe je ermee kan omgaan.

15 maandensprong – Oei, ik groei

Rond de leeftijd van vijftien maanden maakt je kind ineens weer een nieuwe sprong in zijn ontwikkeling: van passief naar actief. Zelf doen dus. Daarnaast oefent je kindje met emoties, imiteert zijn omgeving, wordt ondeugender en taalvaardiger, krijgt langzaam door dat hij anderen kan bespelen en kan agressief gedrag gaan vertonen.

Het handboek Oei, ik groei neemt je mee in de mentale ontwikkeling die je kindje doormaakt vanaf zijn geboorte. Wanneer hij een fase opschuift, noem je dat ook wel ‘sprongetjes’. Het kan een handige verklaring zijn voor de redenen waarom hij ineens huileriger is of humeurig.

Hoe herken je de 15-maandensprong?

Per kind kan het verschillen uiteraard, maar globaal gezien kan je het herkennen aan:

 • Dreinen om zijn/haar zin te krijgen
 • Driftbuien, soms ook fysiek (bijten, slaan of schoppen)
 • Niet luisteren, zoals expres de verkeerde kant oprennen of je aankijken en toch doorgaan waar ze mee bezig was
 • Gooien met speelgoed
 • Protesteren door op de grond te gaan liggen (gillen met een beetje pech): de welbekende ‘supermarktkindjes’
 • Overal tegenin gaan

Merel: ‘Ik zie Rose nog gaan. Vanuit het niets begon ze ondeugend gedrag te vertonen. Ze klom in de vensterbank als ze wist dat ik haar niet direct kon pakken, rende expres de verkeerde kant op als we buiten liepen… Volgens mij ben ik in een jaar tijd dubbel zo grijs geworden! Enige voordeel is dat de vijftienmaandensprong op een gegeven moment weer klaar is. Helaas staat de volgende fase dan alweer op je te wachten haha, dus heel lang kan je er niet van genieten’

Waarom gebeurt dit rond de vijftien maanden?

Vaak is het een combinatie van een aantal zaken. Zo ontdekt hij zijn eigen innerlijk én dat anderen dat ook hebben. Tegelijkertijd kan hij zich meestal niet zo uitdrukken als hij zou willen en is er de frustratie van het ‘zelf’ willen doen, wat nog niet altijd goed lukt. Vergeet vooral niet dat hij alles moet gaan leren. Wij weten dat je met aardig doen vaak meer bereikt, kunnen onze schoenen aandoen en praten met anderen. Het is natuurlijk heel frustrerend als dat niet lukt en daar komt het opstandige gedrag vandaan.

Hoe ga je om met de 15 maandensprong?

Deze vijftienmaandensprong is een soort dreumespuberteit en kan best overweldigend zijn. Van een gemoedelijke, meegaande baby/dreumes zit er ineens een kleintje voor je met een eigen wil. Enige dat nog ontbreekt is de vaardigheid om dit precies onder woorden te brengen en dat kan best frustrerend zijn. Niet in de minste plaats voor jou als ouder. Onderstaande tips helpen je beter te kunnen omgaan met deze sprong.

 1. Probeer niet te vergeten dat je dreumes jou niet bewust tot wanhoop wil drijven, maar echt aan het ontdekken is. Geef ook een knuffel als ze uitgeraasd zijn en daar behoefte aan hebben. Zo voelen ze dat je van ze houdt, ondanks hun boze bui.
 2. Blijf zo rustig mogelijk. Je zal echt de eerste niet zijn die zijn geduld verliest en begint te schreeuwen, maar zolang je naar kalmte streeft ben je al een heel eind. 
 3. Zorg ervoor dat je duidelijk en consequent je grenzen aangeeft. Boos zijn mag bijvoorbeeld, maar bijten en slaan zeker niet.
 4. Waar scheelt het precies aan? Erken eerst dat je ziet dat hij ergens moeite mee heeft. ‘Je wil je schoenen aandoen hè? En dat lukt niet!’
 5. Begeleid je kindje stap voor stap door het proces heen. Dat kan door een gedeelte te helpen, maar ook door aan te moedigen en te vertellen welke stappen hij precies moet nemen.
 6. Creëer een veilige plek waar je dreumes boos mag zijn. Uiteindelijk is woede een heel normale emotie, maar het is goed om aan te geven hoe je daarmee moet omgaan. Al is het in deze fase nog niet zo heftig als tijdens de peuterpuberteit, ze kunnen zich behoorlijk verdrietig en boos voelen.
 7. Neem soms even afstand en zorg voor jezelf. Het opvoeden van een opstandige dreumes kan flink wat energie kosten. Die moet je wel hebben. Uit de situatie stappen en iets leuks doen, kan je echt een boost geven.

Geloof jij in de sprongetjes van Oei ik groei? En heb jij bovenstaande vijftienmaandensprong ook gezien bij je kindje?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je De Mamagids al op Instagram?

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© De Mamagids