12 heilige nachten: maak je klaar voor komend jaar

Binnenkort beginnen de 12 heilige nachten: een periode waarin je het oude loslaat en het nieuwe omarmt. Dit kan je doen op een spirituele manier, door rituelen te gebruiken die onze verre voorouders al gebruikten, of door te bezinnen. Net wat jij prettiger vindt. Hieronder zet ik uiteen wat de 12 heilige nachten precies inhouden en geef ideeën hoe je dit op jouw manier kunt invullen.

Wat houden de 12 heilige nachten in?

De 12 heilige nachten vallen tussen Kerstavond en Driekoningen, al kan dit per land verschillen. Twaalf nachten, elf dagen. Het is de tijd ‘die over is‘, het verschil tussen het maanjaar (354 dagen) en het zonnejaar (365 dagen). Van oudsher zit er een mystieke betekenis aan deze bijzondere nachten. Sommigen geloven dat je dromen in deze periode de toekomst kunnen voorspellen (elke nacht een droom die correspondeert met de bijbehorende maand van het komende jaar). Anderen voelen zich spiritueler dan ooit, omdat hemel en aarde in deze periode dichter bij elkaar komen dan de rest van het jaar. Daarom zijn deze twaalf nachten bij uitstek geschikt om je huis te ‘zuiveren’, te mediteren en te rusten. Om liefde en aandacht te besteden aan jezelf en de mensen die het dichtst bij je staan, ter voorbereiding op het nieuwe jaar.

Ook als je weinig hebt met spiritualiteit en religie, kan het fijn zijn om iets te doen met deze 12 heilige nachten. Rust nemen, je huis klaarmaken voor het nieuwe jaar en overdenken welke richting je op wil met je leven.

Hoe geef je invulling aan de 12 heilige nachten?

Houd een dromendagboek bij

De bekendste manier om iets te doen met de 12 heilige nachten is het bijhouden van een dromendagboek. Hierin schrijf je na elke nacht je droom op, hoe raar hij ook was. De eerste nacht correspondeert met januari, de tweede met februari en de laatste (van 5 op 6 januari) dus met de maand december van het komende jaar.

Los van de mogelijke voorspellingen kan het ook heel prettig zijn om de dag te starten met een dagboek. Het geeft rust en zorgt ervoor dat je echt even een moment hebt voor jezelf.

Meditatie en schrijven

Elke nacht heeft haar eigen thema in deze periode. Hier kan je mee werken als je graag mediteert. De eerste zes dagen richten zich op het afsluiten van het oude jaar, tijdens de tweede zes bereid je je voor op het nieuwe jaar. Je kan dit doen wanneer de zon ondergaat of in de vroege avond – ook praktisch, omdat de kinderen dan waarschijnlijk op bed liggen:

 • Eerste nacht: de Moedernacht
  Na een paar dagen van stilstand (tussen de winterzonnewende en de ochtend van 25 december) gaat de zon op Eerste Kerstdag voor het eerst weer zichtbaar richting het noorden. De ‘wedergeboorte’ van de zon, zoals ze dit in oudere culturen zagen. De nacht die vooraf gaat aan die wedergeboorte noemen we Moedernacht. Het is de eerste nacht waarbij je een punt zet achter het afgelopen jaar.
  Dit kan je doen door wierook te branden en te schrijven in een dagboek: waar sta jij voor en wat wil je achterlaten in het oude jaar? Neem een moment voor jezelf met fijne muziek, kalmte om je heen en de ruimte om goed te kunnen overdenken.
 • Tweede nacht: loslaten
  Tijdens de tweede nacht is het belangrijk om te gaan loslaten. Er waren misschien situaties waar je te veel energie aan verloor. Sta hier bewust bij stil door erover te schrijven in je dagboek. Wat wil je graag achterlaten in het oude jaar?
 • Derde nacht: energie in balans
  Wanneer je voor de derde keer gaat zitten, op Tweede Kerstdag, staan we stil bij je energie. Waar werd je afgelopen jaar heel blij van? Wie gaven energie? En wie kostten vooral energie? Door hierover te schrijven, krijg je waardevolle inzichten.
 • Vierde nacht: dankbaarheid
  Sta eens bewust stil bij waar je allemaal dankbaar voor bent. Welke mensen lieten iets moois achter in je leven? Welke gebeurtenissen hielpen je vooruit? Kreeg je een mooie zakelijke kans, een uitdaging die je aanging en overwon?
 • Vijfde nacht: vergiffenis
  Na de dankbaarheid is het ook goed om te kijken naar zaken die minder voorspoedig liepen. Welke zaken hadden invloed op je leven? Durf hierbij jezelf te vergeven, maar ook anderen die je leven op een bepaalde manier beïnvloedden op een manier die onprettig was.
 • Zesde nacht: van oud naar nieuw
  Tijdens de zesde nacht schrijf je op hoe je je verbindt met het nieuwe jaar. Wat zou je graag willen ontdekken? Welke oude zaken wil je graag vervangen?
 • Zevende nacht: vrede
  De eerste nacht van het nieuwe jaar sta je stil bij je innerlijke rust. Waardoor ervaar je een diep gevoel van rust? Waar wil je naartoe in dit jaar? Mediteer en brand een kaars of wierookgeur die je ondersteunt.
 • Achtste nacht: liefde voor je voormoeders
  De achtste nacht maak je tijd voor je voormoeders. Wie waren zij? Welke goede eigenschappen gaven zij jou mee en hoe kan je deze gebruiken om dichterbij jouw doelen te komen? Eer de moeders door een kaarsje voor hen te branden en door je voormoeders te bedanken via een meditatie.
 • Negende nacht: verbind je met anderen
  Om het komende jaar liefdevol en succesvol te maken, is het goed je te verbinden met anderen. Denk aan de mensen om je heen en verbind je met hen, met de dieren, met de natuur. Je kan dit ondersteunen door een wandeling te maken, eventueel met iemand die dichtbij staat.
 • Tiende nacht: vooruitkijken
  Waar wil je precies naartoe? Waar ga je energie aan besteden en welke momenten en zaken gaan je aan het hart? Schrijf dit op in je dagboek, ook om later nog eens naar terug te kunnen kijken.
 • Elfde nacht: wie wil jij zijn?
  De een-na-laatste nacht is bestemd om je te concentreren op dit ogenschijnlijke, maar toch zo complexe vraagstuk. Wie wil jij zijn komend jaar? Wat is dienend? En wat wil je veranderen? Neem hier echt de tijd voor en voel hoe je leven vanzelf meer richting krijgt.
 • Twaalfde nacht: wat is jouw thema voor dit jaar?
  Door terug te blikken op de afgelopen dagen van de 12 heilige nachten, zie je vanzelf een overkoepelend thema waarmee je aan de slag gaat dit jaar. Opnieuw is het goed om wierook te branden ter ondersteuning en je in een fijne meditatie over te geven aan dit thema.

Je bent er klaar voor om het nieuwe jaar helemaal fris te starten.

Bovenstaande is gebaseerd op dit artikel van Kruidenzusje. Hierin staan ook alle kruiden die je kunt gebruiken bij de meditaties en bezinning, net als welke wierookgeuren je ondersteunen tijdens de verschillende nachten.

Werk aan een voornemen voor het komende jaar

Misschien heb je eigenlijk al heel helder wat je het komende jaar graag zou willen bereiken: je hoopt een boek te schrijven, wil graag (meer) vrijwilligerswerk gaan doen, beter leren koken of een moestuin starten. Je kunt tijdens de twaalf heilige nachten werken aan een haalbaar plan. Nu hoef je heus geen tot in de puntjes uitgevoerde planning te noteren met deadlines, maar je kunt wel werken aan het neerzetten van de juiste mindset. Gebruik elke nacht voor een nieuw onderdeel:

 • Wat wil je precies?
 • Welk gevoel hoort erbij als je het hebt bereikt?
 • Wat zijn de voordelen van het halen van dit doel?
 • Welke spullen of voorwaarden heb je nodig?

Door elke nacht te visualiseren en bezig te zijn met jouw droom, komt hij dichterbij en maak je er een echte prioriteit van.

Betaalde cursussen en workshops rondom de 12 heilige nachten?

Zoals met veel spirituele momenten zijn de 12 heilige nachten ook voor sommige ondernemers een verdienmodel geworden. Voor een relatief klein bedrag, tussen de dertig en veertig euro, kan je al deelnemen. Je krijgt dan bijvoorbeeld dagelijks een mailtje met een dagboekopdracht en krijgt toegang tot een online community met de andere deelnemers.

Het kan heel prettig zijn om enigszins sturing te hebben tijdens de 12 heilige nachten, zeker als je verder nog niet zoveel hebt gedaan met dit thema. Noodzakelijk is het echter niet. Met bovengenoemde vragen kan je bijvoorbeeld ook al heel concreet aan de slag. Uiteindelijk doe je dit voor jezelf en is het niet nodig dat iemand meekijkt, al kan het prettig zijn om juist ook de menselijke verbinding aan te gaan. Denk daarom goed na of je het geld kunt en wilt missen, én waar jouw behoeften liggen. Het voordeel van zoeken naar jouw drijfveren, jouw geluk en jouw doelen, is dat niets fout is. Jij beslist. Dus laat onzekerheid je in elk geval niet tegenhouden.

Komende periode ga ik me dagelijks bezighouden met de thema’s die hierboven staan. Een paar jaar geleden deed ik mee aan een begeleide cursus rondom de 12 heilige nachten, toen nog gratis, van Everyday Mommyday, die inmiddels drie betaalde online programma’s ontwikkelde. Het heeft me veel gebracht: inzichten en een goede start van het nieuwe jaar. Ik ben benieuwd of jij dit jaar ook iets gaat doen met de 12 heilige nachten en op welke manier. Laat je het me weten in de comments?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven