Rond de vijftien maanden ondergaat je dreumes een hele transitie. Van een rustige, lieve dreumes naar eentje die zijn eigen wil ontdekt en je grenzen verkent. Dit noem je ook wel sprong 9 (de 15 maandensprong) – naar het boek Oei, ik groei. In dit artikel vertellen we je meer over deze sprong, die een belangrijke overgang kenmerkt voor je dreumes. Ook lees je waar dit gedrag vandaan komt en hoe je ermee kan omgaan.
Sprong 9/15 maandensprong – Oei, ik groei
In het opvoedhandboek Oei, ik groei gaan de schrijvers niet uit van een continue mentale ontwikkeling, maar van het idee dat dit met sprongen gebeurt. Hij schuift dus als het ware een fase op. Dit merk je vaak aan je kindje doordat hij dan wat huileriger is of humeurig gedrag vertoont.
Zo ook rond de vijftien maanden (of 64 weken zoals ze dit inmiddels categoriseren). Sprong 9 is de sprong van principes. Je kind gaat op dat moment in zijn ontwikkeling van passief naar actief. ‘Zelf doen’ dus en hij ontdekt dat je bepaalde wensen kan afdwingen met je gedrag. Daarbij oefent je dreumes met emoties, imiteert zijn omgeving, wordt ondeugender, taalvaardiger, kan agressief gedrag gaan vertonen (bijten, slaan) en ontdekt aan de andere kant dus dat hij anderen kan bespelen met zijn charme.
Tegelijkertijd zal je kindje vaker gaan helpen in het huishouden en op andere vlakken behulpzaam willen zijn. Er worden grapjes gemaakt, het dagelijkse leven wordt nagespeeld en je dreumes wil graag samenwerken. De kans op dreumesdriftbuien neemt in deze fase toe.
Het is dus nogal wat!
Hoe herken je de 15-maandensprong?
Let op! Onderstaande geeft een indicatie van de 15-maandensprong, maar onthoud ook dat elk kind uniek is. Bij de één zal je alle punten herkennen, bij een ander slechts enkele.
- Dreinen om zijn/haar zin te krijgen
- Driftbuien, soms ook fysiek (bijten, slaan of schoppen)
- Niet luisteren, zoals expres de verkeerde kant oprennen of je aankijken en toch doorgaan waar ze mee bezig was
- Gooien met speelgoed
- Protesteren door op de grond te gaan liggen (gillen met een beetje pech): de welbekende ‘supermarktkindjes‘
- Overal tegenin gaan
Merel: ‘Ik zie Rose nog gaan. Vanuit het niets begon ze ondeugend gedrag te vertonen. Ze klom in de vensterbank als ze wist dat ik haar niet direct kon pakken, rende expres de verkeerde kant op als we buiten liepen… Volgens mij ben ik in een jaar tijd dubbel zo grijs geworden! Enige voordeel is dat de vijftienmaandensprong op een gegeven moment weer klaar is. Helaas staat de volgende fase dan alweer op je te wachten haha, dus heel lang kan je er niet van genieten’
Waarom gebeurt dit rond de vijftien maanden?
De reden dat dit zo rond de leeftijd van vijftien maanden (of 64 weken) gebeurt, is eigenlijk de combinatie van een aantal zaken. Je kindje ontdekt bijvoorbeeld zijn eigen innerlijk en leert dat anderen dit ook hebben. Verder kan hij zich vaak nog niet helemaal uitdrukken zoals hij zou willen en dat frustreert, net als dingen zelf willen doen maar het nog niet altijd kunnen. Vergeet bovendien niet dat hij nog van alles moet leren. Wij weten dat je met aardig doen vaak meer bereikt dan met stampvoeten, kunnen onze eigen schoenen aandoen en praten met anderen. Het is natuurlijk heel lastig als je dat ook zou willen, maar dat het nog niet lukt.
Hier komt het opstandige gedrag vandaan dat zo kenmerkend is voor een dreumes van een maand of vijftien.
Hoe ga je om met de 15-maandensprong/sprong van principes?
Sprong 9 is eigenlijk een soort dreumespuberteit. Voor ouders kan dit moment best overweldigend zijn. Van de gemoedelijke, meegaande baby/dreumes die je had, zit er ineens een kleintje voor je met een eigen wil die dat niet zo goed onder woorden kan brengen. Dat kan behoorlijk frustreren, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Onderstaande tips helpen je beter te kunnen omgaan met deze sprong.
- Probeer niet te vergeten dat je dreumes jou niet bewust tot wanhoop wil drijven, maar echt aan het ontdekken is. Geef daarom een lieve knuffel als ze uitgeraasd zijn en daar behoefte aan hebben. Zo voelen ze dat je van ze houdt, ondanks hun boze bui.
- Blijf zo rustig mogelijk. Je zal echt de eerste niet zijn die zijn geduld verliest en begint te schreeuwen, maar zolang je naar kalmte streeft ben je al een heel eind.
- Zorg ervoor dat je duidelijk en consequent je grenzen aangeeft. Boos zijn mag je dreumes bijvoorbeeld echt wel, maar bijten en slaan zeker niet.
- Waar scheelt het precies aan? Erken eerst dat je ziet dat hij ergens moeite mee heeft. ‘Je wil je schoenen aandoen hè? En dat lukt niet!’ Daarna kan je verder helpen.
- Begeleid je kindje stap voor stap door het proces heen. Dat kan door een gedeelte te helpen, maar ook door aan te moedigen en te vertellen welke stappen hij precies moet nemen.
- Creëer een veilige plek waar je dreumes boos mag zijn. Uiteindelijk is boosheid een normale emotie die we allemaal weleens voelen, maar het is goed om aan te geven hoe je daarmee moet omgaan. Al is het in deze fase nog niet zo heftig als tijdens de peuterpuberteit, ze kunnen zich behoorlijk verdrietig en boos voelen.
- Neem soms even afstand en zorg voor jezelf. Het opvoeden van een opstandige dreumes kan flink wat energie kosten. Die moet je wel hebben. Uit de situatie stappen en iets leuks doen, kan je echt een boost geven.
Geloof jij in de sprongetjes van Oei ik groei? En heb jij bovenstaande vijftienmaandensprong ook gezien bij je kindje?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
©LStockStudio – Shutterstock