Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

10 herkenbare momenten uit je eerste trimester

Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap beleef je een bijzondere periode: van blijdschap tot zorgen en hoe jullie een bijzonder geheim meedragen tot misselijkheid… Deze 10 momenten uit de eerste maanden van je zwangerschap kennen we allemaal (nog) wel toch?

Als je net zwanger bent

Die eerste maanden zijn misschien wel de meest onwerkelijke van de hele zwangerschap. Er groeit een heus kindje in je buik! Ook al zie je tijdens het eerste trimester van je zwangerschap niets (of niet veel) aan de buitenkant, van binnen gebeurt er van alles. Inmiddels mag je ook bepaalde dingen niet meer eten of wil je het niet, omdat je er misselijk van wordt. Je bent doodop en het feit dat je weinig ziet, maakt je misschien ook onzeker: beeld je jezelf de zwangerschap niet gewoon in? De eerste maanden zijn in al hun facetten natuurlijk gewoon heel bijzonder. Waarom?

10 herkenbare momenten uit het eerste trimester

(Ochtend)misselijkheid

Met een beetje geluk valt het mee, maar als je meer tijd doorbrengt met het toilet dan je partner: sterkte! Het wordt bovendien aanzienlijk lastiger om die zwangerschap te verbergen voor collega’s wanneer je vergaderingen bijwoont met je hoofd in een emmer.

Je ruikt beter

Geuren waarvan je niet wist dat ze bestonden vinden ineens de weg naar je reukorgaan. Dat kan variëren van heel lekker tot uiterst smerig. En gek genoeg hoeven dat dus geen geuren te zijn waar je voor de zwangerschap al enorm van genoot. Een nadeel? Ook lichaamsgeuren (b)lijken helaas sterker.

Merel: ‘Toen ik nog in loondienst werkte, viel ik een keer bijna in slaap op het toilet. Zo moe was ik! En na achten was het sowieso gedaan met mijn gezellige aanwezigheid. Ik sliep (en snurkte) overal doorheen.’

Vermoeider dan ooit

Denk je in: terugreis na een stapvakantie op je twintigste; twee volle weken geen nachtrust én veel drank. Zo voel je je hele dagen lang zonder dat je ook maar iets voor elkaar krijgt. Hopelijk kan je een beetje toegeven aan je vermoeidheid, in het tweede trimester voel je je waarschijnlijk alweer een stukje beter.

Afwachten…

Zeker als je een beetje onzeker bent, gaat de tijd tergend traag voorbij. Een beetje zoals bij de tandarts in de wachtkamer: vijf minuten duren dan ook langer dan wanneer je vijf minuten lang iets leuks aan het doen bent. Tijdens het eerste trimester kan je navelstaren tot je een ons weegt, die buik groeit meestal maar langzaam. Paar maandjes geduld nog.

Over die buik gesproken

Waar je man misschien met opgetrokken wenkbrauw aanhoort hoe jij jubelend elke centimeter groei viert, is er heus wel iets te zien. Heel subtiel weliswaar, maar als je elke week een foto maakt dan zie je vanzelf wat er gebeurt. En hoewel het in het niet valt bij het formaat buik dat je over een halfjaar mee torst, is het fijn dat je in elk geval iets hebt om je aan vast te klampen.

Kiki: ‘Dat wachten vond ik verschrikkelijk en de misselijkheid ook natuurlijk. Dat buikje viel bij de eerste nog mee maar bij de tweede kon ik het al gauw moeilijk verstoppen, als ik een appel at leek het even later alsof ik een meloen ingeslikt had. Twee keer zat ik in het eerste trimester tijdens de feestdagen, valt meteen op dat je geen alcohol drinkt en zo natuurlijk. Steeds excuses verzonnen zoals last van mijn maag of net aan de antibiotica…’

Je draagt een heel bijzonder geheim mee

En dat kan soms best wat uitdagingen meebrengen. Hoe sla je onopvallend dat wijntje af tijdens het eerste trimester van je zwangerschap? En hoe bedek je die beginnende buik? Tegelijkertijd is de gedachte dat je eigenlijk steeds met zijn tweetjes bent zonder dat anderen het weten, toch bijzonder?

Hormonen

Daar zijn ze weer. Als ze je al niet maandelijks plaagden, dan nu wel. Non-stop! Plotseling zit je in een tweede puberteit met jeugdpuistjes (die ongetwijfeld nu gewoon acne heten, maar dat klinkt zo naar), huil je om alles en reageer je geagiteerd tegen iedereen die je dwars zit.

Onstilbare of opmerkelijke trek

Misschien heb je door de hevige misselijkheid nergens trek in, maar het kan ook zomaar zijn dat je extreem geniet van een bepaald gerecht, fruitsoort of ijs. Het grappige is bovendien dat je tijdens je zwangerschap daadwerkelijk bepaalde voedingsmiddelen kan eten die je hiervoor niet lekker vond. Mits het gezond is, kan je daar prima aan toe geven. En anders met mate.

Angela: ‘Toch leuk om te lezen, ondanks dat het vreselijk was. Ik was de eerste 16 weken misselijk en vaak overgeven in de avond. Gatver. De geur van gehakt en ander vlees was smerig. Ik lustte heel mijn zwangerschap overigens geen kip, echt heel raar. Wij hebben het onze ouders meteen verteld toen we terugkwamen uit Zuid-Afrika. Daar hadden wij namelijk de positieve test 🙂’

Je mag niet alles meer eten

Hier tegenover staat het feit dat je misschien je grote favorieten moet laten staan. Je mag geen rauwmelkse kazen meer, leverworst, filet americain, carpaccio, medium doorbakken biefstuk, salami, ijskoude wijntjes op een zomers terras… Alles om je baby het beste te geven, al kan het soms best jammer zijn als de rest het wel eet.

Boeken over zwangerschappen verslinden

Niet elke vrouw doet dit, maar een groot deel wel: zwangerschapsboeken uitpluizen en elke week precies op de hoogte zijn van het formaat van jullie kleine spruit (of appel, meloen…). Hoewel de zin ‘jullie kleintje is nu 1,5 centimeter en zo groot als een muntje van 10 eurocent’ in de praktijk natuurlijk weinig voorstelt, voelt het tijdens je eerste trimester nog als een gigantische groeispurt. Vorige week bedroeg zijn lengte immers nog maar 6 mm.

Hoe heb jij het eerste trimester ervaren? Vond je het spannend, juist extra leuk of kon het je allemaal niet snel genoeg voorbij gaan?

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids